STROJNISTVO.com • Poglej temo - Avtomobilski menjalnik

Avtomobilski menjalnik

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Avtomobilski menjalnik

OdgovorNapisal/-a Mmeister » 9.2.2008 16:21

Pozdravljeni

Kot ljubitelj strojništva, se ukvarjam z modeliranjem elementov. Rad bi naredil 3D menjalnik, problem pa je v tem, da nimam dovolj predznanja, kako konkretno menjalnik deluje (način/sistem pretikanja - zveza z silo ali obliko, usklajenosti prestav, sinhroniziranost(?),...).
Zamišljen je kot menjalnik z dvema sklopkama (kot DSG ali DCG M). Zato bi prosil če kdo ve, kje bi lahko dobil skice, osnutke delovanja, kar navadnega sinhronskega menjalnika (mogoče tudi avtomatika), načinov uležajenja, mazanja, tesnjenja itd.
Zanima me seveda tudi teorija, ne samo slikce.

Hvala za pomoč.
Mmeister
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a arok » 9.2.2008 17:37

Živijo

S katerim programom želite izdelati model menjalnika.Načini in funkcije v programih se precej razlikujejo.Predvsem grafični vmesniki.

LP
arok
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Mmeister » 9.2.2008 18:26

Uporabljam program CATIA V5 R16. Navsezadnje software ni bistven, bistveno je, da ne vem kako so zadeve narejene v praksi, tako da delujejo... brez škrtanja in odtekanja olja :)

Rabim napotke kako zadeve delujejo.

Lep pozdrav
Mmeister
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a panacej¸ » 9.2.2008 20:09

Ajoj,... ni to malo prezahtevna stvar d bi jo kr narisal v 3D.
koliko pa imaš kej izkušenj?
Seveda ne rečem,... če bi menjalnik že sam parkrat sam razdru in vidu kako to vse deluje potem bi lahko kej zrisal.
Če pa neveš niti delovanja,... hm...
panacej¸
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 9.2.2008 20:26

literatura:
za začetek:
motorna vozila, tehniška založba slovenije, da boš videl kako menjalniki sploh delujejo.

bo pa to kar obilen zalogaj, če menjalnika še nisi sam razdiral in ga tudi sam sestavil, zatikati se ti bo začelo že pri ozobljenju, ko boš moral uporabljati profilne pomike, izbirati nestandardne ubirne kote pa še kaj, da o sinhronih sklopkah ne govorim. bo pa s trdno voljo šlo.

na google odtipkaj geriebe in si oglej slike menjalnikov

ko moš menjalnik zmodeliral, obesi slike na forum
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mmeister » 9.2.2008 21:06

Kolegi kar brez strahu, sem že marsikatero temo precej razdelal že z srednješolskim znanjem. Menjalnik je samo del projekta. Me pa menjalniki zanimajo že kar nekaj časa, zdaj na faksu pa sem se zadeve počasi lotil. Model bo ostal samo model, tako da me zanima splošnen pregled, ne pretirane podrobnosti, ker potem tudi hardwear preveč tesno diha.
Sem pa pripravljen sprejeti nasvete ali pa pomoč, ker je pač res ta zadeva precej obširna, slovenska literatura je pa bol revna. Iz tega razloga sem se odločil pozanimati med sostrojniki. Bom pa vse knjige počasi pregledal.
Mmeister
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 10.2.2008 17:21

glede tvojega projekta nas ni prav nič strah ,ker se bo začelo zapletati pri tebi ne pri nas. ko praviš, da ne boš šel v podrobnosti, šele podrobnodti dajo menjalniku zančilnost, da je menjalnik, sicer boš pa skozi razvoj projekta sa mugotovil. v prilogi samo primer planetnega gonila s pošenim ozobjemSlika
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a M38885 » 10.2.2008 19:26

Zelo informativna stran, vse o avtomobilski tehniki tudi v anglascni. Delovanje je deloma animirano:
http://www.kfz-tech.de/UngleichachsigesGetriebe.htm

In majhen dodaten program, s katerim lahko izracunate zobniske pare prestavnega razmerja.
Nalozite si lahko neomejeno demo verzijo SAM 6.0 in z njo delno tudi delate.
http://www.artas.nl/
Lep Pozdrav
M38885
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mmeister » 27.2.2008 20:25

vili napisal/-a:
ko moš menjalnik zmodeliral, obesi slike na forum

Dražilnik :wink:

Slika

''Majka seveda še kup reči...''
Mmeister
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 27.2.2008 21:59

lepo!!

a gre za audijev menjalnik?

direktna prestava je prestava, ki ni prestava ampak sklopka spne vstopno in izstopno gred skupaj in se vrtita z enako hitrostjo, če gre za menjalnik s soosno vztopno in izstopno gredjo, v tvojem primeru, ko gre za menjalnik za prvi pogon, pa naj bi bili vrtljaji vztopne gredi le približno enaki, ker naj bi imela zobnika za 1 zob različno število zob
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 27.2.2008 23:45

Hm... Zelo zanimivo. Če smem vprašat kje si pa približno dobil podatke in druge stvari, ker vidim da si v prvi objavi sparševal po teh stvareh? Si mogoče odprl in pregledal kakšen menjalnik, internet,...?
Drugače pa super in pač dokaz da se z nekaj volje in zanimanja vse da narediti.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mmeister » 28.2.2008 15:49

Malo sem pobrskal po internetu in našel nekaj uporabnih slikic in napotkov. (Zahvala gre tudi kolegu, ki mi je pomagal z konkretnimi nasveti glede ozobij.)

Gre za menjalnik v novem M3.

Slika
Večina mer na modelu je izbrana po občutku.

Zanimiv je tudi link spodaj.
http://youtube.com/watch?v=NapX9AUzfZU
Če koga zanima več, pa mora obiskati kakšen M3 forum ali bmw.com

Glede sedme prestave je pa enako kakor z vsemi drugimi; očitno je da se vrtilna frekvenca vstopne gredi(motorja) in iztopne gredi ali zobnika uskladi z sinhronsko sklopko.
Mmeister
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CAD-novinec » 28.2.2008 20:05

Dražilnik :wink:

Slika

''Majka seveda še kup reči...''

Pa je ta ''model'' povzet po kakšnem obstoječem menjalniku? Mislil sem da imajo bolj ali manj vsi običajni ročni menjalniki zobnike in sinhrone po vrstnem redu, torej 1. sinhron 2., 3. sinhron 4., itd.

Drugače pa je videti 7. prestava, (če ni že 6.) bolj Overdrive kot pa direktna.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Če ne vem, pogledam v knjigo!
CAD-novinec
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mmeister » 28.2.2008 22:48

Zadeva se nahaja v novem M3 pod imenom M DCT Drivelogic.

Je pa model zamišljen kot menjalnik ki ima dve sklopki, in je popolnoma robotiziran. Torej pretikaš lahko ročno (ali avtomatsko) s tem da uporabiš +/- izbiro.

Glede sedme prestave pa tole: Na izstopu manjka še gred. Sinhronska sklopka naj bi gonilno in soosno izstopno gred povezala, enako kakor to naredi pri zobniškem paru.

PS ''Menjalnik še ni končan.''

Lep pozdrav
Mmeister
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 28.2.2008 23:28

sem vprašal, če je to audijev menjalnik, ker imaš samo dve gredi. običajno so taki menjalniki pri vozilih na prvi pogon - z dvema gredema. će pa gre za menjalnike pri vozilih z zadnjim pogonom pa sta pogonska in odgonska gred soosni, to si tudi omenil, da še manjka.
glede dikektne prestave i=1 pa še enkrat, pogonska in odgonska gred sta speti med seboj in se vrtita z isto hitrostjo, vsaka redukcija in multipikacija ni več "direktna", v tvojem primeru, sedma prestav je to že multiplikacija.
menjalniki z dvema pogoskima in dvema sklopkama imajo res takšno razporeditev prestav, to pa zaradi hirejšega pretikanja, ker sta vedno vklopljeni dve prestavi, katera prestava bo pa aktivna pa vklaplja dvoja sklopka ali lihe ali sode prestave oziroma notranjo ali zunano pogonsko gred
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost