Spoštovani ManiManta, mislim da lahko kar verjameš Marku. Sam se ogromno ukvarjam z razvijanjem pločevine. Za razvijanje valja vedno uporabljam metodo srednjice in zadeva štima, tudi v zahtevnejših primerih, kot je npr. razvijanje prehoda iz okroglega v kvadratni presek. Tudi sam sem zagovornik praktičnih rešitev a brez vsaj nekaj teorije ne gre.Ker me je v tvojem primeru (debelina) zanimala primerjava teorija - praksa, sem tudi sam šel računat po dr. Musafii. Vendar je že iz razmerja r/s razvidno, da se z krivilnim faktorjem zelo približamo vrednosti 0.5, pa smo zopet pri srednjici . V tem primeru sta teorija in praksa zelo skupaj.Sam bi torej upošteval Markov rezultat. Kar pa zadeva izkušenj v praksi, mislim da je malo podjetij . ki bi uvijale material takšne debeline, v Mariboru je to bila rajnka

Metalna.
Zdravo!
Hvala tudi za vase misljenje!
Da pa kar povem. zadeva se dogaja na podrocju bivse Metalne.
Problem je bil ravno v tem, da mi je "stari macek", ki ni toliko delal na razvijanju plocevin rekel, da sem narobe izracunal. Dela pa ze dolgo na podrocju strojnisva! Razlika ce pa racunas po sredini in po tretjini pa je kar precejsnja!
Jaz sem se vedno trdil, da je prav po sredini in sem tako tudi naredil. Sedaj pa cakam, ko bodo zadevo uvijali in bomo vidli kdo je imel prav! Upam, da jaz in da bo izdelek ne bo odpad!

Mogoce pa so me tudi malo hoteli potunkat, vse se bo izkazalo v roku enega tedna!