STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vitlo

Vitlo

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Vitlo

OdgovorNapisal/-a Bricman Bojan » 28.8.2007 8:52

Pozdravljeni
Več ljudi več ve, zato se obračam na vas za pomoč. Invalid ima poleg ležišča-postelje, montirano ploščo 900x2000, na kateri ga negovalka previja,... Ta plošča je s tečaji pritrjena na zid tako,da jo po uporabi negovalka dvigne k zidu in pritrdi. Problem je v tem, da je plošča precej težka za dvigovanje, predvsem za žensko moč. Razmišljal sem o različnih možnostih za lažje dvigovanje in prišel na idejo, da na steno pritrdim mali električni vitel s pomočjo katerega bi to ploščo lahko dvigoval in spuščal. In sedaj vprašanje. Ali mi kdo lahko svetuje, kje bi takšen miniaturni vitel lahko dobil? Vitel, ki sem ga našel v Interdiskontu mi je prevelik. Naslednja možnost je, da nabavim manjše polžasto gonilo, boben pa izdelam sam.
Vnaprej hvala za morebitno pomoč.

Bojan
Bricman Bojan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BANE » 28.8.2007 9:16

Lahko daš pa na steno škripec in nanj obesiš protiutež.
to je pač domača varianta če pa mora biti zadeva profi potem mi je tvoja ideja bolj všeč.
BANE
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 28.8.2007 21:10

Pomojem bi bila pa najboljša in najcenejša rešitev z nakupom el.vitla. Kolikor sem gledal imajo skoraj vsi proizvajlci standardne moči teh vitlov in bi bil tisti najmanši (okoli 500W) dober. Saj če je zaradi velikosti na steni moteč, bi ga pa mogoče pritrdili na tla na steno pa dali samo škripec. Najbolša rešitev se mi zdi zato, ker je že izdelan kot celota (če bi sami sestavljali, bi bilo precej dražje), pa še ima tisto stikalo, ki ob prenapetju izključi motor (na zajli ima tak "plovec", ki zadane stikalo in s tem onemogoči navijanje, odvijanje pa dovoljuje) in bi s tem preprečili, da bi ob nepozorni uporabi nastala škoda na tej plošči.

Je pa tudi ideja s protiutežjo dobra, mogoče pa bi uporabili torzijsko vzmet oba načina sem videl uporabljena na stolih v predavalnicah.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Krešo » 29.8.2007 9:45

Mislim da bi stvar lahko dobro rešil z dvemi škripci pa špago, s števili škripcev ob pravilni postavitvi se sila razpolavlja. Lahko pa tudi utež uporabiš, kot pravijo kolegi. Mislim da ti bo to bolj koristno kot motor. Pa še pomojem ženska ki bo upravljala bo bolj zadovoljna s klasičnimi rešitvami.
Lep pozdrav

Tomaž
Krešo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 31.8.2007 8:54

S plinskimi amortizerji bi si morda lahk kaj pomagal-da ti zmanjšajo potrebno silo za dvig-tko k majo kamioni vzmeti, ki ti pomagajo zapret stranico. Verjetn bi blo najcenejš, sam prave pozicije pritrdišč bi moral najt. Ideja pač..
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov