STROJNISTVO.com • Poglej temo - Zemlja kot hranilnik toplote?

Zemlja kot hranilnik toplote?

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Albin » 28.10.2007 18:28

Pozdravljeni!
Pohvalim forum in vse,ki sodelujete v njem.
Imam idejo o zmanjšanju porabe energija,za ogrevanje.Zanima me mnenje in kakšen nasvet.Namen imam zgraditi atrijsko hišo cca 160m2 ogrevane površine,locirano v okolici MB.Zidana z porothermom 38cm, z 10 cm izolacijo zidov in talne plošče.Hiša stoji na sončni legi.Postovitev S-J-V-Z.Ogrevanje:sončni kolektorji,kamin z top.izmenjevalcem,talno gretje po celi hiši.Možno vpihovanje toplega zraka v prostore.
Pod hišo bi vkopal 2 betonski cevi,ena na drugo,volumna cca 2m3,katero bi napolnil z vodo.Namen tega je,hranilnik in prenosnik toplote obenem.Okrog cevi izoliral cca 50m3 zemlje,bočno in zgoraj,tako,da bi celo leto ogreval preko izmenjevalcev,s pomočjo kolektorjev,vodo v cevi in posredno izolirano zemljo okoli cevi.Predvidevam,da bi s pomočjo cca 20m2 kolektorjev uspel segreti hranilnik na cca50-70stC.Toploto bi jemal za potrebe talnega gretja.Za toplo vodo bi namestil še en manjši hranilnik ,v "kurilnici" katerega bi zvezal prednostno in dodatno povezal s kaminom za dogrevanje v hladnejših dneh.
Kaj mislite o tem?

Hvala za mnenja.
strizec
Albin
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 28.10.2007 19:15

Ideja o hranilniku toplote v zemlji je lepa, vendar dvomim v njeno uspešnost. Ali si poizkušal izračunati toplotne izgube iz toplega jedra vode (50 do 80 st.C) na sicer bolj oddaljeno zemljino pri temperaturi 6 do 12 st.C. Bojim se, da bodo tu večje izgube kot na vsej hiši, ki bo kot si opisal dobro izolirana.
Ali si morda mislil, da bi pod hišo imel dobro izolirano klet napolnjeno z zemljo in v sredini rezervoar tople vode.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Albin » 28.10.2007 19:54

Objekt bo brez kleti.Hranilnik bi namesti pod temeljno ploščo.Zemlja,katero bi ogreval,bi fizično z (cca10-20cm)stiropora ločil od ostale zemlje.Izračunov pa nisem delal.Ne poznam formul.Bi prosil za izračun,če kdo to obvlada.Sklepam na podlagi dobre akumulacije zemlje in vode,da bi se dalo doseči temparaturo cca70stC in jo dlje časa ohranjati cca 2 meseca,vendar nisem prepričan v zadostno izolacijo.Zime so tako bolj mile.Nekaj toplote bi pridobil tudi pozimi tako da bi delno pokrival izgube.
strizec
Albin
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a arepense » 28.10.2007 21:22

Kot sem razumel tvoj namen da bi ti segrel 50 kubikov zemlje za pozimi.Sedaj pa malo logike da nebi preveč računali ker lahko glava boli.
Če dnevno porabiš 100L tople vode je 3 kubike mesečno je 66 kubikov letno fino ane.
Sedaj pa realnost stroški,toplotne igube,z vsakim pogretim litrom se zmanjša zaloga in na koncu če bi to delovalo bi že napravili.
Svetujem ti če imaš večjo parcelo in da ni pesek da iskoplješ jamo in položiš notri cevi in uporabiš toploto zemlje za dogrevanje (princip toplotne črpalke)
Ali pa napraviš vrtino do tople vode.
P.s vigrije glavni denar. :-?
za male ljudi velike stvari
arepense
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a arepense » 28.10.2007 21:28

Povezava
tu imaš en naslov iz prve roke
za male ljudi velike stvari
arepense
Strokovnjak
Strokovnjak

Zemeljski kolektor

OdgovorNapisal/-a roko » 29.10.2007 7:58

Pozdravljeni, tudi jaz sem imel mamen vgraditi zemeljski kolektor. Vendar sem misel na to opustil. Zemeljski kolektor bi moral biti velik nekaj deset kubikov in izoliran z 50-60 cm izolacije.
Če okvirno izračunamo bi ti porabil za vzdrževanje temperature v zemeljskem kolektorju na 50-60 stopinj cca 4 kWh na dan.
Pogledati moraš še tvoje transmisijke izgube, ki verjetno znašajo 150-200 W/K. Torej bi dnevno potreboval cca. 72(0)-108(-10)kWh.
Dnevno bi v mesecih november, december, januar, pridobil cca 1,2kWh na meter kvadraten sončnega sprejemnika.
Številke imej zgolj za informacijo.
Mislim, da ima en doktor fizike hišo z zemeljskim kolektorjem, ki pa je zelo velik. Lokacija hiše je na štajerskem koncu.
roko
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Albin » 29.10.2007 19:44

Pozdravljeni!Torej bi se stvar dalo uporabno realizirati.Kje na štajerskem pa je v delovanju podoben projekt?Če bi hranilnik zadostno izoliral,bi menda zadostovalo za talno gretje cca 28stC?
strizec
Albin
Novinec
Novinec

Naslov

OdgovorNapisal/-a roko » 30.10.2007 17:34

Malo sem pogledal zapiske. Predavanje je imel Miro Škvorc (Ekoprodukt). Poskušaj tam pridobiti potrebne podatke. Šlo je pa za 73 m3 rezervoarja.
roko
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 1.12.2007 11:36

Albin Postavil si vprašanje in dobil kar nekaj uporabnih nasvetov.

Že vnaprej si se zahvalil za mnenja, kot da bi vedel, da se pozneje ne boš mogel. Ali si res doživel življensko katastrofo, da na koncu ne moreš povedati, ali so ti nasveti kaj pomagali in se seveda zahvaliti?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Frank » 1.12.2007 21:38

@roko
glede projekta na štajerskem z velikim zalogovnikom vode pod hišo;
kakor imam info;
zadeva je mrtva, ker investotor ne more dobiti toplotnega prenosnika;
ogrevajo se na elektriko :cry: :cry: :roll:
Frank
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Albin » 25.12.2007 23:33

:oops: Strokovnjaki,se še enkrat zahvaljujem za vsa mnenja.Stvar sem pretehtal in jo bom realiziral v sklopu prihodnjih let.Če bo sistem delovala vas obvestim. :lol: :wink:
Pa lep pozdrav,vesel BOŽIČ in ustvarjalno NOVO LETO!
strizec
Albin
Novinec
Novinec

Re: Zemlja kot hranilnik toplote?

OdgovorNapisal/-a nitro46 » 26.2.2019 14:16

Pozdravljeni,
Ideja zemeljskega hranilnika toplote se mi zdi zanimiva. Željo imam povečati vakuumski solarni sistem na 20 m2, ki bi poleti segreval zemljo, pozimi bi pa poizkusil toploto z zemlje vračati v hišo.

Ali je morda komu uspelo realizirati projekt? Kakšni so rezultati? Kako se je lotil projekta?

Vsaka informacija bo dobrodošla.

Hvala in lep pozdrav.
nitro46
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 26.2.2019 14:47

glej zadeva je zelo enostavna, ti v zemljo z nevem kakšno tolplotno kapacitivnostjo nabij toliko in toliko Julov toplote, in jih boš pozimi iz te akumulacije vlekel nazaj v hišo, predvidevam..., "ampak", nekje boš imel "odvode" toplote tisto ki jo boš "dovajal", po "žunu", ali boš imel adiabato... nekje ti bo nekaj uhajalo, ja bi šlo ampak, je to projekt za par let, se greš zajebavat..., pa se pejmo..., zanimivo..., samo zemlja sama ima po moje zelo nizek C, voda je zakon..., malo preračunaj, koliko J gre v zemljo in koliko bi v nevem kakšnem času dobil nazaj, meni se ne ljubi...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 26.2.2019 18:43

Zemlja je že itak sama po sebi hranilnik toplote in se ogreva direkt od sonca, ne potrebuješ nobenih solarnih kolektorjev. Potrebuješ samo dovolj globoko zakopane cevi in toplotno črpalko.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 26.2.2019 19:06

Ideja zemeljskega hranilnika toplote se mi zdi zanimiva.
Le malo logike te lahko odvrne od te ideje.
Da bi le nekaj ur na dan kuril v kotel, vendar bi se grel ves dan rabiš kaka 2 do 4 m3 zalogovnik z vodo. Če bi se iz zalogovnika želel ogrevati 150 dni pozimi pa nastane volumen 300 do 600 m3. Pomisli, koliko izolacije boš porabil, da tak zalogovnik izoliraš z vsaj 15 cm debeline.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov