STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kakšen material za pušo cilinder kros

Kakšen material za pušo cilinder kros

"Friziranje", sam svoj mojster, modelarstvo ...

Moderatorji: -M-, čopi, eustahije

Kakšen material za pušo cilinder kros

OdgovorNapisal/-a ares221 » 13.2.2008 17:38

imam yamaho yz 125 motor za motokros in je v cilindru vtisnjena puša katera je že toliko obrabljena da mi je uničilo nov bat

zdaj me pa zanima če mogoče ve kateri iz kakšnega materiala je cilinder oz iz kakšnega materiala naj naredim pušo ker bi bilo potrebno to pušo izstružiti in vstaviti novo.

in kako to potem montirati, po moje da bi mogla biti toleranca h8/H8, in če lahko pol to z dušikom montiram

hvala

lp :-?
ares221
Novinec
Novinec

Re: Kakšen material za pušo cilinder kros

OdgovorNapisal/-a zakl » 13.2.2008 18:58

ares221 napisal/-a:imam yamaho yz 125 motor za motokros in je v cilindru vtisnjena puša katera je že toliko obrabljena da mi je uničilo nov bat

zdaj me pa zanima če mogoče ve kateri iz kakšnega materiala je cilinder oz iz kakšnega materiala naj naredim pušo ker bi bilo potrebno to pušo izstružiti in vstaviti novo.

in kako to potem montirati, po moje da bi mogla biti toleranca h8/H8, in če lahko pol to z dušikom montiram

hvala

lp :-?

vprašaj mene če ti prodam cilinder ki že ima vtisnjeno pušo, pa bo bolje kot toplo vodo odkrivati :)
zakl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a miha_mm » 13.2.2008 19:30

Kolikor sem jaz informiran, mislim da obnavljajo cilindre v Tomosu.
Drugače pa so cilindri pri krosah kromirani, tako da ti samo puša ne bo koristila kaj preveč.
Kupi raje drug cilinder, če boš dovolj ugodno dobil.. :wink:
miha_mm
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 13.2.2008 20:26

miha_mm napisal/-a:Kolikor sem jaz informiran, mislim da obnavljajo cilindre v Tomosu.
Drugače pa so cilindri pri krosah kromirani, tako da ti samo puša ne bo koristila kaj preveč.
Kupi raje drug cilinder, če boš dovolj ugodno dobil.. :wink:

NAPAČNO. Cilinder, ki ima vstavljeno pušo iz sive litine ni kromiran, zakaj bi le bil.? Trdo kromani (hard chrom - z "lepo" tujko) so cilindri, ki so samo iz Al. zlitine brez vložka.
Sam imam enduro 350 ccm (yamaha xt350), puša iz sive litine. Obstaja pa možnost povečanja izvrtine in vgradnje večjega bata. Serijski rezervni del. Bat 0,5 mm večji in 1 mm večji. Povečaš izvrtino in to je to. Preveri najprej, ali obstaja to tudi za tvoj stroj. Šele če ne obstaja, delaj kot si si zamislil.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a miha_mm » 13.2.2008 22:04

Slučajno imam tudi jaz yamaho 125 yz in ima kromiran cilinder. Ne vem zakaj ima Ares vstavljeno pušo..
Kolikor vem, ti v Tomosu na novo nanesejo to oblogo, saj se razne puše ne morajo primerjati s tem.
miha_mm
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zakl » 14.2.2008 7:00

To niso navadno kromani cilindri, v notranjost imajo nanečen t.i. nikasil, te prevleke zagotavljajo visoko trdoto in minimalno obrabo. Problem puš v visokoturažnih motorjih je temperaturni raztezek, zato pa cilindri s pušo niso priljubljeni, ker so motorji nagnjeni k ''ribanju''. Noben dirkalen motor še v času dvotaktnik krosov ni imel puše.
Te prevleke pa so precej drage, tehnologijo zanje pa ima Tomos iz Kopra.
zakl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 14.2.2008 8:32

Puša ni prava rešitev za močno toplotno obremenjene (zračno hlajene) motorje iz razloga, ker se med pušo in zunanjim delom cilindra nahaja slabše toplotno prevoden pas zaradi zračnosti. To se pri pregrevanju samo še povečuje.
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ares221 » 14.2.2008 9:28

primerov kar nekaj ampak po mojem je noter puša zato ker je nekomu že zaribal ali ,....

zdaj pa prejšnji lastnik mi je rekel da je menjal bat in če mu gre verjeti da ga je res menjal potem bo bat ko ga zdaj jaz zamenjam za 10 ur spet isti kot je sedaj

zato potrebujem neko dobro rešitev čimbolj pocen

pomoje da kaj drugega kot puša ne pride v poštev ker sama debelina stene zdajšnje puše je nekje 4mm. potem mi verjetno nikasil ne pride v poštev

zakl pa je vredu tvoj cilinder

lp.
ares221
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a zakl » 14.2.2008 9:46

ares221 napisal/-a:primerov kar nekaj ampak po mojem je noter puša zato ker je nekomu že zaribal ali ,....

zdaj pa prejšnji lastnik mi je rekel da je menjal bat in če mu gre verjeti da ga je res menjal potem bo bat ko ga zdaj jaz zamenjam za 10 ur spet isti kot je sedaj

zato potrebujem neko dobro rešitev čimbolj pocen

pomoje da kaj drugega kot puša ne pride v poštev ker sama debelina stene zdajšnje puše je nekje 4mm. potem mi verjetno nikasil ne pride v poštev

zakl pa je vredu tvoj cilinder

lp.

ima že vgrajeno puso, za sabo pa ima kar nekaj ur. Das ga brusit, pa bat z drugo nadmero, pa imas problem resen. Kateri letnik pa imas?

Ker yamahe niso nikoli imele serijsko puše v cilindru.
Edino model tzr, tdrin pa dt, pa se to zelo redki (okrog 96 letnika.)
zakl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ares221 » 14.2.2008 11:10

letnik je 97

pol bi lahko jst isto naredil z mojim ali?

sam men se gre da bi dal not pušo iz pravega materiala da ima podoben raztezek kot cilinder ne vem pa kakšen material rabim

rabim oznako materiala

nabavit material ni problem pušo postružit tut ni problem

lp.
ares221
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a zakl » 14.2.2008 11:38

ares221 napisal/-a:letnik je 97

pol bi lahko jst isto naredil z mojim ali?

sam men se gre da bi dal not pušo iz pravega materiala da ima podoben raztezek kot cilinder ne vem pa kakšen material rabim

rabim oznako materiala

nabavit material ni problem pušo postružit tut ni problem

lp.

to ni tak enostavn kot se slisi. Kdo to bo luknjo brusil, nato honal, izrezal luknje za knale, jo vstavu noter ( se prej pa izracunal ujem)...
Bos motor segrel, pa bo cilinder pocil.
Obstajajo pa ljudje, ki se poklicno ukvarjajo u obnovo cilindrov, stvar niti ni poceni..
zakl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ducemoto » 29.4.2009 10:16

A noben ne ve kakšna mora biti toleranca med pušo (siva litina) in cilindrom (aluminij)?
ducemoto
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a sluga_m » 29.4.2009 12:10

Živijo,
Pušo za ta cilinder moraš narediti iz sive litine z oznako SL25 ali SL35 ta druga je boljša. Toleranca med batom in pušo iz SL25/35 mora biti 0,1mm na nikasil pri Yamahi pa 0,05mm in potem ni nobenih težav z delovanjem motorja.
Lp.
sluga_m
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a onga » 29.4.2009 18:12

Za pušo mora biti pravi materjal nikalor sl25 ali sl35 ker je premehak,toleranca med cilindrom in pušo mora biti od 7 do 8 stotink.Za več informacij piši na onga@siol.com
onga
Novinec
Novinec

Vrni se na Friziranje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov