STROJNISTVO.com • Poglej temo - HELICOL navojni vložki?

HELICOL navojni vložki?

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

HELICOL navojni vložki?

OdgovorNapisal/-a alexyo » 28.2.2008 20:43

Na "netu" sem sicer našel cel kup reklam, toda nikjer konkretnega odgovora:
1. kakšna izvrtina se predvrta pred vstavljanjem vložka?
2. je mogoče potrebno v to izvrtino vrezati navoj? Lahko z ustreznim klasičnim navojnim svedrom? Kako ga izbrati (tabela)?
3. potrebujem samo okoli 30 vložkov M6, 10 kosov M8 in 10 kosov M12 (za vstavljanje v prototipe iz Al zlitine). Kje v Sloveniji bi jih lahko kupil? Potrebujem za ročno vstavljanje teh vložkov za vsak navoj posebno orodje?
Hvala za pomoč!
alexyo
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 28.2.2008 20:57

Tukaj veliko piše o tem: klik

Še nekaj za pokušino:
Ta spirala se drugače kličejo HeliCoil vložki in bi bilo pošteno, da bi bili že original vgrajeni v glavo pa nebi nobena svečka ven zletela. To špiralo ima znotraj navoj katerega je uničilo zunaj pa pač večjega z enakim korakom, v bistvu oglata žica navita in ima na koncu prečno zavit jeziček. Najprej se z navojnim svedrom, ki je namenjen točno temu vložku vreže navoj nato pa se vložek vstavi v orodje, ki zagrabi jeziček in nato z korakom navoja podaja vložek v luknjo kjer popravljaš navoj. Jeziček v vložku je na tisti strani ki gre prva v luknjo in, ker je to špiralo se mu med v vijanjem premer rahlo zmanjša in gre lepo v luknjo. Ko je vložek v vit tako, da je zadnji konec poravnan s površino kjer bo potem glava vijaka se orodje zasuka v nasprotno stran , takrat se vložek sprosti in pritisne na stene in se ne more več odviti, v naslednjem trenutku se jeziček odlomi. Vse skupaj si lahko lažje predstavljate če se malo poigraste z manjšo vijačno vzmetjo.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a trojan » 30.6.2009 0:37

Pozdravljeni. Sem novinec na tem forumu in vam moram najprej čestita za res urejen forum, kjer se najde ogomno informacij. Imam majhen problem in sem se odločil obrniti se na vas. Ukvarjam se z predelavo motocikla in moram zaradi menjave instrumentov zamenjati tipalo temperature vode, ki se nahaja v termostatu. Problem pa se pojavi ker je navoj novega tipala večji kot navoj vrezan v ohišju.(zdi se mi da je korak 1,5 nisem pa 100%-moram staknit lističe za merit te zadeve) Oba vijaka pa sta M10. Bi mi kdo v LJ oziroma okolici lahko vstavil helicoil z primernim navojem oz. če poznate kakšnega kovinarja ki se z tem ukvarja. Sem namreč na študentskem proračunu pa mi trenutno finance ne dpuščajo nabave helicoil kita je pa zadeva visoko na spisku željenega orodja.
Vnaprej hvala za pomoč :D
trojan
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 1.7.2009 7:55

To je bilo objavljeno pred tremi leti pod temo Lepilo za vijake:
V takih primerih se uporablja navojne vložke Heli-coil. Za popravilo navoja M6 se navojno izvrtino povrta s svedrom fi6.3, nato se vreže novo navojnico s posebnim navojnim svedrom, v navojnico se s posebnim orodjem uvije jeklen nerjaveč žičnat navojni vložek ustrezne dolžine( za aluminijasto ohišje 1.5d=9mm). Nastavek za uvijanje na navojnem vložku se na koncu odbije, zopet s posebnihm orodjem. Pri nas to uporabljamo že 35 let serijsko na aluminijastih ohišjih pri zvezah, ki se večkrat razstavljajo ali so močno obremenjene. Poglejte v Bossard-ov katalog, naročniška št. kompleta orodja in vložkov: BN 56052, zastopnik Unigal, Preddvor. Večina mehanikov ima ta komplet.
Priporočam vam, da vstavite navojne vložke v vse navojne izvrtine na bloku motorja. Vijaki ostanejo originalni.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov