STROJNISTVO.com • Poglej temo - Pro/E

Pro/E

Hiter za učenje, enostaven za uporabo, celovita rešitev.

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Punkt » 3.4.2008 21:19

Kaj se tiče CAD - načrtovanje.

Kaj se tiče CAE - FEM/FEA.

Ostalo pa zaenkrat ni pomebno. In mislim da še en čas ne bo.

Bi rekel CFD tudi ampak ne bom. Ker realnih potreb ni. Morda le želja / hoby.
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a franca » 4.4.2008 18:01

???

Pol lahko sklepam, da boč načrtoval (CAD) jakuzzi s 24 šobani in boš analiziral-simuliral (CAE) vrtinčenje vode, ko boš sedel v njem ????

Daj povej prosim bolj natančno, saj smo vendar strojniki!

Lp
franca
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Punkt » 4.4.2008 23:01

Bom ti odgovoril kot strojniku.

Eno obično turbino mi na pamet povej kako bi načrtoval kar iz glave?

Kaj pa turbino hidroelektrarne ali propeler za letalo?

A boš vzel varilni aparat in kladivo v roke pa bo kaj bo?

Kaj hočem reči je, ker je tvoj odgovor bil sarkastičen, češ kaj pa ti sploh bo CAD / CAE programski paket te jaz vprašam isto.

Kaj si boš začel brez njega?
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 5.4.2008 7:47

Punkt,.... kaj bi počel brez njega?

Turbine, hidroelektrarne, letala,.....kot sam veš, to so že vse prej delali, ko še ni bilo CAD/CAE sistema.
Res da, verjetno niso vse to, kar tako iz glave načrtovali. Torej se bi dalo še danes marsikaj narediti brez vseh teh sistemov.

Res pa je, da je z vsemi temi sistemi lažje in hitrejše.
Od tebe pa pričakujemo, da poveš za kaj boš modelirnik uporabljal, oz. v kateri branži v strojništvu delaš ali še hodiš v šola oz. na fax?

Kolk te poznam s foruma ravno turbin in propelerjev še ne boš tako hitro modeliral, za vgradnjo v elektrarno oz. na letalo. Mogoče rabiš CAD/CAE za modeliranje kakšnega letečega zmaja. Samo pazi, je zopet en problem, neumnost v sistem, še malo večja neumnost ven pride.

Pa še to,...kar iz glave;
Vpraša Franček soseda Jožeta: "Kaj to delaš?"
Jože: "Svinjak,..."
Franček: "Kje imaš pa načrt?"
Jože: "Bom ga kar iz glave naredil!"
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a franca » 5.4.2008 8:54

Punkt napisal/-a:Bom ti odgovoril kot strojniku.

Eno obično turbino mi na pamet povej kako bi načrtoval kar iz glave?

Kaj pa turbino hidroelektrarne ali propeler za letalo?

A boš vzel varilni aparat in kladivo v roke pa bo kaj bo?

Kaj hočem reči je, ker je tvoj odgovor bil sarkastičen, češ kaj pa ti sploh bo CAD / CAE programski paket te jaz vprašam isto.

Kaj si boš začel brez njega?

Očitno še vedno ne razumeš! Grem po vrsti:

Kot prvo, ti nisem odgovoril v zgornjem postu, sem samo sklepal.

2. Turbin in propelerjev nobeden ne konsrtuira (modelira) na pamet. Zato obstajajo smernice, ki jih je potrebno upoštevati. Samo modeliranje ni nek problem, par krivulj in površine med njimi in to je to. Večji problem je optimizacija lopatice, tu se potem pokaže potreba po simulaciji. Ni namreč dovolj več samo pretok, potrebno je zmanjšati hrup, povečati trdnost na račun zmanjšanja teže.....

3. brez sodobnega 3D modelirnika danes več ne gre, zato začni najprej s tem (vsi, ki so bili že omenjeni so za začetek dobri). Kar se pa analiz tiče, pa še raje par let počakaj, za to boš nabavo namenski program.

Lp

P.S. Če že namečeš v poste miljon kratic, jih vsaj raloži, da jih bo strojnik, ki nima ravno končanega faksa vsaj razumel, pa še bolj poučno bo, če že druga ne.
franca
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Punkt » 5.4.2008 14:37

To se pa zgodi če se površno bere in dosti odgovarja in malo pove.

Bom šel od začetka, ker je tema zašla in že vse to piše. Ampak bom še enkrat postavil vprašanje, ker tisti ki sodelujete sedaj, niste prebrali začetka teme.

Iščem modelirnik za prehod iz acad sistema ker mi ne zadostuje več. To pomeni da ni dovolj zmogljiv za moje vsakodneve potrebe in sem izrazito neproduktiven.

Iščem pa CAD in CAE programski paket z povdarkom na FEM analizah. CFD analize sem rekel da v osnovi niso pomebne in me bolj kot za resno delo zanimajo kot hobby.

Nevem kako bi lahko bolj jasno povedal to kaj sem?

Program ne sme čez 5 let zastareti saj bom v učenje vložil dosti časa.

A vi veste kje boste čez 5 let in ali boste sodelovali pri izdelavi propelerja ali ladijskega premca?

Jaz ne vem. Vem pa da če bo mi sreča naklonjena, da bom prodajal svoje CAD / CAE znanje s povdarkom na FEM analizah.

Torej kaj bom delal? Delal bom to po čem bodo zahteve in za kaj bom dobil plačilo.

Torej v čem še je težava? Ali mislite da se nameravam za 1 projekt naučiti CAD / CAE programskih paketov in je to to? In delat na tem celo življenje?

A programer, ko se uči C++ ve kaj bo delal čez 5 let?

NE VE. Ve le da ima znanje in da bo delal to kaj bo takrat aktualno.

Sicer pa to ni edini forum na katerem sodelujem. In sem z vsakega že potegnil neke zaključke. Tudi na tem sem dobil par konkretnih usmeritev.

A sem se že odločil? Ne. Zakaj? Ker je to odločitev ki bo me spremljala dalj časa in bo vložene veliko energije in dela.

Torej predvsem cenim ljudje z konkretnimi odgovori. Najraje tiste ki govorijo iz prakse in imano insajderske informacije. Takšne najdeš na vseh forumih in so v majnšini. Na ostale pa se tako ni treba preveč ozirati ker samo dvigujejo pritisk povejo pa nič.
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 5.4.2008 16:02

prakticno noben sistem ne zastari po parih letih, nekatera (vecja) podjetja se vedno uporabljajo catio v4 ali kaksen starejsi unigraphics; res pa je, da se ti splaca na vsake toliko casa sistem nadgraditi na najnovejso verzijo (recimo na dve leti).
naceloma, ce bos nabavil swx, proe, catio, ug, inventor, se nimas nic za bati.
katerega, je pa spet odvisno od tega, kaj konkretno delas, cesar nekako noces povedati.
za vojaske zadeve se obicajno uporablja kaj vecjega, zaradi "interoperability" :wink:
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a franca » 5.4.2008 17:39

Glej, še zdnjič čisto enostavno, prebral sem vse tvoje poste:

Kaj so tvoje vsakdanje potrebe,da ACAD ni dovolj prodiktiven?
Katere analize po MKE boš delal?
Kaj boš modeliral (3D)?
Kateri Software uporabljajo tvoji poslovni partnerji?

Če si na to sposoben odgovoriti pol ni problema, drugače pa še sam ne veš kaj bi rad delal. Ne pa mislit, da boš danes delal trdnostne analize, jutri se boš ukvarjal s fluidi, pojutrišnjem pa z globokim vlekom ipd.

Pa veliko dobre volje in seveda uspeha!

Lp
franca
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 5.4.2008 18:51

franca napisal/-a:Glej, še zdnjič čisto enostavno, prebral sem vse tvoje poste:

Kaj so tvoje vsakdanje potrebe,da ACAD ni dovolj prodiktiven?
Katere analize po MKE boš delal?
Kaj boš modeliral (3D)?
Kateri Software uporabljajo tvoji poslovni partnerji?

Če si na to sposoben odgovoriti pol ni problema, drugače pa še sam ne veš kaj bi rad delal. Ne pa mislit, da boš danes delal trdnostne analize, jutri se boš ukvarjal s fluidi, pojutrišnjem pa z globokim vlekom ipd.

Pa veliko dobre volje in seveda uspeha!

Lp

Se podpišem pod to in dodam še da je CAD in CAE zelo širok pojem. To boš opazil, ko boš pričel uporabljat ta orodja.
Sam pri svojem delu uporabljam SolidWorks. Zakaj? Ker sem iskal program, katerega se bom lahko naučil kot samouk, mi bo dostopen, literatura dostopna (v slo) in da bo imel modul za pločevino.
V šoli sem se učil Catio. Če primerjam ta dva programa, lahko rečem, da ima Catia res boljši Sketch. Ostalo je pa sila nepregledno in zelo nerodno za začetnika. Ne rečem pa, da je Catia slab program, ampak za moje delo mi bolj ustreza SolidWorks.
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Izpust » 6.4.2008 8:02

Jaz ti pa predlagam Solid Edge.
Ravno tako enostaven za začetnika. Super za samoučenje preko sistemskih vaj. Kasneje, ko bodo morebitne želje narasle do poljubne zahtevnosti - pa lahko nadgradiš na NX platformo.
Oba sistema sta namreč kompatibilna saj prihajata iz iste firme. Poleg tega je (UGS) Siemens PLM nedvomno vodilni v razvoju novih tehnologij v tej branži.
Izpust
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Punkt » 6.4.2008 23:52

@franca brez zamere ampak mislim da sem ti povedal več kot očitno kako je na stvari, zato se nebom več z tvojimi alinejami ukvarjal, ker so že 2 krat razložene.

@jan.23 če še podpišeš ali ne pod njegove alineje ne pomeni, da jaz še vedno ne trdim, da sem že 2 krat povedal stvari točno takšne kot so.

Drugače pa čez vikend sem imel dostop do Pro/E in sem zmodeliral v njem evolventni zobnik z ravnim zobovjem.

In moram reči, da je bilo to resnično mučno početje.
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jasmin » 7.4.2008 6:05

Glede na to da je bilo zelo veliko napisanega, bi dodal samo še to, programska orodja je smiselno izbirati glede na to kaj v resnici potrebuješ in kekšna orodja uporabljajo tvoji poslovni partnerji, kajti če z njimi ne moreš izmenjevati dokumentov, potem se ti kmalu zgodi, da moraš kupiti še drugi programski paket.
jasmin
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Punkt » 7.4.2008 13:50

Jaz se pa do neke mere ne strinjam z tem.

Zakaj?

Če sodeluješ z "majnšimi" - podjetji potem programski paket si tako ali tako ti sam.

Če sodeluješ z večjimi podjetji pa zagotovo ni vprašanje izbire več tako problematično?

Bolj so problem morda "politično" opredeljena podjetja.

Ampak takšna ki se lahko gredo tudi "politiko" so to sposobna zagotovo sfinancirati. In tam nevem zakaj bi bil problem prenesti "vsega znanja" na drug paket, saj se to zagotovo dobro poplača in imaš interes.
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a franca » 7.4.2008 15:20

Punkt napisal/-a:@franca brez zamere ampak mislim da sem ti povedal več kot očitno kako je na stvari, zato se nebom več z tvojimi alinejami ukvarjal, ker so že 2 krat razložene.

@jan.23 če še podpišeš ali ne pod njegove alineje ne pomeni, da jaz še vedno ne trdim, da sem že 2 krat povedal stvari točno takšne kot so.

Drugače pa čez vikend sem imel dostop do Pro/E in sem zmodeliral v njem evolventni zobnik z ravnim zobovjem.

In moram reči, da je bilo to resnično mučno početje.

Pustimo zdaj moje alineje!

Sedaj je že lažje svetovati, ko si omenil zobnike.

Ti pa ČESTITAM, da ti je uspelo čez vikend zmodelirati evolventni zobnik. Sam sem potreboval veliko več časa!

Zanima me samo kaj ti je povročalo težave, če praviš da je bilo to mučno početje. Ali je to bila kostrukcija evolvente (si si pomagal s formulo, ali s pomžnimi točkami). Relacije si uporabljal? Pattern?

Če ne boš kaj vedel kar vrašaj!

Pa kar tako naprej!

LP
franca
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Punkt » 7.4.2008 16:45

Zanima me samo kaj ti je povročalo težave, če praviš da je bilo to mučno početje. Ali je to bila kostrukcija evolvente (si si pomagal s formulo, ali s pomžnimi točkami). Relacije si uporabljal? Pattern?

-evolvento sem skonstruiral z formulo
-Relacijo sem uporabil v enem primeru ampak nevem če pravilno
-Pattern sem uporabil za izdelavo preostalih zobov

Delal sem po navodilih, ki sem jih našel večinoma na spletu.

Mučno je predvsem to, da sem novinec na modelirniku. In je praktično vse novo in nerazumljivo. Že za osnove rabim kar nekaj časa da sploh jih najdem, kaj šele pravilno uporabim.
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na ProEngineer Wildfire

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov