STROJNISTVO.com • Poglej temo - Moč in povečanje moči dieselskem N/A motorju

Moč in povečanje moči dieselskem N/A motorju

"Friziranje", sam svoj mojster, modelarstvo ...

Moderatorji: -M-, čopi, eustahije

Moč in povečanje moči dieselskem N/A motorju

OdgovorNapisal/-a lisko » 14.10.2007 12:05

Torej gre se za Renaultov 1.6 navaden dizlski motor. Trenutno mu delam generalko , ker mu je dobesedno odprlo glavo ( posledice kuhanja in pregretja) in spipaplo dihtungo.

Gor pride zdaj druga obnovljena glava. Seveda pa kot mehanik in kot pač jaz se želim mal igrat.

Torej kako mu zvečat moč? brušenje glave in za kok? ( je to sploh smiselno pri dizlih glede na to da imajo ogromno kompresijo že v štartu? ) Podlaganje ventilov? glede malih obratov ( 4500 je blokada) bi sploh prišlo do izraza, da ventili lepše sledijo krivulji odmične? Večanje kanalov? Lajšanje ventilov? lajšanje ojnic in glavne gredi? Lajšanje vstrajnika ( tem primeru motor dobi na odzivnosti ampak zgubi miren tek) ? Povečanje vbrizga na črpalki? Ma pa boschevo rotacijsko črpalko.

Vseen pa neb rad da bi motor deloval pol leta in spet riknu. Pa tud prek tehničnega more prit.
Kjer je volja je tudi moč
lisko
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a lisko » 1.11.2007 8:59

Glede na to, da ni blo odgovora....sem se igral sam...mogoč kdaj komu v pomoč.

Eto motor laufa.....ventili podloženi za 1mm, kanali pobrušeni in prenarjeni za večji prehod plinov ( pri sesalnem je treba odbrusit pod kolenom in pa skrajšat vodilo ventila) pri izpušnem pa je bilo potrebno odbrusit povsem nepotrebni material ker so original izpušni kanali ZELO grobo obdelani.... glava brušena za 0.1mm in pa sesalni kolektor zvečan za 5mm. Vse skupaj pa lepo spolirano.

Motor se zelo lepo zavrti tud u višje obrate ( tik pred blokado) med tem , ko mu je prej že jemalo moč....navor se je bistveno povečal v nizkih obratih ( posledica bolšega polnjenja) in postal je občutno prožnejši in odzivnejši.
lisko
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a kafer1 » 1.11.2007 10:58

No zdaj pa še samo primontiraj turbo z interkolerjem ter mu pusti da gre malo dlje kot do 4500 min -1. Z gorivom pa ne pretiravaj, ker ni ga gršega kot avto ki kadi. Meni je vseeno če nikamor ne gre, samo da ne kadi :)
Lepo je videti da še se gdo loti povečanja moči v smislu povečanja srednjega efektivnega tlaka in ne samo "black box" variante, ko našopajo motorje z gorivom da je cela cesta v dimu ko daš gas.

Čestitke za tak pristop.
kafer1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lisko » 2.11.2007 11:37

Tudi o turbini se že razmišlja....ker je to identičen motor kot pa volvov 1.6TD motor (paše šravf na šravf dobesedno vse). Ampak sedaj ga bom tko mal vozu da se vse lepo uleže in zlaufa potem pa projekt turbinca :)

Je pa res mu morem že sedaj malo odpret pumpo....ker če dobi več zraka more dobit tudi več nafte...ampak zelo malo več.
lisko
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a lisko » 3.11.2007 16:31

Sicer sem sam bolj pristaš močnih grobih dizlov...ampak včasih tudi rad slišim kakega bencinarja z visokimi obrati....Ampk vsi vemo da obrati niso preveč zdravi....

Osebno mi je pa najlepš zvok kake Scanie ko se matra pri kakih 1500-2000 obratih.
lisko
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a lisko » 3.11.2007 22:48

http://www.youtube.com/watch?v=X-EHM-NXEOE

Evo pa ga poslušaj pri 56ti sekundi kako lep zvok dobi :) 102 navora pa 55KM po papirjih....... zdaj po predelavi pa ne bi vedu kok :D
lisko
Novinec
Novinec

Vrni se na Friziranje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov