STROJNISTVO.com • Poglej temo - Razvod zraka

Razvod zraka

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Razvod zraka

OdgovorNapisal/-a promehanik » 14.11.2007 13:58

Po delavnici bi rad naredil razvod stisnjenega zraka. V delavnici imam CNC stroje (stružnica in frezalni stroj). Prosim svetujte mi kakšne cevi naj uporabim, ter kakšen koristen nasvet. Ali obstaja kakšna specializirana firma, ki se s tem ukvarja?

lp, prom
promehanik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pkoscak » 14.11.2007 15:54

Pri nas imamo razvod zraka kar po pocinkanih ceveh za vodo - 3/4 cole napeljava, videl sem pa tudi že napeljavo za zrak po bakrenih ceveh.

Drugače ti pa to naredi verjetno skoraj vsak vodovodar.
lp, Peter
pkoscak
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Blau » 14.11.2007 15:57

Blau
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a miha_mm » 14.11.2007 21:19

Železne cevi za vodo, na koncu montiraš pač priključke za zrak. nobena znanost... Če imaš kakega prijatelja inštalaterja, ti bo to poceni naredu.
miha_mm
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BoštjanF. » 14.11.2007 21:34

Pozdravljen!
Tudi sam sem iskal inštalacijske cevi za razvod zraka - mizarska delavnica. Potrebni so dokumenti za tehnični prevzem. V zakonu piše, da mora biti inštalacija izvedena s cevmi, za katere je proizvajalec predvidel uporabo za stisnjen zrak. Po iskanju sem našel:
plastične cevi - FESTO
Jeklene cevi - varjenje.
in jeklene pocinkane cevi - PRESTABO spoji se izdelujejo z zatiskovanjem.

Za alumplast, baker in plastične cevi za vodo PPR mi noben proizvajalec ni hotel dati certifikata.
BoštjanF.
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KY » 14.11.2007 23:15

Ne nori z vodovodnimi cevmi. V zraku je vlaga. Omega air in še par drugih, ima še dodelane plastične ali Al sisteme.

LP
Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pkoscak » 14.11.2007 23:39

Kako je pa kaj s tesnenjem na spojih pri teh plastičnih sistemih? Glede na izkušnje iz pnevmatike bi rekel, da zna zadeva ščasoma začet puščat, cev lahko poči,....

Osebno se mi zdi boljši sistem iz kovinskih cevi, saj se navoj na cevi ovije s teflonom ali pa tesnilom, ki se uporablja za take cevi (ne spomnim se, kako se reče, je pa v obliki rjavih nitk), zategne in zadeva ne pušča.
Res pa, da plastične napeljave za zrak (razen za pnevmatiko na strojih - je zadeva podobna?) še nisem videl in težko komentiram prednosti/slabosti.

Aja, še to, glede vlage v zraku - pomoje, da nima nobene veze iz kakšnega materiala je napeljava za zrak - kondenz se nabira na prehodih npr. iz večje cevi v manjšo - imam prav?
lp, Peter
pkoscak
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hine » 15.11.2007 4:58

pkoscak napisal/-a:glede vlage v zraku - pomoje, da nima nobene veze iz kakšnega materiala je napeljava za zrak

To drži.
hine
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KY » 15.11.2007 8:58

Tistim rjavim nitkam se reče preja, olju, s katero se jo maže pa firnež. Zgodovina. :roll:
Vlaga nastaja povsod, v vsaki napeljavi. Zmanjša se jo z sušenjem zraka. Problem je, kadar se zaradi vlage pojavi rja, katera maši filtre, šteka ventile...
Tudi pri montažnih napeljavah. so cevi lahko kovinske (aluminij), spoji so pa kvalitetni sorazmerno z pripravljenostjo odpreti denarnico. Redno srečujem nezadovoljne, ki se čudijo, zakaj jim neka reč, ki so jo zelo ugodno kupili, slabo dela... :-?
"Vodovodne" cevi, kot je nekdo predlagal, se pa še za vodo ne uporabljajo več. Kdaj ste nazadnje videli tudi centralno zvarjeno iz črnih cevi?
Pa sem mislil, da sem jaz za časom... :roll:

LP
Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Krešo » 15.11.2007 10:02

Ne vem predlogol je dosti in je težko izbrat pravo rešitev. Ne vem kako je s certifikati in dovoljenji, ampak pocinkane colske cevi se še vedno dosti uporabljajo v firmah zaradi enostavnosti predelav in popravil, pa še orodja ne rabi met ne vem kako dragega. Sam imam to napeljavo, če hočem še en razvod, žagica, navoj, t-komad, holender, stvar končana.
Lep pozdrav

Tomaž
Krešo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pkoscak » 15.11.2007 15:21

KY, mislil sem na prejo ja, hvala.

Popolnoma se strinjam, da je kvaliteta sorazmerna s tem, koliko si pripravljen odpreti denarnico, vendar se je v zadnjem času že večkrat izkazalo, da tudi dražje stvari niso nujno boljše [predvsem v pnevmatiki].

Centralne napeljave se ne delajo več iz črnih cevi, ker je veliko enostavneje zlotat baker kot pa zavarit cevi, poleg tega je pa črne cevi potrebno še barvati...

Da se vrnem na temo - moj glas gre ponovno za pocinkane cevi.
lp, Peter
pkoscak
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 15.11.2007 17:15

hine napisal/-a:
pkoscak napisal/-a:glede vlage v zraku - pomoje, da nima nobene veze iz kakšnega materiala je napeljava za zrak

To drži.

Ne, to sploh ne drži. Vlaga se nahaja v zraku in pri ohladitvi zraka se izloči v cevi.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 15.11.2007 17:30

Ni pomembno iz kakšne snovi je instalacija za zrak. Bolj je pomemben presek cevi, predvsem v kolikor je več porabnikov, ali če je instalacija dolga. V takih primerih je najcenejši način kovinska cev vsaj 6/4 cole. V kolikor pa je pretok zraka manjši pa se lahko uporabi Cu ali PVC cevi.
Najvažnejše pa je, da sistem vsebuje sušilec zraka in pravilne filtre, saj le tako zrak očistite vlage in ostalih primesi.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hine » 15.11.2007 17:45

Slavc napisal/-a:
hine napisal/-a:

To drži.

Ne, to sploh ne drži. Vlaga se nahaja v zraku in pri ohladitvi zraka se izloči v cevi.
Slavc napisal/-a:Ni pomembno iz kakšne snovi je instalacija za zrak.

Kaj sedaj, ali drži ali ne drži Slavc, da material za cevi nima kakšnega velikega pomena?
hine
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 15.11.2007 17:50

hine napisal/-a:
Slavc napisal/-a:
hine napisal/-a:

To drži.

Slavc napisal/-a:Ni pomembno iz kakšne snovi je instalacija za zrak.

Kaj sedaj, ali drži ali ne drži Slavc, da material za cevi nima kakšnega velikega pomena?

Na vlago v instalaciji - kondenz nima material iz katerega je instalacija nobenega vpliva.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov