Pozdravljen,
mislim, da primerjava kar dobro drži, saj sem za primer vzel "frišna" diplomanta iz prikazanih vej. Problem je v tem, da če se strojnik zmoti
npr. v enem ujemu, stvar ne pride skupaj, se takoj pokaže "kdo-je-krivec". Med tem, ko se ne sklene posel (četudi je ekonomist "kriv") se vedno najde "nepridvedljiva situacija" oz. se reče da ne more vplivat na vse dejavnike, podobno je s pravnikom, pač "bad-luck".
Glede računalničarjev, zadevo malo boljše poznam, ker sem kar nekaj zadev naprogramiral. Večino programiranja je "copy-paste", ker je večina kode že razvita (govorim za baze podatkov). To vam lahko pritrdi vsak malo bolj izkušen programer na tem področju. Večina "nove" programske opreme je pa večinoma točno to - baza podatkov za xy področje. Drugo pa je informatika, kjer je potrebno postavit npr. omrežje, naložit programe... toda to je "kupljen" produkt in tukaj ni potrebno nobenega razvoja s strani informatika. Vse nekaj drugega pa je VHDL koda.
Ne vidim pa vaše povezave s prvošolcem...
Glede slovenskega paradnega konja - orodjarstva sem rekel, da ne poznam dovolj dobro, ker pač ne delam na tem področju. Vem pa da so npr. Portugalska orodja (baje) dosti bolj kvalitetna kot slovenska s tem, da so cenejša za par procentov - lahko da se motim, ker je ta podatek dokaj "star".
Glede šolanja: baje da so tehnični pouk vrgli ven iz osemletke! V redu, je že res, da je sedaj kot izbirni predmet, toda mislim, da je vsem jasno koliko šolarjev se bo odločilo za ta predmet in koliko "resni" bodo.
Drug problem, ki ga jaz vidim je tudi ta, da na fakulteto se lahko vpišejo dijaki, ki so hodili v splošne gimnazije (tehnične gimnazije tudi niso nevem koliko boljše) in niso videli v živo frezalnega stroja. Kje pa, da bi še kaj pofrezali. Na faksu je pa tako, da ti tega znanja ne dajo, ker predvidevajo, da so vse to videli in poizkusili na srednji šoli. Mislim, da je to tudi ena izmed težav.
Kar pa se tiče menedžerjev, ki iščejo strojnike, če bi bilo stanje res tako katastrofalno kot ga vi opisujete, bi ga zdaj (v dobi globalizacije) komot dobili v Indiji in to za pol majn denarja kot ga porabijo za enega "slovenskega" inženirja. Poglejte samo Microsoft in Windows 2000 - odličen produkt (glede na prejšnje različice Windowsov 9x ali NT - v primeru Linux-a mu seveda ne seže niti do kolen

), ki so ga iz ničle spisali točno Indijci.
Lp
Marjan