STROJNISTVO.com • Poglej temo - Razvijanje debele Plocevine!

Razvijanje debele Plocevine!

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Razvijanje debele Plocevine!

OdgovorNapisal/-a ManiManta » 1.10.2003 9:48

Zdravo!

Imam sledec problem: Ovijanje plocevine debeline 40 mm

Zunanji premer valja je 1000 mm
Notranji premer valja je 920 mm
Visina valja je 150 mm

Koliksna je razvita mera?

Po enih podatkih se lahko razvija po srednji meri, drugi razvijajo po tretjini!
Po prvem podatku bi potem bila mera 3016 mm
Po drugem pa bi prislo kar na 2974 mm!

To pa se mi zdi kar precejsna razlika! Ima kdo kaksne izkusnje s tem in katero mero bi bilo prav uporabiti, da bi v delavnici imeli cim manj problemov!

Hvala v naprej za vse odgovore!
Lep pozdrav!
Mani Manta
Lep dan še naprej vam želi
ManiManta
ManiManta
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Marko0001 » 1.10.2003 10:41

Pozdrav!

Razvita mera je po teoriji iz knjige od. g Musafije 3015,92mm. Za natančen preračun je potrebno nekaj več od teorije razvijanja po tretjini ali polovici debeline stene + radija(čeprav je ta metoda razmeroma natančna, vsaj v tem primeru se tako izkaže)
Obstaja sveto pravilo ins. da morata biti volumna razvite pločevine in ukrivljene oz. v tvojem primeru ovite pločevine ENAKA, saj se pri krivljenju načeloma ne pojavljajo lokalne odebelitve oz. stanšanje.

LP, Marko
Marko0001

OdgovorNapisal/-a ManiManta » 1.10.2003 11:25

Zdravo!

Najprej hvala za odgovor!
Teorija je eno, praksa pa je ponavadi malo drugace!

Zanima me ce je imel kdo podobne izkusnje v praksi in kako je zadevo resil v proizvodnji!
ManiManta
ManiManta
Pripravnik
Pripravnik

Razvijanje debele pločevine

OdgovorNapisal/-a mib » 4.10.2003 10:21

Spoštovani ManiManta, mislim da lahko kar verjameš Marku. Sam se ogromno ukvarjam z razvijanjem pločevine. Za razvijanje valja vedno uporabljam metodo srednjice in zadeva štima, tudi v zahtevnejših primerih, kot je npr. razvijanje prehoda iz okroglega v kvadratni presek. Tudi sam sem zagovornik praktičnih rešitev a brez vsaj nekaj teorije ne gre.Ker me je v tvojem primeru (debelina) zanimala primerjava teorija - praksa, sem tudi sam šel računat po dr. Musafii. Vendar je že iz razmerja r/s razvidno, da se z krivilnim faktorjem zelo približamo vrednosti 0.5, pa smo zopet pri srednjici . V tem primeru sta teorija in praksa zelo skupaj.Sam bi torej upošteval Markov rezultat. Kar pa zadeva izkušenj v praksi, mislim da je malo podjetij . ki bi uvijale material takšne debeline, v Mariboru je to bila rajnka :evil: Metalna.

Lep pozdrav,

MiB
mib
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

Re: Razvijanje debele pločevine

OdgovorNapisal/-a ManiManta » 6.10.2003 9:12

Spoštovani ManiManta, mislim da lahko kar verjameš Marku. Sam se ogromno ukvarjam z razvijanjem pločevine. Za razvijanje valja vedno uporabljam metodo srednjice in zadeva štima, tudi v zahtevnejših primerih, kot je npr. razvijanje prehoda iz okroglega v kvadratni presek. Tudi sam sem zagovornik praktičnih rešitev a brez vsaj nekaj teorije ne gre.Ker me je v tvojem primeru (debelina) zanimala primerjava teorija - praksa, sem tudi sam šel računat po dr. Musafii. Vendar je že iz razmerja r/s razvidno, da se z krivilnim faktorjem zelo približamo vrednosti 0.5, pa smo zopet pri srednjici . V tem primeru sta teorija in praksa zelo skupaj.Sam bi torej upošteval Markov rezultat. Kar pa zadeva izkušenj v praksi, mislim da je malo podjetij . ki bi uvijale material takšne debeline, v Mariboru je to bila rajnka :evil: Metalna.

Zdravo!

Hvala tudi za vase misljenje!
Da pa kar povem. zadeva se dogaja na podrocju bivse Metalne. :D

Problem je bil ravno v tem, da mi je "stari macek", ki ni toliko delal na razvijanju plocevin rekel, da sem narobe izracunal. Dela pa ze dolgo na podrocju strojnisva! Razlika ce pa racunas po sredini in po tretjini pa je kar precejsnja!

Jaz sem se vedno trdil, da je prav po sredini in sem tako tudi naredil. Sedaj pa cakam, ko bodo zadevo uvijali in bomo vidli kdo je imel prav! Upam, da jaz in da bo izdelek ne bo odpad! :oops: Mogoce pa so me tudi malo hoteli potunkat, vse se bo izkazalo v roku enega tedna!
ManiManta
ManiManta
Pripravnik
Pripravnik

Razvijanje debele pločevine

OdgovorNapisal/-a mib » 6.10.2003 11:12

Me veseli da se v Metalni še nekaj dogaja. Glede starih mačkov- vsi delamo napake, da pa bi te nekdo hotel namerno potunkati, se mi zdi izjemno podlo in žalostno. Sam sem namreč mnenja, da bi si morali strojniki med sabo pomagati in izmenjevati izkušnje.
Glede izdelka - tudi jaz upam (in verjamem), da ne bo odpad, upam da boš sporočil rezultate.

Lep pozdrav,
MiB
mib
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ManiManta » 10.10.2003 14:23

Zdravo!

Danes so zadevo uvijali in bil sem poleg ko so delali!
Ko se debela plocevina uvija se dela tako da mora biti malo dodatka, potem pa se uvije se premeri premer (tako da je tocen) in potem se tisto odvecno odreze vstran! Bolje kot pa da plocevina manjka, kar bi ce bi bilo racunano po 2/3 premeru! Tako da sem vseeno imel prav!

Hvala vsem za moralno podporo! :D
ManiManta
ManiManta
Pripravnik
Pripravnik

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov