STROJNISTVO.com • Poglej temo - Potisna sila hidravličnih cilindrov?

Potisna sila hidravličnih cilindrov?

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Potisna sila hidravličnih cilindrov?

OdgovorNapisal/-a misek » 6.10.2007 18:09

Lepo pozdravljeni!

Sem nov tukaj in sem se včlanil, da vas nekaj vprašam.
Zanima me na kak način proizvajalci hidravličnih cilindrov določajo potisno silo? Ali z meritvami ali računsko?
Zanima me za konkreten primer hidravlične dvigalke, te ročne, ki se jo da vse povsod dobiti.
Proizvajalec navaja dvižno silo 5 ton, kar že samo po sebi, če jo samo pogledaš zveni preveč, glede na to kakšne velikosti je.
Sem pa s pomičnim zmeril premer batnice pa je ta 32 mm. To pa pomeni, če malo zaokrožim, da 1 bar pomeni 1 kg/cm2 in hidravlični sistemi imajo ponavadi okrog 180 barov, da bi taka dvigalka lahko dvignila dobrih 1400 kg; to pa je daleč od 5 ton.
Zdaj pa mi vi razložite ali proizvajalec laže ali se v dvigalki v resnici ustvarja dosti večji tlak kot 180 barov ali pa jaz narobe računam.
misek
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a poknjen » 7.10.2007 11:41

Izmeril si premer batnice ki pa je pomembna za (-)gib cilindra. Pri dvigalki se uporablja (+) gib cilindra in je odvisen od premera bata(dobiš v katalogih o cilindrih) Ponavadi je minus gib cilindra pol manjši od + giba. Sila cilindra za + gib je poenostavljeno približno izračunano Površina bata x delovni tlak črpalke x izkoristek.
Poberi si katalog o hidravličnih cilindrih iz strani podjetja VISTA d.o.o in v njem maš vse lepo razloženo in če potem še kaj ne boš razumel vpraši.

LP
poknjen
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a misek » 7.10.2007 19:54

A ne pomeni pri enosmernih cilindrih, da je v bistvo premer batnice isto kot premer bata? Hidravlična dvigalka pa je enosmerni cilinder, tako da potem po mojem mnenju sila olja deluje na isto površino, kot je premer te batnice. Ali pa še ima mogoče na tej batnici še bat z večjo površino?
misek
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a z-750 » 8.10.2007 11:13

F=pxA daN
p bar
A cm2
z-750
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani