STROJNISTVO.com • Poglej temo - Mehanika-osnovne deformacije

Mehanika-osnovne deformacije

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Mehanika-osnovne deformacije

OdgovorNapisal/-a vampircek » 5.12.2003 21:05

sem dijak srednje strojne šole in imam za seminarsko nalogo poklicne mature, naslov: osnovne deformacije!
ce ima kdorkoli kaj materiala v zvezi s tem, naj mi prosim sporoci! narediti moram pa tudi model na katerem bom vse to demonstriral! je ze kdo zasledil kaj takega? prosim sporoci mi!
lepo se mejte, pa uzivajte v strojnistvu! ce se le da! adijo :D
vampircek
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a marjan » 6.12.2003 16:08

Pozdravljen,

prva delitev deformacij je (lahko) na elastične in plastične deformacije.Prve so take, da po končanju delovanja obremenitve preide oblika telesa v prvotno stanje (probaj z roko malo stisnit nek "gumijast" izdelek in potem odmakni "obremenitev" - tvojo roko. Opazil boš, da se je prvo "gumijast" izdelek izbočil in potem, ko si odstranil obremenitev je telo
prišlo v prvotno obliko - primer za demonstracijo ;-) predvsem če imaš v bližini gobo za brisanje table). To je bila elastična deformacija.

Potem imaš plastično deformacijo, kjer pri delovanju sile, in tudi ko silo odstraniš, ima telo novo obliko. To je plastična deformacija. En tak izdelek je lonec, kjer tvoja mama kuha juho :D (narejeno z globokim vlekom). drug primer je pa npr. vozilo ko se zaleti oz. njegovi "notranji" deli kot so nosilci, plošče... (Poglej spodnjo povezavo - plastično deformacijo nosilca)

http://www.studentroadster.com/varnost/flash/index.html

in sicer pod Analiza->Tankostenskega profila

Drugače imaš pa tenzor deformacij (to si lahko predstavljaš kot eno veliko matriko) kjer so zapisane vse velikosti deformacij v posameznih smereh (x,y in z v kart. kord. sist.).

Ti pa priporočam, da si to pogledaš v Strojno-tehnološkem priročniku na str.175-188 ali strojniškem priročniku. Oz. v kakšni knjigi za preoblikovanje. Osnovno teorijo imaš pa razloženo tudi v vsaki knjigi mehanike. Knjižnica te že čaka :wink:

Lp
Marjan
marjan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vampircek » 6.12.2003 20:12

lep pozdrav!
Marjan najlepsa hvala za vse podatke, prav gotovo mi bodo v lepo pomoč! imej se lepo se naprej in hvala se enkrat!

lp aleksander
vampircek
Novinec
Novinec

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov