STROJNISTVO.com • Poglej temo - Mate

Mate

3D CAD program - enostaven za uporabo vendar zelo zmogljiv. Vprašanja, komentarji...

Moderator: -M-

Mate

OdgovorNapisal/-a napetost » 26.2.2008 20:22

Pozdravljeni
Nekaj se matram v popoldanskem času z solidworksu in me zanima naslednje.
Imam linearno vodilo in linearni voziček. To dvoje sestavim skupaj tako, da se voziček pomika po vodilu. Zanima me kako lahko omejim hod vozička samo po vodilu.

Pa še to. Sedaj lahko pomikam voziček, vodilo pa je fiksno.kako lahko spremenim relacijo, da bo voziček fiksen, premikam pa vodilo.

Slika
napetost
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Mate

OdgovorNapisal/-a baklava » 27.2.2008 8:15

napetost napisal/-a:Pozdravljeni
Nekaj se matram v popoldanskem času z solidworksu in me zanima naslednje.
Imam linearno vodilo in linearni voziček. To dvoje sestavim skupaj tako, da se voziček pomika po vodilu. Zanima me kako lahko omejim hod vozička samo po vodilu.

Pa še to. Sedaj lahko pomikam voziček, vodilo pa je fiksno.kako lahko spremenim relacijo, da bo voziček fiksen, premikam pa vodilo.

Slika

ko delas "mate" vozička uporabi Advanced Mate za smer v katero hočeš, da ti se premika voziček (omejiš lahko od nevtralne lege v + in -). Enako velja za premikanje vodila, "fiksiraš" voziček, advanced mate vodilo....

LP
baklava
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a napetost » 27.2.2008 14:12

Baklava hvala za odgovor, sem preizkusil in deluje.
Imam pa še eno vprašanje. Ali solidworks omogoča zaznavanje ovir. Mislim na to če je ob vodilu ovira za voziček. Voziček ovire ne zazna in gre enostavno skozi oviro.
Ali pa bo potrebno za takšno verzijo, ki bo zaznala ovire počakati do leta 2023.
napetost
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a baklava » 27.2.2008 17:29

napetost napisal/-a:Baklava hvala za odgovor, sem preizkusil in deluje.
Imam pa še eno vprašanje. Ali solidworks omogoča zaznavanje ovir. Mislim na to če je ob vodilu ovira za voziček. Voziček ovire ne zazna in gre enostavno skozi oviro.
Ali pa bo potrebno za takšno verzijo, ki bo zaznala ovire počakati do leta 2023.

uffffff to je preveč za mene, res ne bi vedel. Sem relativno nov, kar se tiče SW, pa še nimam velikih izkušenj kar se tiče "Motion-a". Ali si pogledal v SW Helpu? Ali pa na netu?

Dvomim, da bi to bilo možno, vendar naj me nekdo od kolegov s foruma popravi....

LP
baklava
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 28.2.2008 14:44

kaksna ovira? ce ni dovolj "clearance" oz. ce se vodilo zabije kam drugam, v kaksen drug del?
to je interference detection, pod assemblies menu.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a advokat » 30.5.2008 19:30

Glede zaznavanja ovire je možno, pri premikanju predmeta nastaviti, da se le ta ustavi ob oviri, lahko nas tudi opozori z zvokom.
advokati niso za strojnike
advokat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fedr » 31.5.2008 7:29

napetost napisal/-a:Baklava hvala za odgovor, sem preizkusil in deluje.

Solidworks zaznava ovire že od nekoč. Nazoren prikaz npr na http://www.youtube.com/watch?v=vKzIBDNXchk
fedr
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a advokat » 31.5.2008 13:01

Praktičen način te uporabe je hidravličen cilinder.
Ko gre batnica do konca se stvar lepo zaustavi pa še mal zapiska če hočeš.
LP
advokati niso za strojnike
advokat
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na SolidWorks

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov