Različne tehnike varjena in rezanja
Moderator: -M-
zopet površnost, nepoznavanje plinov:
luka87 je napisal:
Mislim pa da če prevažaš jeklenko acetilena mora potem biti pokonci saj dve uri. (ne vem točno zakaj ampak je v zvezi z utekočinjenim acetilenom???????
torej: acetilen je plin, ki se ne pusti kompromirati. poglejte gorje naslove. plini pa se lahko utekočijajo ali s komprimiranjem ali z ohlajanjem. acetilen se ne da utekočiniti!!!!!
se pa acetilen topi v acetonu. acetilenske jeklenke so napolnjene s porozno snovjo v kateri je aceton in v tem acetonu je raztopljen acetilen.
pred tem so varilci in rezalci s seboj vleklie nerodne razvijalce acetilena s katerimi se je zgodilo veliko nezgod.
torej še enkrat ne počnite tega doma sami!!!!
luka87 je napisal:
Mislim pa da če prevažaš jeklenko acetilena mora potem biti pokonci saj dve uri. (ne vem točno zakaj ampak je v zvezi z utekočinjenim acetilenom???????
torej: acetilen je plin, ki se ne pusti kompromirati. poglejte gorje naslove. plini pa se lahko utekočijajo ali s komprimiranjem ali z ohlajanjem. acetilen se ne da utekočiniti!!!!!
se pa acetilen topi v acetonu. acetilenske jeklenke so napolnjene s porozno snovjo v kateri je aceton in v tem acetonu je raztopljen acetilen.
pred tem so varilci in rezalci s seboj vleklie nerodne razvijalce acetilena s katerimi se je zgodilo veliko nezgod.
torej še enkrat ne počnite tega doma sami!!!!
- vili
- Strokovnjak

Spet nazaj v temi...
Saj bi kupil plazmo, pa ima 2 slabosti in sicer cena ter debelina reza.
Kotni brusilnik ne pride v poštev, ker se z njim ne da rezati krivulj itd.. npr. za prirobnico cevi je potem ogromno nekega dodatnega žaganja in brušenja.
vili, zakaj je problem v tem, da bi imel doma tak rezalnik?
Saj bi kupil plazmo, pa ima 2 slabosti in sicer cena ter debelina reza.
Kotni brusilnik ne pride v poštev, ker se z njim ne da rezati krivulj itd.. npr. za prirobnico cevi je potem ogromno nekega dodatnega žaganja in brušenja.
vili, zakaj je problem v tem, da bi imel doma tak rezalnik?
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Ne prav preveč strašiti. Acetilen je res nevaren, če delaš neumnosti, sicer pa ni tak bau-bau. Zato: upoštevaj varnostne predpise, navodila, naj ti kdo, ki leta dela s tem, stvari v živo razloži, pa bo.
Mimogrede, glede razvijalnikov acetilena.
Pred dobrimi dvajsetimi leti sem nekaj službeno delal v tedanji SSSR, točneje v Ukrajini, Zaporožje. Bil sem v ogromni jeklarni, zaposlenih cca 20000 ljudi. Rabil sem nekaj za odrezat. In glej čudo: prišla je ženska, prinesla majhen razvijalnik, kakih 15cm premera, 35 cm visok, cevi za kisik so bile, podobno kot za komprimiran zrak, po vsej fabriki. Vrgla je v razvijalnik košček karbida, kozarček vode, zaprla, počakala par minut. Med tem je razvila cevi, priključila kisik. Vžgala je ogromen rezalnik, ki je na vseh koncih puščal, tako, da je gorelo na vseh vijačnih spojih. Odrezala mi je luknjo v ohišju stroja, potem spustila ostanek acetilena kar v halo( ogromna hala, dolga cca 800 m). Odprla in iztresla je ostanke iz razvijalnika, pospravila cevi in šla. Varnost na nuli, vendar nič se ni sekirala, takšna je pač takrat bila ruska (ukrajinska) proizvodnja.
Mimogrede, glede razvijalnikov acetilena.
Pred dobrimi dvajsetimi leti sem nekaj službeno delal v tedanji SSSR, točneje v Ukrajini, Zaporožje. Bil sem v ogromni jeklarni, zaposlenih cca 20000 ljudi. Rabil sem nekaj za odrezat. In glej čudo: prišla je ženska, prinesla majhen razvijalnik, kakih 15cm premera, 35 cm visok, cevi za kisik so bile, podobno kot za komprimiran zrak, po vsej fabriki. Vrgla je v razvijalnik košček karbida, kozarček vode, zaprla, počakala par minut. Med tem je razvila cevi, priključila kisik. Vžgala je ogromen rezalnik, ki je na vseh koncih puščal, tako, da je gorelo na vseh vijačnih spojih. Odrezala mi je luknjo v ohišju stroja, potem spustila ostanek acetilena kar v halo( ogromna hala, dolga cca 800 m). Odprla in iztresla je ostanke iz razvijalnika, pospravila cevi in šla. Varnost na nuli, vendar nič se ni sekirala, takšna je pač takrat bila ruska (ukrajinska) proizvodnja.
- magnum357
- Strokovnjak

sploh ni problem imeti tak varilnik - rezalnik doma. problem je v tem, ker si "total beginer" in ker pobiraš s foruma najrazličnejše nasvete, ala "utekočinjen" (utekočinjen pomeni, da je komprimiran -stisnjen ????!!!! eksplozija) acetilen in podobno. še enkrat, o plinih in uporabi naj te dobro poduči nekdo, ki te zadeve res dobro pozna, ne samo malo po vrhu. samo toliko.
- vili
- Strokovnjak

vili napisal/-a:sploh ni problem imeti tak varilnik - rezalnik doma. problem je v tem, ker si "total beginer" in ker pobiraš s foruma najrazličnejše nasvete, ala "utekočinjen" (utekočinjen pomeni, da je komprimiran -stisnjen ????!!!! eksplozija) acetilen in podobno. še enkrat, o plinih in uporabi naj te dobro poduči nekdo, ki te zadeve res dobro pozna, ne samo malo po vrhu. samo toliko.
Seveda, tako ali tako sem mislil pred nakupom iti na nekaj učnih ur k kakšnemu šlosarju v bližini, vendar pa je bolše, če vsaj nekaj prej izvem teoretičnih stvari tudi iz foruma.
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Če ti bo nekdo vse pokazal potem je vse ok. Acetilen je nevaren, vendar kot so prej že drugi omenili, se pri pravilni uporabi ne bi smelo nič zgoditi. Čeprav je pa res, da šlosarji ne uporabljajo več acetilena (vsaj napredni).

PartyBoy napisal/-a:Če ti bo nekdo vse pokazal potem je vse ok. Acetilen je nevaren, vendar kot so prej že drugi omenili, se pri pravilni uporabi ne bi smelo nič zgoditi. Čeprav je pa res, da šlosarji ne uporabljajo več acetilena (vsaj napredni).
Sam imam "šlosarsko" delavnico, in za rezanje res ne uporabljam več veliko acetilena, saj imam invertersko plazmo.
Sta pa jeklenki zelo priročni za gretje in krivljenje večjih kosov, palic itd...
Tako da menim da jeklenki še dolgo ne bosta izginili iz delavnic.
Zadeva res ni bavbav, je pa potrebno delati z določeno mero previdnosti.
In še nekaj: VAROVALKE! Obvezno namontirati varovalke da ne potegne povratnega plamena po cevi. Ko pride do poka res ni prijetno.
To poudarjam zato, ker vidim nemalo monterjev brez teh koristnih stvarčic.
- Maksimvs
- Strokovnjak

torej varovalke...
koncno jih je nekdo omenil... zanima pa me koliko so te varovalke res varne...
sam imam komplet za avtogeno varjenje/rezanje doma ze par let.. ga uporabljam razmeroma redno (najvec za gretje)... vendar me je vedno strah pri rokovanju... sploh me moti ker mi je ze parkrat gorelo v "pistoli"... kako naj resim ta problem? na koliko let naj bi se menjale varovalke...
saj v teoriji je vse lepo... v praksi sem se ucil pri enem slosarju a je bilo to bolj tako tako...
koncno jih je nekdo omenil... zanima pa me koliko so te varovalke res varne...
sam imam komplet za avtogeno varjenje/rezanje doma ze par let.. ga uporabljam razmeroma redno (najvec za gretje)... vendar me je vedno strah pri rokovanju... sploh me moti ker mi je ze parkrat gorelo v "pistoli"... kako naj resim ta problem? na koliko let naj bi se menjale varovalke...
saj v teoriji je vse lepo... v praksi sem se ucil pri enem slosarju a je bilo to bolj tako tako...
- alkoholik
- Pripravnik

Ti napišem kako jaz delam, mi pa ni še nič potegnilo ali kaj podobnega:
Odpreš najprej oba ventila na gorilcu in jih zapreš, nato odpreš acetilen, prižgeš in nato še kisik(počasi ga odpiraš). Če je gorilec mrzel ne prižigaš kisika ampak vsaj 20sec počakaš samo za acetilenom.
Če ti (sploh pri varjenju) poči pri plamenu ni nič narobe.
Problem nastane ko zapiraš plin na gorilcu. Zapomni si, da vedno najprej zapreš acetilen, šele nato kisik. Če to narediš obratno je veliko večja možnost da ti gre plamen v cev.
Pa še nekaj in namreč, če pride plamen v jeklenko ne poči takoj.Po končanem varjenju ali rezanju zmeraj potipaš jeklenko in če je zgoraj vroča pomeni da je plamen notri. Čimprej jo moraš nekam odnesti.
Odpreš najprej oba ventila na gorilcu in jih zapreš, nato odpreš acetilen, prižgeš in nato še kisik(počasi ga odpiraš). Če je gorilec mrzel ne prižigaš kisika ampak vsaj 20sec počakaš samo za acetilenom.
Problem nastane ko zapiraš plin na gorilcu. Zapomni si, da vedno najprej zapreš acetilen, šele nato kisik. Če to narediš obratno je veliko večja možnost da ti gre plamen v cev.
Pa še nekaj in namreč, če pride plamen v jeklenko ne poči takoj.Po končanem varjenju ali rezanju zmeraj potipaš jeklenko in če je zgoraj vroča pomeni da je plamen notri. Čimprej jo moraš nekam odnesti.

Nicomaistr, za plakate piši mail na: info@i-var.si. Tam ti bodo znali odgovorit, če se jih še dobi, vendar mislim da ne bo problema. Pri njih tudi izdajajo revijo varilna tehnika, če te zanima.
Lep pozdrav
Tomaž
Tomaž
- Krešo
- Strokovnjak

PartyBoy napisal/-a:Ti napišem kako jaz delam, mi pa ni še nič potegnilo ali kaj podobnega:
Da ne tvezim, veliko je že bilo napisanega...
Jaz bi se rajši zanesel na varovalke, katere so na jeklenki zato, da zaščitijo jeklenko pred povratnim udarom ognja in morebitnim poškodbam ob tem, da bi si pa moral zapomniti...hm, kaj če ne bom varil nekaj časa pa pozabim... varnost je le na prvem mestu.
Prej sem še zasledil vprašanje: Kje rezati? Rezanje mora biti nad rešetkasto delovno mizo, skozi katero bo padala žlindra oz. odnesen material.
- eustahije
- Moderator

Za rezanje lahko uporabljaš tudi kuhinjski plin namesto acetilena-je pač cenejši, pa lažje jeklenke so. So pa šobe potem malo drugačne-pri Teleoptiki na šobi piše A ali P-acetilen ali plin, ravno tko so različne šobe pri avtomatskem rezilcu. Ne moreš pa s tem variti, pa tud če je kaj za pogret, ima plamen dost nižjo temperaturo kot acetilen. Pač mal dlje traja, da kaj segreješ.
- SAJKO
- Strokovnjak

SAJKO napisal/-a:Za rezanje lahko uporabljaš tudi kuhinjski plin namesto acetilena-je pač cenejši, pa lažje jeklenke so. So pa šobe potem malo drugačne-pri Teleoptiki na šobi piše A ali P-acetilen ali plin, ravno tko so različne šobe pri avtomatskem rezilcu. Ne moreš pa s tem variti, pa tud če je kaj za pogret, ima plamen dost nižjo temperaturo kot acetilen. Pač mal dlje traja, da kaj segreješ.
To je potem ubistvu brenerček, ki se pa za krivljenje ne obnese...
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost