STROJNISTVO.com • Poglej temo - Pomoč pri varjenju

Pomoč pri varjenju

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Pomoč pri varjenju

OdgovorNapisal/-a T_Eclipse » 20.2.2008 20:24

Pozdravljeni,

ker sem šele začetnik pri obločnem varjenju (elektrode Jadran S, varilni transformator Varex) imam en problem in sicer pri varjenju 40x40x2 cevi pravokotno na cev 100x100x2mm (kotni var). Večinoma dobim zelo slab zvar saj mi prevari samo eno stran ali pa mi sploh ne prime. Dogaja se mi tudi da mi naredi luknjo v cevi. Zanima me kaj je vzrok tega? A je to odvisno od amperaže? Oddaljenosti elektrode od mesta varjenja? A morata biti varjenca pod kotom 45 stopinj, da pada talina pravokotno na zvarno mesto?

Vsakršna pomoč zelo dobrodošla!

Lep pozdrav!
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A.Einstein
T_Eclipse
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CAD-novinec » 20.2.2008 22:15

Pozdravljen,

pred varjenjem moraš vsekakor pravilno nastaviti tok in pol na katerem mora biti elektroda (ti podatki so na nalepki zavoja v katerem so elektrode).
Glede na tanke stene cevi najbrž variš z 2 ali 2,5 mm debelimi elektrodami, ki kljub nizkemu toku hitro pretalijo stene, zato moraš elektrodo pomikati s primerno hitrostjo.
Kljub veliki razširjenosti se meni osebno zdijo Jadran elektrode kar delikatne za uporabo, saj mora manj izkušen varilec zelo paziti, da mu raztaljena žlindra ne pride pod talino med samim varjenjem.
V tem oziru je lažje variti z EVB elektrodami, ki so primerne tudi za zahtevnejše konstrukcije,
vendar pa na žalost težje ''vžgejo''. :(

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Če ne vem, pogledam v knjigo!
CAD-novinec
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ramovs » 20.2.2008 22:47

Priprava materiala. Če variš pohištvene cevi s tanko steno, je za začetnika najhuje pripraviti mesto zvara brez špranje. Če nimaš točnega odreza in je špranja med varjencema, boš z elektrodo takoj prežigal.
ramovs
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mproj » 20.2.2008 23:02

Pri tvoji amperaži poskusi variti navpično ali pa skoraj navpično. Samo to paz, da te žlindra ne prehiti. Globino vara pa uravnavaš z nagibom elektrode na obdelovanec. Priporočam kar oster kot (30[nad]0[/nad]). Predvsem pa veliko vadi. Toliko vem iz prakse, nisem pa varilec.

lp,
mproj
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a bpod » 21.2.2008 8:30

Cevi kot jih navajaš ob uporabi Varexa boš lepo zvaril, če uporabiš elektrode Sava150 premera 2,5mm. Zvarno mesto mora biti brez špranje, amperažo pa nastaviš malo pod srednjo vrednost kot jo navaja proizvajalec elektrod. Na začetku varjenja moraš paziti, da se dodajni material prime obeh sten kotnega zvara, nato pa z občutkom enakomerno variš tako, da imaš elektrodo vedno v simetrali zvara in nagnjeno glede na teme zvara okrog 45° - 40°. Zvar moraš "vleči" relativno hitro in enakomerno sicer boš pretalil cev. Oblok moraš držati zelo kratek.
Uporabiš lahko tudi Jadran elektrode, vendar je večja verjetnost, da boš imel vklučke žlindre.

Vsekakor se najprej loti vaje na odpadnih koncih cevi, ker ni tako enostavno kot se sliši.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a T_Eclipse » 21.2.2008 19:10

Hvala za odgovore! Sem ugotovil da sem držal elektrodo preveč navpično!

Hvala za nasvete!

Lep pozdrav!
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A.Einstein
T_Eclipse
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 5 gostov