STROJNISTVO.com • Poglej temo - Varjenje nerjevne pločevine...

Varjenje nerjevne pločevine...

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Varjenje nerjevne pločevine...

OdgovorNapisal/-a marko - x » 5.11.2003 15:40

Bi mi morda znal kdo povedati na kratko postopek za varjenje nerjavne pločevine. Vem da jih je več vrst, zato bi rabu vedt bolj nasplošno. Zanima me predvsem kako gre stvar pri avtogenem in MIG varjenju, ker so klasične elektrode za drobno pločevino nepraktične. kake pline, kje dobit žico za inox, rabim kakšen prašek ???

hvala za odgovore
marko - x

OdgovorNapisal/-a Gost » 5.11.2003 19:32

Veliko se uporablja TIG postopek. To je z Argonom.
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 5.11.2003 19:45

dan
prav tak odgovor je pravi argon, namreč delal sem v INDUSTRIJI GOSTINSKE OPREME - IGO , kar je tanjše pločevine se je vse varilo z argonom seveda z dodajanjem.
lp primož
Gost

OdgovorNapisal/-a Miha » 6.11.2003 0:24

Nerjavna pločevina (in nasploh nerjaveče jeklo) se vari z TIG postopkom varjenja - varjenje z netaljivo elektrodu v inertnem plinu. Kot zaščitni plin, ki preprečuje reakcijo z kisikom, tukaj največkrat skrbi Argon. Elektroda je volframova, material pa dodajaš z varilno žico.
Miha
Miha
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

Varjenej nerjavne pločevine

OdgovorNapisal/-a danilo » 19.11.2003 5:59

Nerjaveča jekla delimo v grobem na avstenitna, martezitna, feritna in super feritna ali duplex jekla. Martezitna in feritna narjaveča jekla so za varjenje nekoliko problematična. Avstenitna nerjaveča jekla so dobro variva in jih lahko varimo z vsemi postopki varjenja, čeprav se plamenskemu varjenju praviloma izogibamo. Pri veh postopkih uporabljamo za cca 30% nižje varilne tokove. Kateri postopek varjenja boš uporabil je odvisno od debeline pločevine.
1. Za debeline pločevine do 0,8mm uporabljamo mikroplazemsko varjenje, (lahko tudi lasersko varjenje9
2. Za debeline od 0,6 do 2,5mm uporabjamo TIG postopek (varjenje v zaščini atmosferi argona z netaljivo W-elektrodo) z ali brez dodajanja dodajnega materiala,
3. za debeline od 1,5 naprej pa MIG ali MIG pulzno varjenje ali varjenje z oplaščenimi elektrodami.
4. za debelejše materiale uporabljamo tudi EPP varjenje (varjenje pod praškom).
danilo

OdgovorNapisal/-a marko-x » 19.11.2003 15:22

Hvala za vse odgovore. Zaminiv članek s tega področja se mi zdi na
http://ctklj.ctk.uni-lj.si/kovine/izvod ... kejzar.pdf
marko-x

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov