STROJNISTVO.com • Poglej temo - Rabim pomoč pri obdelavi Cu

Rabim pomoč pri obdelavi Cu

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Rabim pomoč pri obdelavi Cu

OdgovorNapisal/-a Joe » 17.8.2003 12:28

Najprej pozdrav vsem forumašem.
No problem je naslednji,imam tale vrtalni stroj Quantum b16f

Slika
rad bi ga mal predelal v rezkar,kupil bi pomično mizo(x,y),bilo bi pa za odelavo majhnih kosov bakra,100X100 zanima me ker sem nov kakšen rezkalnik premera 6mm in pomično mizo mi priporočate(kje se kupi,cena)
rezkal pa bi v globino6-8mm.

Joe

Ps:Prvi post mi je mal nagaju,se opravičujem
Joe
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Gost » 12.9.2003 0:51

Mislim, da je bolje kupit rabljen rezkalni ali vrtalni stroj s tako mizo, kot pa tega predelovat. Če je to stroj na sliki mislim, da ni dovolj tog za rezkanje, poleg tega pa se obstoječa miza (predvidevam) vrti okoli stebra - kako boš podajal po osi z?
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 14.9.2003 18:19

Menim da je najbolje da kupiš majhen rezkalni stroj, nesmiselno bi bilo predelovati vrtalni stroj. Predrago, čas in na koncu bo tudi natančnost vprašljiva!!!
Gost

OdgovorNapisal/-a ProE » 14.9.2003 19:52

Kaj mislis s tem vodne bloke rezkati ?
Pol nerabis velike natancnosti.
PRO/blemi
ProE
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Joe » 26.9.2003 19:31

Jah v bistvu samo za hobi,kakšen home made blok nič posebnega,rezkalni stroj ne bom kupoval,bi pa rabil tako zadevo za igranje,ne ne rabim kakšne grozne natančnosti :)
Joe
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a marko-x » 27.9.2003 19:14

Jaz sem vodni blok iz aluminija izrezkal na takem stroju. Brez kakoršnih koli x,y vodil. Na začetku sem šel v material bolj počasi in z šablonami za bolj natančne operacije, potem pa sem pomikal z roko. Delal sem do globine 25 mm. Natančnost, hja, zadostna. Ti pomiki z roko so nardili toleranco +0.4mm v x,y smeri, za utor tesnila pa sem rezkal ob šablonah in je precej bolj točno. Eni majo, drugi žal ne(rezkarje misim), pol pa pridejo ven take nestrojniške zadeve.
marko-x

OdgovorNapisal/-a Joe » 28.9.2003 18:30

Ja sej to je vredu,je pa več dela ker moraš materijal za vsak pomik prepeti,zato mi je pomična miza všeč.V kateri trgovini v Ljubljani pa bi lahko kupil rezkarje (6,8mm) in imajo prodajo na drobno?
Joe
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Gost » 29.9.2003 20:36

Jaz osebno sem rezkarje naredil iz svedrov. Z unim visokofrkvenčnim hoby brusilnikom sem zbrusu vse kote, kot na rezkarju. Natančnost je taka kot je - zadosčujoča, reže pa presenetljivo dobro (aluminij, baker bo še bolje). Pomembno je da rezkaš v najvišji možni prestavi in da je rezkar togo vpet.
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 30.11.2003 16:40

Z veliko truda bos tudi na vrtalnem stroju lahko za silo rezkal mehkejse materijale (glej slike http://lea.hamradio.si/~s51kq/OSTALO.HTM vendar so vrtalni stroji obicajno izdelani samo za vertikalni pritisk. Pri rezkanju pa glavnina sil nastopa po horizontalnih oseh. In ker je vrtalna os obicajno ulezajena samo spodaj, zgoraj pa je v pusi, bos imel vibracije itd. Poblem je lahko tudi pomik po Z osi, ter stabilnost stebra ki nosi vrtalno glavo..

Za resno delo je smiselno kupiti pravi, cetudi namizni rezkalni stroj. Orodja - rezkarje pa dobis v BTS doo in se kje, ali pa rabljene na bolsjih sejmih, za smesne denarce.

-
MK
Gost

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost