STROJNISTVO.com • Poglej temo - Apple ali pc laptop

Apple ali pc laptop

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Apple ali pc laptop

OdgovorNapisal/-a Kalkulator » 8.9.2007 15:00

Zanima me kakšno imate vi menje glede nabave Appla napram pc laptopu. Sam hodim na strojni faks (kmalu bo to 4. letnik smeri konstrukterstvo in gradnja strojev). Trenutno ima ena računalniška trgovina zelo dobro ponudbo za Apple Macbooka. Drugače se še veliko ukvarjam s fotografijo in bi mi zato Apple prišel zelo prav. Skrbi me edino kako bo kaj glede mojega študija in nadaljnega dela, ko bom potreboval računalnik. Večina strokovnega programja zahteva Win in ne Mac OS. Vem, da lahko na nove Mac-e daš tudi Winse. Tako bi lahko za potrebe faksa uporabljal winse z vsem strojniškim programjem, za prosti čas in fotografijo pa Mac OS. Zanima me, če je Apple s sledečimi specifikacijami dovolj zmogljiv, da bom lahko na njem poganjal programje, ki ga rabim/bom rabil (acad, solidworks,catia, proengineer,...) za faks oz. kasnejše delo:
Apple Macbook:
Procesor: Intel Core 2 Duo 2,16GHz, 667MHz, 4MB
Zaslon: 13,3" 1280x800 točk
Pomnilnik: 1024MB DDR2 RAM
Grafika: Intel Graphics Media Accelerator 950
Trdi disk: 120Gb, SATA, 5400RPM
Optika: ComboDrive DVD-ROM/CD-RW
AirPort Extreme Wi-Fi 802.11g/B, GigaBit LAN, Bluetooth

Za bolj resno delo bi macbooka priklopil na CRT monitor, ki ga imam sedaj.

Zanimajo me vaša mnenja in predlogi.

lp Gregor
Kalkulator
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 8.9.2007 15:33

Pozdrav

Prva pripomba bi šla na grafiko. To je v čipset integrirana grafika, primerna bolj za pisarniška in eventualno še 2D opravila. Za kakšne vaje pri 3D modeliranju (majnši sestavi ipd.) bi še za silo bila, drugače pa poišči kak stroj z Nvidia ali Ati (sedaj AMD) grafiko.

Drugič, po mojem vedenju je na Mac-ove OS-u (MacOs X ali kako se mu že reče...) od velikih CAD programov podprt menda samo UG NX5 (baje zato, ker Apple uporablja NX za modeliranje svojih šktel). Za vse ostalo boš rabil Winse (V tem trenutku je boljše za CAD vzeti XP in ne Viste)

Tretjič, če že kupiješ, vzami 2GB RAM-a. Saj veš, RAM-a ni nikoli dovolj....

Oceni, kaj ti je prioriteta, fotografija ali "strojniško" delo. Jaz bi v prvem primeru še mogoče vzel Mac-a, v drugem primeru pa PC laptop (pa dobro premisli pri izbiri komponent)...

LP

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Kalkulator » 8.9.2007 16:47

Hvala za nasvet Jože.
Prioriteta mi je vsekakor fotografija, faks pa me "prisili", da moram še za kak stojniški program poprijet. Če bi hotel kaj bolj resenga modelirat pa bi itaq verjetno potreboval novi stacionarni pc, ker so grafične za laptop enostavno prešvoh (ne samo za Macbooka).
Predvidevam, da bomo na faksu delali predvsem bolj manjše sestave. Torej bi potemtakem grafična od Appla bila dovolj močna za takšno delo? Konkretno sem gledal Macbooka s tako konfiguracijo:
Apple Macbook:
Procesor: Intel Core 2 Duo 2,16GHz, 667MHz, 4MB
Zaslon: 13,3" 1280x800 točk
Pomnilnik: 1024MB DDR2 RAM
Grafika: Intel Graphics Media Accelerator 950
Trdi disk: 120Gb, SATA, 5400RPM
Optika: ComboDrive DVD-ROM/CD-RW
AirPort Extreme Wi-Fi 802.11g/B, GigaBit LAN, Bluetooth
Kako bi se tak Apple obnesel pri Solidworksu, Catii, Proengineerju, oz. kje dugje?

lp Gregor
Kalkulator
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a PartyBoy » 8.9.2007 17:36

Odpiši tega. Ta ni vreden nič, oz. je samo ne če ga hočeš imeti za risati v programih. Malo sem pogledal pa
sem našel tega

Prenosnik HP Compaq 6715b 2GHz (GB835EA)
model 6715b (GB835EA)
zaslon 15.4" TFT 1680 x 1050 WSXGA +WVA
procesor mobile AMD 64 X2 TL-60 (2.0GHz), AMD M690T Chipset
pomnilnik 2024MB DDRII (667MHz) do 4096MB (ni prostega slota)
trdi disk 160.0GB SMART SATA HDD 5400rpm
grafična kartica ATI Radeon Xpress 1250 do 512-MB shared
optična enota DVD+/-RW enota, SM DL
modem 56k V.92
mrežna kartica 10/100/1000
brezžično omrežje 802.11a/b/g
bluetooth da
št. USB priključkov 4
št. firewire priključkov 1
TV izhod da
čitalec kartic 6 v 1 čitalec kartic
drugi priključki VGA
2 x Audio
1 x PCMCIA I/II
operacijski sistem WINDOWS VISTA BUSINESS + Office 2007 Ready
baterija 6 celična Li-Ion
masa 2,59 kg
dimenzije 35 x 357 x 265 mm
drugo čitalec prstnih odtisov
Integriran TPM Security Chip

Ni potrebno, da je ravno tak, vendar glej za nekaj podobnega, pri tem je slabost AMD procesor, so boljši intelovi. Poglej malo na http://www.mimovrste.com/katalog/1305/po-velikosti-zaslona

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 8.9.2007 19:03

Pozdrav

Kot sem rekel, za zelo osnovno delo v 3D programih bi še bilo uporabno, za kakšno kanček bolj resno delo pa ne več (z resno delo je mišljeno delo nekaj ur dnevno ne glede na velikost sestava). Razen če si zelooo, zeloooo žilav in potrbežljiv.... Velika verjetnost je tudi, da bi moral spremeniti kakšne nastavitve v programih, ki imajo opravka z grafiko (za Pro/E Wildfire sem skoraj siguren, da bi bilo to potrebno....)

Da so grafične kartice prenosnikov prešibke za resno delo, se pa ne strinjam. Če hočeš res Mac Booka, boš z Mac Book Pro bistveno na boljšem (GeForce 8600M GT). Drugače so ATI Mobility Radeon ali GeForce Go grafični procesorji za 3D biustveno boljša izbira od Intelove integrirane grafike. Obstajajo pa tudi prenosne delovne postaje s profesionalno grafiko (sam službeno uporabljam tole:

http://h18000.www1.hp.com/products/quickspecs/12449_div/12449_div.HTML

z ločljivostjo zaslona 1920 x 1200 pik). Lahko povem, da UG NX4 in Pro/E Wildfire2 resnično letita....

Sicer pa, katero programsko opremo uporabljaš za obdelavo fotografij?

LP

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Kalkulator » 8.9.2007 23:16

Sej verjamem, da obstajajo dovolj zmogljivi latopi tudi za profije za modeliranje, žal pa so cenovno tudi tako rangirani. Osebno ne kupujem nekaj takega in tudi ne rabim. Zaenkrat na faksu nismo nič kaj modelirali, vse kar sem do sedaj modeliral, sem delal na lastno roko, tako da v bistvu teh programov ne poznam zelo dobro in ne vem kako se obnesejo na različnih pc-jih. Verjamem, da bo letos modeliranja več, samo kakšnih večjih sestavov ne pričakujem.
Za fotografijo pa uporabljam Adobe Photoshop, Adobe Photoshop Lightroom, Nikon Capture NX, Nikon View, in podobne zadeve. Sem o enaki dolemi povprašal na največjem slovenskem fotografskem portalu in mi vsi svetujejo mac-a, ker gledajo s stališča fotografa. S stališča strojnika pa kaže malce drugače.
Mam filing, da imam samo jaz tako srečo, ko se moram za neko stvar odločit. :)

lp Gregor
Kalkulator
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Kalkulator » 9.9.2007 19:03

Pravkar sem izbrskal tole stvar glede macbooka, ki si ga ogledujem. Sprva sem mislil, da ima grafična vsega skupaj samo 64Mb rama, sedaj pa sem ugotovil, da si 160Mb še deli s sitemskim RAM-om in ima tako vsega skupaj 224MB rama. To smo že ugotovili, da integirane za modeliranje niso najboljše, vseeno pa me zanima kako bi bilo? Kako bi se npr. obnesla napram kaki z 512MB deljenega spomina: npr. tale pc: http://www.mimovrste.com/artikel/2750055832/q%3D6715s+prenosnik-hp-compaq-6715s-2ghz-gc096es
Kako bi se dalo delati z eno in drugo? Pri tem imam v mislih majhne sestave.

lp Gregor
Kalkulator
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a PartyBoy » 9.9.2007 19:32

Pri prenosnikih je problem, ker ni prostora in se velikih grafičnih ne da spraviti v ohišje. Drugače pa če boš imel integrirano grafično, bo delalo vse skupaj bolj počasi,ne bo razvijalo grafike dovolj hitro (npr solidworks bo štekal), v nekaterih primerih pa stvari ne bodo delovale.

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 10.9.2007 6:42

Pozdrav

PartyBoy, zato pa so pri ATI-ju in Nvidii za prenosnike izdelali grafične procesorje z oznako Radeon Mobile oz GeForce Go. Je pa najpogosteje res, da si na mobilniku "obsojen" na grafiko, ki je vgrajena in je običajno ne moreš zamenjati oz nadgraditi.

Količina grafičnega pomnilnika na grafični kartici za CAD ni tako zelo pomembna. Sam uporabljam v domačem računalniku "prastaro" GeForce 2 Ti grafo (s 64 mB RAM-a), pa mi Wildfire 2 dela zadovoljivo (grafika je na računalniku s procesorjem AMD XP1700+ in 1GB RAM-a). Tiste velike številke za količino RAM-a na grafah pridejo do izraza predvsem v igrah, kjer se v ta RAM hranijo teksture....

Sam sem mnenja, da je integrirana grafika z deljeniom sistemskim RAM-om najslabša možna izbira za grafično intenzivna opravila, saj poleg slabe grafike (vsaj za 3D opravila) pride še do dodatnih upočasnitev, saj procesor in grafika dostopata do skupnega RAM-a.

Skratka, tukaj spet velja pravilo "koliko denarja, toliko muzike"....

LP
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov