STROJNISTVO.com • Poglej temo - Razvod zraka

Razvod zraka

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a hine » 15.11.2007 17:59

Slavc napisal/-a:Na vlago v instalaciji - kondenz nima material iz katerega je instalacija nobenega vpliva.

To drži.
hine
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KY » 17.11.2007 11:35

Slika
Slika
:roll: :roll: :roll:
LP
Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pkoscak » 17.11.2007 14:09

Zanimivo, pri nas se v več kot 10 letih, kolikor vem, kaj takega še ni naredilo, pa imamo vso napeljavo za zrak kovinsko in so cevi že kar stare.
lp, Peter
pkoscak
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 17.11.2007 15:44

kaj pa plastika, ki se uporablja za vodovod?
mi v firmi mamo RF.
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 17.11.2007 15:47

KY napisal/-a:Slika
Slika
:roll: :roll: :roll:
LP

Popolnoma tipično:
Nikoli očiščen filter v kondenznem lončku,
Veliko kondenza v intalaciji, kar povzroča rjavenje cevi,
Verjetno napačno narejena instalacija, brez padca in odvoda kondenza...
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a promehanik » 21.11.2007 8:09

Na internetni strani od Omega Air iz Ljubljane sem našel podatke o cevnem sistemu John Guest. Zanima me ali ima kdo kaj izkušenj s tem sistemom. Cevi so plastične ali pa aluminjaste.
http://www.omega-air.si/sites/omega_air_slo/doc/program/komp_zrak/oprema/john_guest/JG%20slo%2005_01.pdf

lp, prom
promehanik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KY » 21.11.2007 11:41

Zadeva je preveč nova, da bi ti kdo konkretno, brez da naklada odgovoril. Videl sem izvedeno z aluminijem in sam bom naredil enako. Zadeva se mi zdi v redu, ker jo je enostavno spreminjati in vzdrževati. Edino, kar me je motilo je to, da bom moral kondenzacijske posode dati nekam delati. :-?

LP
Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a promehanik » 21.11.2007 15:08

Praktično se zdi tudi meni.
Zanima me pa kako je s togostjo in posledično s tesnostjo priključkov. Saj veste kako je v delavnici, viličar, palete do stene, nepazljivi delavci,... Nekako se mi zdi najboljša varianta:
glavni razvod - pocinkane cevi,
razni odcepi do posameznih delovnih mest in strojev pa s tem specialnim sistemom (fleksibilnost)
Pocinkane cevi zato, ker ne rjavijo in niso umazane odznotraj, sama izvedba pa je zelo robustna. Lahko se nasloniš tudi z viličarjem pa bo vse ostalo celo in brez puščanja zraka.

lp, prom
promehanik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 21.11.2007 19:29

KY napisal/-a:Zadeva je preveč nova, da bi ti kdo konkretno, brez da naklada odgovoril. Videl sem izvedeno z aluminijem in sam bom naredil enako. Zadeva se mi zdi v redu, ker jo je enostavno spreminjati in vzdrževati. Edino, kar me je motilo je to, da bom moral kondenzacijske posode dati nekam delati. :-?

LP

Sistem napeljave John Guest je popolnoma v redu. Problem je le cena, saj sistem ni poceni. Nikakršen problem pri tem sistemu ni niti vgradnja pripravnih grup in kondenznih lončkov. Sistem je predvsem uporaben tam, kjer je napeljava kratka in je pomemben izgled sistema.
Vsekakor je še vedno najenostavnejši in najcenejši sistem pocinkanih cevi.
Glede rjavenja cevi in kondenza pa se je potrebno zadeve lotiti pri vzroku. To pomeni, vgradnja sušilca zraka.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pkoscak » 21.11.2007 19:34

Pa je res potrebno imeti kakšno potrdilo za cevi, ki se uporabijo za razvod zraka v npr. novem objektu?
lp, Peter
pkoscak
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Jurde » 21.11.2007 20:04

Sistem John Guest poznam in imam z njim izkušnje je odlična rešitev za napeljavo komprimiranega zraka po prostoru, izdelaš jo brez vsakega problema sam po potrebi jo lahko hitro in enostavno prestaviš. Fiksiraš v zid/strop z obešali.
Jurde
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a promehanik » 16.12.2007 19:07

Sem se odločil, da bom uporabil sistem John Guest. Sedaj me samo zanima kakšna je prednost plastičnih ali pa aluminjastih cevi? Aluminjaste so nekaj dražje. Ali se splača dati aluminij? Kakšno je tesnenje pri plastiki in kakšno pri aluminiju?

lp, prom
promehanik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 16.12.2007 21:24

Plastične cevi se potem, ko v instalacijo spustiš zrak zelo rade ukrivijo. Zato je potrebno pritrditve izvesti precej na gosto.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 5.1.2009 19:58

Sem prebral teme o razvodu zraka, pa bom še sam nekaj vprašal.
Rad bi naredil napeljavo iz enega prostora v drugega. Kompresor imam v enem prostoru, nato bi napeljava morala iti skozi eno garažo v naslednjo, v drugi garaži pa bi se razcepila na dva dela in šla na oba konca garaže.
Razdalja med priklopom kompresorja in drugo garažo (do mesta razcepa cevi) je cca. 15m (če upoštevam vse ovinke), od razcepa pa do vsakega priključka pa cca. 5m.
Zrak na enem priključku v garaži bi služil samo za izpihovanje ostružkov, na drugem pa za kakšno izpihovanje, polnjenje gum, kakšne stvari za enostavno pobarvati, mogoče kdaj občasno za kakšno pnevmatsko pištolo...
Poraba zraka bi bila majhna...

Sam sem si napeljavo zamislil takole:
od kompresorja pa do razdelilca bi dal takšen "šlavf", ki se dobi na metre in na obe strani hitri spojki. To bi bilo napeljano tik pod stropom.
Potem bi v garaži dal nekakšen T kos, najbolje takšen s priključki na hitre spojke.
Od tega T kosa pa spet narejen "šlavf" s hitrima spojkama.
Za priključka bi pa vzel regulator tlaka z manometrom in hitro spojko.

Ali bi moral vmes postaviti še kakšen odstranjevalec kondenza in kam (kakšna je okvirna cena in koliko "pomaga")? Mogoče bi morali biti priklopi postavljeni tako, da bi bila na napeljavi tik pred njimi neka nižja točka?
Na kakšen način bi bilo najbolje pritrditi cev na steno (s takimi objemkami kot za vodovodne cevi?)?
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 5.1.2009 20:38

Najenostavnejša in najcenejša rešitev je uporaba pocinkanih cevi. Gumijasto cev ne priporočam predvsem zaradi slabe pričvrstitve z objemkami.
Za celotno instalacijo predlagam pocinkano cevi 1/2". Lahko napraviš malo padca in na koncu na navpični cevi postaviš krogelni ventil. Kakšnih 15 cm pred tem ventilom postaviš T-kos, kjer zmontiraš pripravno grupo s priklopom. Na mestu, kjer predvidevaš uporabo pnevmatske pištole, priporočam pripravno grupo 1/2", zaradi večjega pretoka. Pritrditev cevi pa izvedeš z objemkami, kakor pri centralni kurjavi.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov