STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kompresijsko razmerje (motorne žage)

Kompresijsko razmerje (motorne žage)

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Kompresijsko razmerje (motorne žage)

OdgovorNapisal/-a Pelton » 21.9.2007 21:16

Lep pozdrav!!

Mene pa zanima, če ima kdo podatke, kakšno kompresijsko razmerje ima motor od motorne žage Husqvarna 372XP.
Torej, gre se za 72ccm motor, z premerom bata 50mm in hodom 36mm. Bi lahko sam kako izmeril oz. izračunal kompresijsko razmerje za ta motor?

Za pomoč se vam že v naprej zahvaljujem!.

lp,metod
Pelton
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Primož

OdgovorNapisal/-a M38885 » 22.9.2007 19:38

Slika
Lep Pozdrav
M38885
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pelton » 25.9.2007 19:01

M38885 napisal/-a:Slika

U super!! Hvala!!

Kot zanimivost sem izmeril bare, ki jih pač ta motor "iztisne" in sem dobil največ 6,5 bar-a. Kar pa je veliko premalo. Sem izmeril na starejši Husqvarni 266 in jih je prinesla kar 9,8 bar-a.

Nevem enkrat mi je eden uporabanik napisal, kako se preračuna iz kompresijskega razmerja v "bar-e". Ampak tega podatke žal ne najdem več. Prosim, če mi lahko kdo to sporoči.

Hvala!

Lp,Metod
Pelton
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gbosstjan » 26.9.2007 10:45

Izmeril si verjetno tako, da si namesto svečke dal manometer zavrtel bat v GMT in odčital bare. Pri dvotaktnem motorju je pa fora v tem, da tako merjenje ne more bit realno. Na hitro povedano;

Bolj kot je motor navit manj je realno. Gre za odprtost izpušnega kanala. Ko motor nima pravih vrtljajev (tam kjer vleče), ti zmes do zaprtja izpušnega kanala uteka v izpuh. Zato ti meriš kompresijo samo od tiste pozicije bata naprej ko se zapre izpuh. Tako med dvema motorjema iste kubature težko delaš primerjavo v tlakih, če ne poznaš odprtosti izpušnega kanala. Obenem je fora v batnih obročkih. Motorji namenjeni za delanje na viših vrtljajih imajo večkrat le en batni obroček, ki pri zelo nizkih vrtljajih slabše tesni od dveh.
gbosstjan
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a gbosstjan » 26.9.2007 10:52

Verjetno si zato na stari husqvarni izmeril več. Kar se pa preračunanja v bare tiče ja pa stvar enostavna. Ko je bat v SMT je v cilindru absolutni zračni tlak 1 bar. Ko ga zavrtiš v GMT in če ne bi bilo prej omenjenega iztekanja v izpuh bi se moral tlak povečat sorazmerno s kompresiskim razmerjem; torej bi moral biti absolutni tlak 8,7 bara oziroma relativni (ki ti ga pokaže manometer) 7,7 bar. Če upoštevaš še puščanje v izpuh je verjetno tvoja izmerjena vrednost kar OK.
gbosstjan
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Pelton » 26.9.2007 19:15

gbosstjan napisal/-a:Izmeril si verjetno tako, da si namesto svečke dal manometer zavrtel bat v GMT in odčital bare. Pri dvotaktnem motorju je pa fora v tem, da tako merjenje ne more bit realno. Na hitro povedano;

Bolj kot je motor navit manj je realno. Gre za odprtost izpušnega kanala. Ko motor nima pravih vrtljajev (tam kjer vleče), ti zmes do zaprtja izpušnega kanala uteka v izpuh. Zato ti meriš kompresijo samo od tiste pozicije bata naprej ko se zapre izpuh. Tako med dvema motorjema iste kubature težko delaš primerjavo v tlakih, če ne poznaš odprtosti izpušnega kanala. Obenem je fora v batnih obročkih. Motorji namenjeni za delanje na viših vrtljajih imajo večkrat le en batni obroček, ki pri zelo nizkih vrtljajih slabše tesni od dveh.

aha, zelo dobra razlaga! Se zahvaljujem. Ja, namesto sveče sem dal manometer in zavrtel.... no, torej ni z samim motorjem nič narobe.

lp,metod
Pelton
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pelton » 26.9.2007 19:19

gbosstjan napisal/-a:Verjetno si zato na stari husqvarni izmeril več. Kar se pa preračunanja v bare tiče ja pa stvar enostavna. Ko je bat v SMT je v cilindru absolutni zračni tlak 1 bar. Ko ga zavrtiš v GMT in če ne bi bilo prej omenjenega iztekanja v izpuh bi se moral tlak povečat sorazmerno s kompresiskim razmerjem; torej bi moral biti absolutni tlak 8,7 bara oziroma relativni (ki ti ga pokaže manometer) 7,7 bar. Če upoštevaš še puščanje v izpuh je verjetno tvoja izmerjena vrednost kar OK.

hja, jaz se spomnim , da mi je eden od uporabnikov napisal ,da se kompresijsko razmerje pomnoži, za bencinarje, z 1,2X. Za dizelske motorje pa z 1,3X (X- se ne spomnim.). Torej drži to z absolutnim zračnim tlakom v celindru?! In v bistvu samo prištejemo ta absolutni tlak! Hvala !

lp,Metod
Pelton
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov