Kakšen kolutni brusilnik?
Moderator: -M-
23 prispevkov
• Stran 1 od 2 • 1, 2
Kakšen kolutni brusilnik?
Pozdravljnei,
zanima me kakšen kolutni namizni brusilnik, bi rabil za brušenje svedrov in nožev.
Gledal sem več različnih izvedb postavitve brusev:
- 2 vzporedna brusa,
- en brus pravoktno na drugega
- en brus in en trak
(primeri: http://www.nutool.co.uk/ProductCatalogu ... +Machinery )
Kolikšno moč potrebujem in kakšne dimenzije kolutov?
Pri enem Dewaltovem sem na sliki videl, da ima še nekakšno posebno vpenjalo, ali kdo pozna to stvar? ( http://www.ideo.si/?k=art&kat=316&art=6253 )
zanima me kakšen kolutni namizni brusilnik, bi rabil za brušenje svedrov in nožev.
Gledal sem več različnih izvedb postavitve brusev:
- 2 vzporedna brusa,
- en brus pravoktno na drugega
- en brus in en trak
(primeri: http://www.nutool.co.uk/ProductCatalogu ... +Machinery )
Kolikšno moč potrebujem in kakšne dimenzije kolutov?
Pri enem Dewaltovem sem na sliki videl, da ima še nekakšno posebno vpenjalo, ali kdo pozna to stvar? ( http://www.ideo.si/?k=art&kat=316&art=6253 )
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Za ploščo mislim, da bi bila najbolj primerna tista roza barve, ki se uporablja za hss.
bakterija, tole z noži ne vem, ali se brusijo na trak?
Bane, grobega na počasnejšo stran, finega pa na hitrejšo?
Ali kdo mogoče ve kako je pa s tistim držalom, ali je pri brušenju noža kaj uporabno, ali je lažje ročno zadeti kot?
Kakšne morajo biti dimenzije plošče, da se da dobro brusiti?
Na kaj je predvsem treba biti pazljiv pri nakupu, ker sem gledal se cene močno razlikujejo: od 30 - 400€
bakterija, tole z noži ne vem, ali se brusijo na trak?
Bane, grobega na počasnejšo stran, finega pa na hitrejšo?
Ali kdo mogoče ve kako je pa s tistim držalom, ali je pri brušenju noža kaj uporabno, ali je lažje ročno zadeti kot?
Kakšne morajo biti dimenzije plošče, da se da dobro brusiti?
Na kaj je predvsem treba biti pazljiv pri nakupu, ker sem gledal se cene močno razlikujejo: od 30 - 400€
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Pri navedenem modelu imajo obe strani enake obrate kar je za to potrebo cisto ok.
Držalo
Moje mnenje je ali naj bo profi ali pa nic.
Dimenzija plosce ni pomembna.Vazno je, da pase na stroj in da zadevo po potrebi abcigas (poravnas).
Ti se bos zadeve prej ko slej lotil malo bolj zares, tako da poceni jajcka odpadejo
Držalo
Moje mnenje je ali naj bo profi ali pa nic.
Dimenzija plosce ni pomembna.Vazno je, da pase na stroj in da zadevo po potrebi abcigas (poravnas).
Ti se bos zadeve prej ko slej lotil malo bolj zares, tako da poceni jajcka odpadejo
- BANE
- Strokovnjak

Kakšen stroj mi torej priporočate?
Pomojem bi moral biti tak, da ima eno ploščo za mokro majhne obrate, drugo pa suho, večje obrate.
Ker če bom brusil s 3000 obrati/min pomojem ni dobro za strukturo materiala rezila?
Katere znamke se dobro obnesejeo?
Pomojem bi moral biti tak, da ima eno ploščo za mokro majhne obrate, drugo pa suho, večje obrate.
Ker če bom brusil s 3000 obrati/min pomojem ni dobro za strukturo materiala rezila?
Katere znamke se dobro obnesejeo?
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Ce bos sropal sveder z 130n/min to ne bo dobro za tvoje zivce
3000 n/min + posodica z vodo v blizini se bolje slisi.
Sveder vsake toliko pomocis v vodo in ga ohladis
Kar se pa stroja tice veljajo podobni kriteriji kot pri nakupu struznice.Bolje, da kupis profi kot pofi
3000 n/min + posodica z vodo v blizini se bolje slisi.
Sveder vsake toliko pomocis v vodo in ga ohladis
Kar se pa stroja tice veljajo podobni kriteriji kot pri nakupu struznice.Bolje, da kupis profi kot pofi
- BANE
- Strokovnjak

Ali je za nože, sekače, točkala, risalno iglo... potem tudi skoraj 3000 obratov/min primerna hitrost in pomakanje v vodo?
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Nicomajstr***???*** napisal/-a:Ali je za nože, sekače, točkala, risalno iglo... potem tudi skoraj 3000 obratov/min primerna hitrost in pomakanje v vodo?
PRIPOROČAM TI DA NE KOMPLICIRAŠ TAKO KOT JE NAPISAL BANE
VISOKE OBRATE PA KANGLICO Z VODO TAKO SE DA VSE NABRUSIT.
VERJEMI MI DA BOŠ KMALU DOBIL OBČUTEK KDAJ OHLADIT. Videl sem že tudi izvedbo z dodano vodo pa je špricalo povsod okoli tako da je bilo bolj malo koristi od te izvedbe. Priporočam pa ti tudi eno grobo in eno fino brusno ploščo.
Zateguj vijak z glavo ne z roko
- M5
- Strokovnjak

M5 napisal/-a:Nicomajstr***???*** napisal/-a:Ali je za nože, sekače, točkala, risalno iglo... potem tudi skoraj 3000 obratov/min primerna hitrost in pomakanje v vodo?
PRIPOROČAM TI DA NE KOMPLICIRAŠ TAKO KOT JE NAPISAL BANE
VISOKE OBRATE PA KANGLICO Z VODO TAKO SE DA VSE NABRUSIT.
VERJEMI MI DA BOŠ KMALU DOBIL OBČUTEK KDAJ OHLADIT. Videl sem že tudi izvedbo z dodano vodo pa je špricalo povsod okoli tako da je bilo bolj malo koristi od te izvedbe. Priporočam pa ti tudi eno grobo in eno fino brusno ploščo.
V redu, potem imam to razjasnjeno.
Katerega proizvajalca mi priporočate?
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Jaz sem pred kratkim v BTS-u nabavil od firme Format. Moč je 1 kW in je 3 fazni. Imajo tudi eno fazne. Premer br. plošče pa je 200 mm. Cena je bila okrog 200 EUR. Zaenkrat sem zadovoljen.
lp, prom
lp, prom
- promehanik
- Strokovnjak

Hvala vsem za nasvete,
danes sem bil v Merkurju ter malo pregledal ponudbo.
Še najbolj bi bil primeren JET-ov, samo ga niso imeli na zalogi, potem sem pa še povprašal sovaščana (tistega mojstra, ki mi svetuje glede stružnice) za nasvet kakšnega kupiti, preden bi hodil ponj v drugo trgovino, pa je rekel, da bo prodal skoraj nerabljenega modrega Boschovega, tako da bom potem kupil tistega za polovično ceno
Je pa nekaj govoril, da je problem dobiti dobre plošče določenih dimenzij (mislim, da 200×25×16), ali kaj veste kako je s tem?
danes sem bil v Merkurju ter malo pregledal ponudbo.
Še najbolj bi bil primeren JET-ov, samo ga niso imeli na zalogi, potem sem pa še povprašal sovaščana (tistega mojstra, ki mi svetuje glede stružnice) za nasvet kakšnega kupiti, preden bi hodil ponj v drugo trgovino, pa je rekel, da bo prodal skoraj nerabljenega modrega Boschovega, tako da bom potem kupil tistega za polovično ceno
Je pa nekaj govoril, da je problem dobiti dobre plošče določenih dimenzij (mislim, da 200×25×16), ali kaj veste kako je s tem?
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

na brusilniku boš moral imeti vsaj dva različna koluta: enega za HSS iz plemenitega korunda, vijoličen in enega za karbide (widia) iz silicijevega kabida, zelena barva in pa še diamantni ali bor-nitridov kolut za "šlihtanje" proste in cepilne ploskve. vse potrebno okoli plošč si oglej na enem od naslovov:
swaty.si
pa pazi na oči in prste in na prvi zagon brusnih kolutov, da ne boš stal pred brusom pri zagonu.
swaty.si
pa pazi na oči in prste in na prvi zagon brusnih kolutov, da ne boš stal pred brusom pri zagonu.
- vili
- Strokovnjak

vili napisal/-a:...
Kateri prvi zagon to?
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

ko priviješ nov kolut na gred brusilnika in stroj zaženeš, nove kolute je tudi že razgnalo. no ne zgodi se to pogosto, se pa lahko, samo toliko malo o varnosti.
imej vedno trdne naslone in čim manjšo režo med kolutom in naslonom - prsti!!! pa še kaj, ne pozabi nabaviti ravnalo (abciger) kolutov, jih je več vrst. najbolši so diamantni ali "borozan"
imej vedno trdne naslone in čim manjšo režo med kolutom in naslonom - prsti!!! pa še kaj, ne pozabi nabaviti ravnalo (abciger) kolutov, jih je več vrst. najbolši so diamantni ali "borozan"
- vili
- Strokovnjak

23 prispevkov
• Stran 1 od 2 • 1, 2
Kdo je na strani
Po forumu brska: Google [Bot] in 12 gostov