STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kateri motor - dieselski ali bencinski

Kateri motor - dieselski ali bencinski

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a pubi2CV » 26.8.2003 11:05

Hehe....res je :lol: ....država je pa res požrešna.....potem pa "hvatamo krivine" :oops: ....hvala za informacijo.
LP
pubi2CV
Strokovnjak
Strokovnjak

kurilno olje ali plinsko olje (nafta)

OdgovorNapisal/-a bobo » 2.10.2003 15:46

Ali je kurilc enak nafti? "Pravijo", da je v kurilnem olju več parafina. Ali lahko ta škoduje avtomobilu? Ali barva, s katero je obarvano kurilno olje škoduje avomobilu? Ali je res, da imajo novejši avtomobili senzor, kateri zazna barvo goriva in avto ne vžge, če senzor ne da potrditve?
Prosim za strokovne odgovore.
bobo

OdgovorNapisal/-a Gost » 5.10.2003 20:45

Imam bencinarja, alfo, ki spije 11 litrov in sem zadovoljen.

Prednost dizla je po moje le pri večjem številu prevoženih kilometrov in da ga lažje prodaš.

Menim pa da se majhnih dizlov ne splača kupiti, saj so bencinski motorji 1.2 ali 1.4 že kar varčni in tudi poskočni če je treba.

Torej dizel za veliko kilometrov in pri večjih vrednejših avtomobilih, predvsem tudi zaradi lažje prodaje.

Kdor pa se vozi na kurilno olje, bi mu morali vzeti izpit za eno leto, potem pa da vidimo heroje. Vsi tisti ki se vozijo z novimi audiji in golfi na kurilno olje so eni navadni,...raje ne povem kaj!
Gost

kurilc in nafta

OdgovorNapisal/-a bobo » 8.10.2003 9:53

Gost napisal/-a:"Kdor pa se vozi na kurilno olje, bi mu morali vzeti izpit za eno leto, potem pa da vidimo heroje. Vsi tisti ki se vozijo z novimi audiji in golfi na kurilno olje so eni navadni,...raje ne povem kaj!

Dragi gost,

le zakaj se vznemirjaš za nas, ki se vozimo na kurilca? Da nisi ljubosumen in se to potem izraža na odklonilen način do nas? Veš, ko ima človek družino vsak tolar, ki se ga privarčuje prav pride. Davke in cene imamo evropske, plače pa so še vedno balkanske. Ko bo tudi moja plača "evropska" se ne bom obnašal več balkansko in bom tankal nafto. Totakrat pa bom svojo pravico krojil sam, če se bo le dalo.
Sicer pa sem prosil za strokoven odgovor na moje vprašanje o razliki med nafto in kurilcem. Vmes sem ga dobil že drugje: nafta: vsebnost žvepla do 0,05%. kurilc 0,2%. To pomeni, da je slovenski kurilc enak kvaliteti hrvaške nafte in prijatli, ki se vozite na kurilca, bog vas blagoslovi! :D
bobo

kuriln in nafta

OdgovorNapisal/-a bobo » 8.10.2003 9:57

ŠA še to: tisti, ki se vozite na kurilno olje priporočam ogled!!! http://www.volkswagen-canji.co.yu/6_inf ... _ubija.htm
:P
bobo

Re: kurilc in nafta

OdgovorNapisal/-a Gost » 20.11.2003 22:28

bobo napisal/-a:
Gost napisal/-a:"Kdor pa se vozi na kurilno olje, bi mu morali vzeti izpit za eno leto, potem pa da vidimo heroje. Vsi tisti ki se vozijo z novimi audiji in golfi na kurilno olje so eni navadni,...raje ne povem kaj!

Dragi gost,

le zakaj se vznemirjaš za nas, ki se vozimo na kurilca? Da nisi ljubosumen in se to potem izraža na odklonilen način do nas? Veš, ko ima človek družino vsak tolar, ki se ga privarčuje prav pride. Davke in cene imamo evropske, plače pa so še vedno balkanske. Ko bo tudi moja plača "evropska" se ne bom obnašal več balkansko in bom tankal nafto. Totakrat pa bom svojo pravico krojil sam, če se bo le dalo.
Sicer pa sem prosil za strokoven odgovor na moje vprašanje o razliki med nafto in kurilcem. Vmes sem ga dobil že drugje: nafta: vsebnost žvepla do 0,05%. kurilc 0,2%. To pomeni, da je slovenski kurilc enak kvaliteti hrvaške nafte in prijatli, ki se vozite na kurilca, bog vas blagoslovi! :D

Ja lahko vas je sram vse tiste, ki se z novimi avtomobili vozite na kurilca. Jaz imam bencinarja in tudi če bom imel dizla, noter ne bo kurilno olje!!!

Razmislite malo, zakaj pa je kurilno olje cenejše od dizla???

Kako bi se pa potem grelii, če bi država izenačila cene kurilnega olja in dizla??? Pol bo pa jok!!!!

V glavnem moje mnenje je tako, če tankaš kurilca, potem pa hodi še na karitas po cunje in se hvali okoli, kakšen revež si!!!

Sicer pa je to samo moje mnenje!
Gost

OdgovorNapisal/-a Bojan J. » 7.12.2003 12:37

Neuradno za vse kemike, ki tankajo kurilnega. Če star empar (vedro) prevrtate, in ga napolnite z zdravim domačim ogljem (še bolje aktivno oglje, ki pa je zelo drago) dobite na lijaku čisti dizel. Vam nisem tega jaz povedal.
Bojan J.
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pubi2CV » 8.12.2003 10:57

Bojan J. napisal/-a:Neuradno za vse kemike, ki tankajo kurilnega. Če star empar (vedro) prevrtate, in ga napolnite z zdravim domačim ogljem (še bolje aktivno oglje, ki pa je zelo drago) dobite na lijaku čisti dizel. Vam nisem tega jaz povedal.

:D :P :D
LP
pubi2CV
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Anonimen » 9.12.2003 8:53

Kurilno olje je identicno dizlu, vendar je tezava v indikatorju.

Lahko ga razbarvas vendar bo indikator ostal v kurilcu in tako vas bodo dobili. :)

Drugace pa sem proti dizlom, poleg velikega osnazevanja (se peljes za sodobnim TD in ze imas celo havbo crnih pik od saj, olja itd).

Tudi kuri ne tako veliko manj. Primerjajte turbo bencinarja in turbo dizla ali navadnega dizla z navadnim bencinarjem. Takrat boste ugotovili da je kaksen liter razlike ce pri isti voznji, medtem ko ce bi dizla zelo priganjal bi ga razsulo. Dizel je za na polja in stare ate.

Turbo dizla z atmosfercem je nesmiselno primerjat. :-?

Tudi govor da ima dizel velik navor je cisti nesmisel-zraven spada podatek na motorni gredi, ko pa vse skupaj skozi prestavna razmerja (dizel ima veliko daljsa zaradi manjsih vrtljajev) pogledas na kolesih ugotovis da si na istem, oz da v navoru turbo bencinar vecinoma casa vodi, dizel ga le prehiti le v obmocju kaksnih 500 vrtljajev (v spici) drugace pa je bencinar spredaj.

LP
Anonimen

OdgovorNapisal/-a pubi2CV » 9.12.2003 12:00

Anonimen napisal/-a:Dizel je za na polja in stare ate.

Nene.....nič več....to je bilo včasih......ne rečem pa, da tudi za to ni dober 8)
LP
pubi2CV
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a žblj » 12.12.2003 21:07

Kako pa na današnje dizle vplivajo vsakodnevne kratke vožnje po nekaj kilometrov, ko se motor niti ne segreje dobro na delovno temperaturo. Eni pravijo da jih to ubija, drugi pa da so današnji dizli na to neobčutljivi.
Prosim za odgovor kakšnega poznavalca, saj se ravno odločam med dizlom in bencinom, imam pa vsakodnevne kratke vožnje. Drugače delam 20tkm na leto.
lp
žblj

OdgovorNapisal/-a STROJNISTVO.com » 12.12.2003 22:26

Pozdravljeni,

poleg vsega že omenjenega obstaja tudi dejstvo, da je cena rabljenega avtomobila z dizelskim motorjem višja kot pa cena avtomobila z bencinskim motorjem.

Npr. diezel s 150.000 km jih lahko naredi brez generalne obnove še okoli 250.000 km, medtem, ko jih bencinski naredi okoli 150.000, kar je 40% manj in je pomemben argument pri nakupu/prodaji avtomobila.

LP Tomaž
STROJNISTVO.com - križišče strojnikov

Internet naslov: www.strojnistvo.com
mag. Tomaž Roblek, avtor
STROJNISTVO.com
Administrator
Administrator

navor

OdgovorNapisal/-a bobo » 14.12.2003 14:05

Kar se navora tiče ima mogoče anonimnež prav, vendar pa ni povedal koliko TURBO BENCINER stane. :oops:

Druga resnica o TDI pa je precej boleča: na nekaterih forumuh sem zasledil kako lepo crkujejo turbine pri le nekaj let starih avtomobilih.
bobo

OdgovorNapisal/-a jozl » 17.12.2003 9:45

Najbolj se pozna navor motorja pri vožnji v hrib navzgor kakor tudi navzdol, kjer dizel bolj zavir kot benciner. Ker sem doma na hribu in se dovolj vozim po hribih lahko le povem tako, da sedaj ko imam novi avto vozim z dizlom samo na 2000 vrt. in motor lepo teče in ni blema, da nebi vleko v hrib. Če hoče isto narediti na bencinarju, pa moram malo bolj pritisniti na plin in za isto vožnjo ima nekje 3000 do 3500 vrt. Pozna se pa predvsem, kadar je vozilo močno naloženo, takrat v vožnji v hrib ima dizel res prednost, saj skoraj ni hriba v katerega nebi v 2 prestavi zvozil.
Dobro je, za koga je!
jozl
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Tomazin » 3.1.2004 16:36

Kaj tisto z ogljem......uniči-prefiltrira samo barvo ali tudi indikator?
Hvala za odgovor!
Tomazin

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost