STROJNISTVO.com • Poglej temo - FS: Smer letalstvo

FS: Smer letalstvo

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

FS: Smer letalstvo

OdgovorNapisal/-a letalec » 29.10.2003 17:35

Zdravo!

Zanima me če ima kdo izkušnje v zvezi s študijem na FS, smer letalstvo, ker ne vem kako, ko končaš prvi letnik in se vpišeš potem npr. za pilota in slučajno ne opraviš zdravniškega pregleda, kako potem študiraš naprej za pilota in ali se lahko prestaviš na drugo smer v letalstvu ali je zdravniški pregled prej?

hvala vnaprej
lp, letalec 8)
letalec

OdgovorNapisal/-a jozl » 29.10.2003 21:56

Jaz sem imel v srednji šoli več sošolcev, ki so večkrat letali z jadrilicami in so šli tudi na študij strojništva in letalstva, sedaj pa so tudi v vojski za te našle slovenske propelerje, kjer jih še ne smejo samostojno pilotirati, ker jih je strah, da bi kakega parkirali na smreki. Sedaj nimam več stikov z njimi, ker sem jaz šel študirat v MB, sem pač štajerc po srcu. Drugače se pa je najbolje pozanimati v refereatu fakultete.
Dobro je, za koga je!
jozl
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a letalec » 31.10.2003 20:36

Zdravo!
Hvala za tisto zgoraj.
A še slučajno kdo ve kakšne so omejitve vida (ali je dovoljeno malo dioptrije ali nič) v vojaškem letalstvu in civilnem, ali je pri obeh enako?

lp, letalec 8)
letalec

OdgovorNapisal/-a Bakh » 3.11.2003 8:39

Zdravniški pregled je pri študiju srtojništva v LJ obvezen in pride enkrat tam proti koncu prvega letnika. Ker izbiraš smer šele v drugem letniku mislim da lahko pravočasno dobiš informacije o svojem zdravstvenem stanju in se pol odločiš
Bakh
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a letalec » 7.11.2003 19:00

A ve kdo po kakšnih kriterijih potem izbirajo pilote, ki so se prijavili na razpis, pri civilnem in vojaškem letalstvu.

lp, letalec 8)
letalec

OdgovorNapisal/-a Gost » 16.11.2003 18:22

tisti zdravniski pregled (DA, sem ga opravil) je bolj splosen pregled - nimas specificno za pilote nic.

za pilota moras opraviti pregled o sposobnosti dela na visini (medicina dela - na lastne stroske); priporoceno je, da to opravis pred drugim letnikom (oz. najkasneje pred 2. semestrom 2. letnika, da ne bo kaksnih presenecenj).

sluzbe?
zagrebi se za stipendijo (v armiji), drugace ne bo nic, so pa moznosti zelo omejene (kot pilot letala lahko kar pozabis, ker vojska se kar dosti let ne bo nabavljala novih letal; bi bila pa zelo aktualna vzdrzevalec in pilot helikopterja (SV bo v naslednjih nekaj letih nabavila kar nekaj helijev)).
brez stipendije pa ne bo nic (razen ce zdelas kaksen air force pilot academy v USA (dobis choperja ali letalo potem takoj).

isto je pri adrii: stipendije + VIP, drugace skoraj najverjetneje ne bo nic (pa se AA ne bo nabavljala letal v kratkem).

- xxx, 2. letnik VSS
Gost

OdgovorNapisal/-a letalec » 23.11.2003 20:12

Hvala,

Zanima me pa še kakšne so omejitve vida (dioptrija, ali je možna korekcija,........) v vojaškem letalstvu, ali se razlikujejo od civilnega letalstva.

Hvala, lp, letalec 8)
letalec

OdgovorNapisal/-a ABS » 4.12.2003 15:44

Za poklicne pilote je potreben zdravniški pregled JAR-I.class ki je potreben za civilnega in vojaškega pilota. Omejitev na dioptrijo je po predpisih +-3.0. Pregled je lahko tudi samoplačniški opravljaš ga pa na medicini dela v LJ na Bohoričevi. Če se prijaviš za vojaško štipendijo ti ga plačajo oni. Glede dioptrije lahko greš na operacijo očesa, ki jo opravljajo lasersko ali klasično problem pa je, da ti ne morejo garantirati nočnega vida kar pa je ravno tako pomembno kot dioptrija.
Fora je predvsem pri prvem pregledu ko se zelo držijo pravil. Ko si enkrat zaposlen kot pilot pa ti praviloma zaradi tega ne komplicirajo.
Načeloma zdravniškega pregleda ne rabiš za vpis na letalstvo (vsaj jaz ga nisem delal prej) če pa ga ne narediš lahko prav tako nadaljuješ študij samo s tem, da ne moreš biti pilot. Lahko pa si kontrolor...
Če opraviš vse to pa ti želim še obilo uspehov pri financiranju vsega letenja in ostalih pizdarij.

Lep pozdrav!
ABS

OdgovorNapisal/-a letalec » 8.12.2003 14:05

Zdravo!

Hvala za te odgovore. Zanima me pa še ali ima kdo informacije, koliko poklicnih pilotov je v slovenski vojski in v slovenskem civilnem letalstvu z dioptrijo.

Hvala, lp, letalec 8)
letalec

OdgovorNapisal/-a letalka » 25.1.2004 15:07

Zdravo!

Glede študija letalstva ti raje povem, da ne upaj preveč. Zdravniški pregled je še najlažji in če si dokaj zdrav, ni problem. Večji problem je služba. Glede štipendij tudi ne upaj preveč, kajti če nimaš konkretnih vez (vsaj vlada), ne bo nič. Uspeh na faksu in nalet ti ne bosta nič pomagala. Na faksu je pa tudi čisto zgrešena politika. Ko se vpišeš ti obljubljajo, da boš imel opravljeno teorijo za PPL, za CPL, sedajšnjim generacijam obljubljajo celo ATPL, ko pa končaš faks, se za vse obrišeš pod nosom. Uprava RS za civilno letalstvo ti ne prizna niti teorije za PPL (za športnega pilota). Tako je bilo vsaj v mojem primeru. Vso teorijo si moral še enkrat poslušati v letalski šoli, kjer letiš. Tistim, ki se pa sedaj vpisujejo, se jim bo baje priznal ATPL, vendar pod pogojem, da imajo julija oz. avgusta, ko končajo s predavanji zadnjega letnika, opravljene vse izpite in licenco za športnega pilota. Licenca ni problem, izpiti pa so. Mogoče uspe dvem ali trem v generaciji, predvsem zato, ker imaš na voljo le enega ali dva izpitna roka. Pa še potem se lahko vse v enem tednu spremeni, tako kot je bilo pri nas.

Svetujem ti, da čim več letiš, se trudiš na faksu in poskusiš uveljaviti vse veze, kajti drugače ti ne bo uspelo. Vredno je pa poskusiti in vztrajati. Mogoče ti le uspe.

Veliko sreče!

Lp
letalka

OdgovorNapisal/-a Gost » 21.2.2004 16:00

Mene pa zanima kakšni poklici so ti še na voljo ko narediš to smer (za pilota letala)?
Gost

OdgovorNapisal/-a Letalka » 2.3.2004 18:11

Zdravo!

Ko končaš smer letalstvo, lahko delaš tudi kaj drugega v zvezi s strojništvom, če imaš seveda dovolj znanja in izkušenj, pa tudi poguma da se v to podaš. Kajti, ko končaš naš faks, si najprej strojnik, šele nato letalec, tako da ne bi smelo biti problem. Nekaj mojih sošolcev, tudi letalcev, se je na tak način zaposlilo, saj so v letalstvu res male možnosti. Seveda imaš pa tudi možnost nadaljevanja univerzitetnega študija, vendar moraš opraviti dva diferencialna izpita (matematika 2 in dinamika ali mehanika fluidov) in diplomo na VSŠ-ju, potem se pa vpišeš v tretji letnik. Lahko pa seveda delaš tudi karkoli v zvezi z letalstvom, če ti seveda uspe.

Veliko sreče!
Letalka

Vse skupaj ne izgleda rozno:(

OdgovorNapisal/-a fly_guy » 3.3.2004 10:17

Zivjo novinec...tebe vse prevec skrbi kako je z dioptirijo! kot je ze kolegica napisala je problem glede zdravniskega spricevala se najmanjsi. ponavadi pregled ni strozji kot za avto, le da potrebujes eeg, pa se to se mi zdi da samo za class I medical.
Vecji problem je zaposlitev, se vecji pa vas studij na strojnistvu. jaz sem namrec koncal fakulteto na smeri letalstvo, pa potem ko hodis naokoli so vsi zadovoljni ko jim poves da si diplomant strojnistva, ko pa poves da si letalec pa kar nekako povesijo pogled...ocitno nismo ne tic ne mis. tudi glede vsega kar obljubljajo na faksu, no, jest bi vse skupaj jemal z veliko rezervo, saj fakulteta sploh se nima potrjenega programa od URSCL. pa tako na veliko so oglasevali vse skupaj...jaz osebno sem ze razmisljal o tozbi, pa nisem pridobil dovolj kolegov za to...pa kaj bi jaz za nazaj se tozarili, vi ste sedaj v tistem obdobju, ko si lahko iztozite vsaj kaksno uro naleta...ampak sedaj so vam pa poturili en list na katerem pise da si boste sami zagotovili nalet 200 ur, seveda v letalski soli solinair ali adria airways...to je velik biznis in veliko denarja, fakulteta dobi vpis in finance od ministrstva, solinair in adria ure naleta, vi pa popusite na celi crti! ker sluzbe ne bo, stipendija kjerkoli so samo pobozne sanje...ker nekaj se morate zavedati. pilotov je veliko, pilotov z licencami, morda so kateri celo z ratingi za tip letala...in zagotovo rajsi vzamejo pilota v katerega bodo vlozili 20.000EUR nameto tistega v katerega bodo mogli vloziti 30.000 EUR. verjetno bo potrebno poiskati zaposlitev drugje! vsekakor pa je enkraten obcutek biti v zraku in leteti, ce lahko celo sluzis denar, mislim da je ni lepse sluzbe na svetu...zato ne izgubljajte upanja in zelje, saj vam bo le tako uspelo, cetudi nimate vez in poznanstev...
imejte se radi in bodite pridni.
PS.: samo se en komentar na letalkino izjavo: prvo si strojnik sele nato letalec...ne bo drzalo! ko koncas faks si samo strojnik, letalec pa postanes ko investiras se dodatno 20.000EUR v svoje sanje.
fly_guy

OdgovorNapisal/-a letalec » 3.3.2004 19:40

Samo tako informativno me zanima, ste vsi, ki ste študirali letalstvo prej hodili na srednjo strojno šolo ali kaj podobnega?

lp
letalec

OdgovorNapisal/-a Coyote » 3.3.2004 23:44

Jaz jih poznam kar dosti, ki so bili iz gimnazije. Res, da je preskok težak ampak vse se da! 8)
Coyote
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov