STROJNISTVO.com • Poglej temo - Zamenjava tesnila med glavo motorja in izpuha

Zamenjava tesnila med glavo motorja in izpuha

"Friziranje", sam svoj mojster, modelarstvo ...

Moderatorji: -M-, čopi, eustahije

Zamenjava tesnila med glavo motorja in izpuha

OdgovorNapisal/-a zoki5 » 4.3.2008 22:00

Med glavo motorja in izpušno cevjo so se mi na štirikolesniku med vožnjo odvili vijaki in sem izgubil tesnilo. Sedaj imam novo tesnilo (aluminijsko, kot za ostale motorje).
Zanima me, koliko naj privijem imbus M6 vijaka, de se stvar ne bi ponovila.
Ali kako drugače razen elastičnih podložk še zavarovati vijake???
zoki5
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 4.3.2008 22:08

Proti odvijanju vijakov se dobi neka taka posebna tekočina (modre barve), ki se potem, ko je nekaj časa na zraku nekoliko strdi in deluje podobno kot samozatezne matice.
Žal ne poznam imena, sva pa enkrat s prijateljem uporabila pri oldtimerju, ker so se odvijale matice pri zadnjem verižniku, M7 matic pa nisva dobila samozateznih.
Samo ne vem pa kako bi to prenašalo takšne temperature.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zoki5 » 4.3.2008 22:25

hvala za pomoč Nicomajstr.

Mislim da je to modri Locktite (ima še neko oznako s številko, bi moral pogledati). Uporabljamo ga pri nerjavnih materialih točno za opisano zadevo - varovanje matic.
Ta popušča pri cca 100 - 110 stopinj Celzija.
zoki5
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 4.3.2008 22:36

Kaj pa če bi naredili še eno prirobnico iz 0,5mm pločevine in jo namestili tako, da bi bile luknje za vijake nad glavo vijaka, nato pa skozi tiste luknje za vijaka samo pripikali vijaka na prirobnivo.
Tako se potem vijaka zaradi vibracij zagotovo ne bi odvila, če bi bilo pa izpuh treba sneti pa 0,5mm pločevino tudi ni težko odstriči.

Ubistvu sploh ni treba dodatne prirobnice, šlo bi tudi s trakom pločevine, ki bi bil okrivljen od enega vijaka do drugega in na oba pripikan.

Če pa ne želite pripikati, pa lahko med prirobnico in glavo vijakov daste še nek kos pločevine z zavihki, ki jih po privitju vijakov zavihate ob glavo vijaka in s tem preprečite njegovo vrtenje. Seveda mora biti ta kos z zavihki samo eden - povezan z obema vijakoma.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zoki5 » 4.3.2008 23:00

Še enkrat hvala.

Enako sem razmišljal sam - vijaka bi zamenjal s šestobima in naredil na laserju (izrez) vmesno pločevino, ki bi jo zavihal pri vsakem vijaku navzgor.

Rešitev pri imbus vijakih je pa lahko sledeča. Prevrtaš oba vijaka skozi glavo (v spodnjem delu) s svedrom 1,2mm po privijanju pa porineš skozi razcepko in jo normalno zakriviš. Nato skozi obe luknji razcepk povežeš žico in jo zategneš, da drži vijake vedno v istem položaju.

Problem pa mislim da so bili nerjavni vijaki, ki se s temperaturo zelo raztezali in zaradi tega mi je na začetku vse skupaj popustilo. Sedaj bom poskusil s pocinkano varianto vijakov.
zoki5
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Krešo » 5.3.2008 9:01

Lepilo je od Loctite 243, temperaturna obstojnost od-55 do +150.
Lep pozdrav

Tomaž
Krešo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bakterija » 5.3.2008 17:31

Lahko poskusiš tudi glave vijakov prevrtati s fi2 svedrom, pa jih povezati skupaj z drotom. To smo mi naredili na revolverju stružnice, vendar so bili tam vijaki M10.
L.P.
bakterija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PiLLLe » 8.3.2008 20:11

Probaj z vzmetnimi podlozkami.
PiLLLe
Novinec
Novinec

Vrni se na Friziranje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov