epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

bleben napisal/-a:Pozdravljeni !
Tudi jaz sem novi na forumu in razmišljam o izvedbi toplotne črpalke zrak-voda z invertersko klimatsko napravo Panasonic grelne moči 4kW, COP 4. Uporabil bi dve inverterski klimi, eno za talno gretje v pritličju, drugo za talno gretje v mansardi torej skupne moči cca. 8kW ter ločena regulacija ogrevanja za vsako etažo, kar z elektroniko klimatskih naprav - razlog ločeno ogrevanje in 2x4kW je nekoliko cenej kot 1x8kW klima. Pri tem bi zunanji enoti ohranil, izmenjevalec notranje enote pa bi zamenjal z izmenjevalcem plin-voda, ali pa kar satovje notranih enot potopil v zaprto posodo z vodo, namenjeno talnemu ogrevanju. Zaradi inverterske regulacije po moje ne bi potreboval zalogovnika vode, pa še COP bi noral biti malenkost večji, kot pri klasičnih klimah.
Pa me zanima, če je temparatura notranje enote pri klasičnih klimah primerna za oghravanje vode talnega gretja na 35C in ali je smiselno predelati tudi zunanje enote na voda-plin, imamo namreč podtalnico 3-4 metre pod nogami.
LP,

Vigma napisal/-a:Takole mislim. Znam narediti superreakcijski ali superheterodinski radijski sprejemnik, ampak jaz moram narediti ohišje ali iz lesa ali iz kovine. Tako bo me samo ohišje stalo precej več, kot pa nabava kompletnega tovarniškega sprejemnika.
Klima naprave, ki so se res dobile po zelo nizki ceni, so bele poceni zato, ker je šlo za razprodajo. Amerika je spremenila predpise, zvišali so SEER, pa so pač zaloge prodali nam revežem.
Če se kdo s klimo ukvarja zaradi hobija, je to dobro. Če pa nima 1500 evrov, da bi si nabavil tovarniško kvalitetno toplotno črpalko, toliko stane skupaj zunanja 10 kW enota in notranja enota, pa žalostno.

imott37 napisal/-a:Tudi jaz bi rad zvedel proizvajalca in model 10Kw za 1,5K€ seveda z ddv.

mipax napisal/-a:Tudi jaz iščem !

Vigma napisal/-a:mipax napisal/-a:Tudi jaz iščem !
Se opravičujem zaradi napačnega podatka. Zunanja enota (bojler) ni 80 litrski, ampak 160 litrski, ker v ta majhnega ni možno vstaviti velik toplotni izmenjevalec.
TO PA SO TEHNIČNI PODATKI O ZUNANJI ENOTI:
Output Heating Capacity W 8,400
Input Power W 2,400
Running Current A 11.5
COP ( for Water Heating ) 3.5
Power Supply V/Ph/Hz
Compressor Style
Hot Water Offer per hour (delta=40C) L/h 180
Expansion Device Type
Fan Type
Fan Flow Direction
Fan Quantity 1
Fan Rotary Speed RPM 850
liquid connection (refrigerant) inch 5/8
gas connection (refrigerant) inch 3/8
Noise dB(A) 56
Net Unit Size (L/W/H) mm 890x325x870
Pack Size (L/W/H) mm 990x410x770
Weight (Gross/Net) kg 59/56
Rotary
PA ŠE PODATKI O MOČI PRI RAZLIČNIH TEMPERATURAH ZRAKA
Ambient Temperature - COP - heating capacity
-10C 2.2-- 5,280 W
-05C 2.5-- 6,000 W
+00C 2.8-- 6,720 W
+05C 3.3-- 7,920 W
+10C 3.8-- 9,120 W
+15C 4---- 9,600 W
+25C 4.5-- 10,800 W
Zgoraj so navedeni vsi relevantni podatki.
Če bo dovolj naročil za kontejner, pa je cena za zgoraj navedeno zunanjo enoto in 160 litrsko notranjo enoto, skupaj, 1.510 evrov brez davka.

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost