STROJNISTVO.com • Poglej temo - Biodiesel

Biodiesel

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a hilton » 31.5.2007 22:52

če koga zanima na strojnem faksu v mariboru so izdelali projekt biodizl za lpp. in kolikor vem vec kot polovica avtobusov vozi na biodizel. problemi z dovodi goriva, ker je biodizel agresivnejši( aja bil zraven parkrat tako da vem kaj sem videl)
več informacij na privat
hilton
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a netman » 1.6.2007 7:17

Res je. Biodiesel rad popapa naravno gumo! Zato ga ne uporabljam v traktorju. Tam so gumijaste cevi takšne da imajo na koncu jeklene priklope in je za zamenjavo potrebno kupiti originalne gumi cevi, ki so potem zopet iz neustrezne gume.
Poleg tega je še tesnilo na filtru za gorivo iz gume in tudi ne smemo pozabiti bosch pumpo, ki je po moje največji problem. Traktor je star 28 let in še nisem imel težave z bosch pumpo, kar daje vedeti da bi težave nastopile kaj kmalu potem ko bi dolil biodiesel.

Seveda pa je traktor znamke Deutz, kar pomeni da bi v sosednji Avstriji sigurno dobil ustrezne dele za uporabo biodiesela, saj so tam malo naprednejši.

A kaj ko traktor spije okoli 200 litrov na leto.
Se mi sploh izplača nekaj dregat v njega?
netman
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a kafer1 » 1.6.2007 7:35

Fajn da se eni bojite biodizla kot zlodej križa - ga več za nas ostane:
- IMT 539 - 1200 ur
- Golf II cca 100 000km
- Opel corsa isuzo 20 000km

Zaenkrat še ni nič crknilo, pa tudi če crkne imam strošek pokrit v nekaj tednih. Pa česa se bojite vsi v pumpi? Razen CAV črpalk ki so bolj "čanasto" skup narete nima kaj crknit. Edino kot si napisal problem je lahko kaka gumi cev. No je pa mi crknil volanski obroč na IMT-ju, ki sem ga prijel z zamaščenimi rokami od biodizla. Razpokal je v cca 2 dneh.
kafer1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a netman » 1.6.2007 7:48

Tudi sam sem se spraševal, če ni slučajno bila bosch pumpa na mojem 1989 golfu že na robu izumrtja, pa je zato biodiesel uničil semering.

Hudo pri traktorju je to, da je last mojega tasta, ki tudi plačuje za nafto. Zakaj bi se torej delal frajerja in ga silil uporabljat moj biodiesel ko pa nimam kaj za profitirat?
netman
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a hilton » 1.6.2007 8:00

glede črpalk ni bilo nobenaga problema. problemi so bili pri dovodih goriva in tesnilih na motorjih. bosch črpalke pa ne mores zaradi tega uničit. vozim benza 320 cdi na kurilno pa biodizel ze lep čas to se pravi 50.000 na leto pa avto se vedno gre normalno
hilton
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kafer1 » 1.6.2007 8:04

No pol imava enak problem - "moj" IMT je od babice :)
Velikokrat pa je vzrok okvar prav to, da imaš 300 000 prevoženih, daš noter malo bolj agresivno reč pa crkne. Da se izogneš poškodbi semeringa pa moraš vedno - tudi pozimi dodajati malo biodizla, ker če voziš nekaj z nafto ki dela semering bolj mehak in nekaj z biodizlom, ki dela semering bolj trd prej ali slej spusti. Jaz vedno malo mešam in nimam težav.
kafer1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hlodek » 9.9.2007 18:04

Ker se tudi sam zanimam za poganjanje dizla na biodiezel ali jedilno olje, bi vprašal če bi ga kakšen domač proizvajalec bil pripravljen kaj prodat. Tudi za odpadno jedilno olje bi bil vesel kakšnega naslov kamor se naj obrnem, sem pripravljen tudi plačat zanj. Lahko mi pišete tudi na primus_@email.si . lp
hlodek
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a zakl » 9.9.2007 21:18

hlodek napisal/-a:Ker se tudi sam zanimam za poganjanje dizla na biodiezel ali jedilno olje, bi vprašal če bi ga kakšen domač proizvajalec bil pripravljen kaj prodat. Tudi za odpadno jedilno olje bi bil vesel kakšnega naslov kamor se naj obrnem, sem pripravljen tudi plačat zanj. Lahko mi pišete tudi na primus_@email.si . lp

se ena tezava se pojavi pri uporabi biodiesela. Doma imamo porabo nafte ca 500 l/teden v delavnih strojih. Lansko leto sva si z očetom omislila biodiesel. vse vredu in prav, dokler se niso pojavile težave. to gorivo je motorje zapackalo. dobivala sva ga od enega gorenjskega proizvajalca, zelo ugodno, vendar to gorivo je topilo barvo na rezervoarjih, kar je posledično packalo filtre ter dovodne cevi in nizkotlačno črpalko.
nastajali so potem problemi, ko stroji na gradbiščih obstanejo.
torej ga priporočam le tistim, ki ga porabijo malo, za neko resno uporabo v strojih pa vseeno priporočam pravo nafto.

lp,p
zakl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kafer1 » 9.9.2007 22:28

Ja temu se pa reče vstrajanje. BD namreč ne zapacka motorja, pač pa ga sčisti. Sicer ne motorja direktno pač pa rezervoar, cevi, filtre, črpalko itd. Umazanija ki se je nabrala z nafto (tista rjavkasta oz rdeče obarvana - pri kurilcu - spužvasta zadeva v delih sistema) ki pri biodizlu odstopi in se nabira v filtrih. Tu je seveda tudi barva kot si napisal. Pri mojem IMT ju je tank od znotraj praktično brez barve. Ampak ta stvar se je pri meni pojavljala cca prvih 100 ur, nato več ni bilo problemov. Je pa fajn če dela motor, ki obratuje na BD oz. to je še bolj pomembno pri rastlinskem olju, pri nekoliko višjih vrtilnih hitrostih, ker je šele takrat zgorevanje popolnejše. Pri nizkih hitrostih se rad pojavlja beli dim in ogaben smrad po nezgorelih HC. To se sicer da rešiti z predgrevanjem goriva z kotom vbrizga itd, je pa za to potreben čas in veliko poskusov, ki pa ga kot privatnik verjetno nimaš in zato te še toliko bolj razumem pri priporočilu glede nafte...
kafer1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a embe » 10.9.2007 11:34

biodizel je bio samo v smislu okupacije biotopa. že sama predstava "sistema", pol polj za gorivo, druga polovica pa, da bodo imele živali kaj za papat, vodi h klavernem koncu.

avtomobil nas je iz nas naredil kralje, ampak samo v strogo fizičnem-fizikalnem, premikajočem se svetu. mi se usedemo in svet se pripelje k nam. na ali za delo.

vsem je jasno, svet se "utaplja" nafti. ni treba da se še popolnoma zaduši. ve se tudi s čem je tlakovana pot v pekel.

prihodnost je tam zunaj, ampak treba se bo ozret navzgor. tja se daleč vidi. tehnologije so. trenutno je to še prepovedan sadež

sploh pa se bo ponovila štorija s kodiranjem genov, semena bodo neplodna, itn...
embe
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a hlodek » 10.9.2007 11:51

Ja, biodiesel najprej spere umazanijo. Mene pa še vedno zanima kje ga naj dobim :)
kafer1, bi mogoče izdal tvoj vir biodizla, lahko tudi na email?
hlodek
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Mici » 10.9.2007 12:29

oprostite, ampak..kolikor sem prebiral to temo se veliko "zavaja"
meni recimo še vedno ni popolnoma jasno, ali gre tu za gorivo pridobljeno iz poljščin, ali gre za reciklirana odpadna olja. predvidevam da slednje, ampak vsake toliko časa kdo napiše kaj na račun tistega pravega biodizla.

v končni fazi, olje iz ogrščice-na nek način bi se ga dalo uporabit v živilske namene (vsaj vem da sem ga videl pri "bio" delu štacune) in šele potem za pogonsko gorivo

embe, tudi ČE obstaja tehnologija ki nadomesti nafto kot pogonsko gorivo, ne obstaja tehnologija ki nadomesti nafto kot surovino...za sve ostalo razen lesa in kovin. koliko imamo pa plastike okoli sebe, in drugih naftnih produktov..pa sam oceni.

pa še nekaj, tile reaktorji za predelavo me zelo zanimajo, pa me zanima če je tu kdo ki je bol iz osrednje Slovenije in bi ga bil pripravljen pokazat (reaktor!!! :lol: )
Mici
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kafer1 » 10.9.2007 12:36

Jaz tankam kje pride - avstrija, v mariboru v metalni je edn, pol v Račah imaš pinus, v framu dobiš predelanega iz olja, v prekmurju, če je pa sila pa kurim kar nepredelano olje. Je glede izkoristka najbolj optimalno ;). Nekaj časa sem se mučil tudi z nekimi home made reaktorji, pa sem ugotovil da je brezveze. Boljše je kupiti dizla tam nekje do 95 letnik in kuriti kar čisto olje...
kafer1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hlodek » 10.9.2007 22:24

Sam mam dizla letnik 92, tak da ni problema glede občutljivosti. Kje je pa biod. najcenejši za kupit? Sam bi najraj poskusu z nepredelanim oljem, ampak ne vem kje ga naj dobim dovolj, v gostilnah imajo odvoz pogodbeno in nočejo dat.
hlodek
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a embe » 11.9.2007 20:53

po eni strani rešujemo planet, po drugi pa bomo kurli oljno repico???

pa to ne moreš vrjet kaj se dogaja..

apokalipsa bo. eni bodo sp... na orbitalne postaje
embe
Sodelavec
Sodelavec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov