STROJNISTVO.com • Poglej temo - Siemens PLM predstavlja nov pristop v razvoju in analizah

Siemens PLM predstavlja nov pristop v razvoju in analizah

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Shacal » 25.5.2008 13:47

Sem še nekaj pozabil. Upam tudi da končno uredijo translatorje za dwg/dxf. Bi bilo zelo lepo, če bi.
Shacal
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a DynaVox » 26.5.2008 8:32

Shacal napisal/-a:Sem še nekaj pozabil. Upam tudi da končno uredijo translatorje za dwg/dxf. Bi bilo zelo lepo, če bi.

Ta translator DXF-DWG, ki ga omenjate je bil že pred leti nadomeščen z 2D excange translatorjem. Ki se sproti razvija in prilagaja potrebam na temu področju.
CAD / CAM / CAE
DynaVox
Strokovnjak
Strokovnjak

3D kotiranje

OdgovorNapisal/-a Kovacija » 2.6.2008 13:20

Pred dnevi sem bral o novih načinih 3D kotiranja.
Sem uporabnik 3D sklopov pa mi prostorsko kotiranje v zadnji verziji ne odgovarja povsem. Kote od roba telesa do luknje ne morem po svoje postaviti.

Želim kotirati takšen enostaven primer:
Med robom telesa in luknjo je ena 3D kota. S to koto želim popravljati stanje na položaju izvrtine ali pa položaj robu na telesu. Vem, da se sliši enostavno. Pri meni v sw2008 to ni možno pa tudi kolega v Inventorju ne more tega brez večje telovadbe. Če kdo to zna naj nam prosim piše rešitev ali da en primer.
Prosim za kratko razlago možnosti pri vašem novem paketu. Tiste vaše filme sem pogledal in mislim, da se bo dalo. Hvala.
Kovacija
Pripravnik
Pripravnik

Re: 3D kotiranje

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 2.6.2008 14:09

Kovacija napisal/-a:Pred dnevi sem bral o novih načinih 3D kotiranja.
Želim kotirati takšen enostaven primer:
Med robom telesa in luknjo je ena 3D kota. S to koto želim popravljati stanje na položaju izvrtine ali pa položaj robu na telesu. Vem, da se sliši enostavno. Pri meni v sw2008 to ni možno pa tudi kolega v Inventorju ne more tega brez večje telovadbe. Če kdo to zna naj nam prosim piše rešitev ali da en primer.
Prosim za kratko razlago možnosti pri vašem novem paketu. Tiste vaše filme sem pogledal in mislim, da se bo dalo. Hvala.

SW2008. Ko delaš luknje, jih v sketchu pozicioniraš napram nekemu robu (kotiraš). In tako so luknje na 3D plošči postavljene. Ko klikneš na luknjo, se ti pokaže razdalja (kota), ki si jo podal v sketchu. Če dvoklikneš na to mero, se ti odpre sama kota, ki jo popraviš in regeneriraš part. In to je to, luknja je premaknjena. (To pa nima nobene zveze s 3d kotiranjem. Na 3d modelu lahko 3d kotiraš, vendar je to samo kota ki ti opiše izdelek. Namesto 2d risbe s kotami, narediš kar 3d risbo s kotami v različnih prostorskih smereh.) Tako tvoj problem lahko takoj rešiš (in ni treba čakati na novo verzijo NX-a, SW to že danes zna). Poskusi.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Kovacija » 2.6.2008 14:54

Hvala Magnum. Vendar nisi dobro prebral vprašanja.
Namreč glede na zahteve sklopa se velikokrat pojavi nujnost kjer mora luknja ostati tam kjer pač je narisana. S tem je sestavljivost zagotovljena.
Torej želim, da luknja ostane kjer je, spremeniti pa je nujno rob telesa. Kar sem že zgoraj omenil.
Jasno da vse to ni v eni skici. Lepo število jih je in še gozd 3D relacij, ki vozijo stvar. To delam že lep čas in tudi s kolegi stopimo kdaj skupaj. Edino kar me zanima, kako vi zvozite ta problem. Ker SW ga ne zna.
Jaz ga nekako rešim a mi pobere veliko truda.
Kovacija
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a sven » 2.6.2008 15:48

Glede postavljanja 3D kot bo najbolje tako. Pošlji email na danilo.sirec@its-plm.si. In dobil boš film, kjer bo prikazano, kako se postavljajo 3D kote v SE-ju. Mislim, da bo potem še bolj jasno, da v SE-ju to ni nikakršen problem.
Nova verzija programa deluje namreč tako:
1. vse kar kotiraš v sketchu, se avtomatsko prenese v 3D
2. kar ni kotirano v sketchu, lahko naknadno kotiraš sam v 3D
3. tudi ko je kota postavljena (če je ne zakleneš), lahko poljubno premikaš površine
4. vse kote se pravtako da povezovat z enačbami
5. pri spreminjanju kote se lahko izbere, ali se bo premaknila luknja, ali pa se bo premaknil rob (uporabnik sam določi, ko klikne na koto)

In še odgovor magnumu.
V SE-ju in NX-u so 3D kote že kar nekaj časa (let). In glede postavljanja in editiranja mislim, da se SW sploh ne more primerjat s SE-jem. Če boš pogledal, kdo je te kote standardiziral, ti bo tudi jasno, zakaj ima SE to bolje rešeno kot SW.
Sploh pa to, kar si sam napisal ni odgovor na postavljeno vprašanje. Ti v odgovoru postavljaš koto v 2D-ju in le-to spreminjaš v 3D okolju. Tudi to je nekaj, kar SE zna od nekdaj in ni zato potrebno čakat nove verzije. Sedaj pa koto postavi tako, da bo prikazana v 3D-ju in ne v sketch-u. In jo spremeni v 3D neodvisno od sketch-a. Pa spremeni jo enkrat tako, da se bo premaknila luknja, drugič pa tako, da se bo premaknil rob. No, ko se bo v SW dalo to naredit, pa prosim javi.
Da ti bo bolje jasno, kaj dela nova verzija SE-ja, poglej še enkrat filme na tem linku:
www.siemens.com/plm/breakthrough/
ali na
www.its-plm.si
Pa če še vedno ne bo kaj jasno glede sinhrone tehnologije, vprašaj.

Lp.
sven
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 2.6.2008 16:42

Kovacija napisal/-a:Hvala Magnum. Vendar nisi dobro prebral vprašanja.
Namreč glede na zahteve sklopa se velikokrat pojavi nujnost kjer mora luknja ostati tam kjer pač je narisana. S tem je sestavljivost zagotovljena.
Torej želim, da luknja ostane kjer je, spremeniti pa je nujno rob telesa. Kar sem že zgoraj omenil.
Jasno da vse to ni v eni skici. Lepo število jih je in še gozd 3D relacij, ki vozijo stvar. To delam že lep čas in tudi s kolegi stopimo kdaj skupaj. Edino kar me zanima, kako vi zvozite ta problem. Ker SW ga ne zna.

mislim, da sem dobro prebal vprašanje, odgovoril pa le na del: praviš da želiš spremeniti distanco od roba do luknje (na to sem odgovoril), ali pa od luknje do roba-se pravi premakniti rob. Ja saj to je (skoraj) isto, samo popravil boš mero ki definira rob. Če je ta fiksen, ga verjetno ne moreš premakniti, (tudi to je možno-če praviš da znaš ne bom razlagal). To kar pa NX nova verzija prikazuje-filmčki, bo verjetno v redu, vendar uprašanje: kako boš s potegom točno premaknil neko stvar, naprimer natančno za 1,325mm ?????. Ne boš mogel !!!
Vpisati boš moral ročno natančno mero-številke-in to isto narediš danes pri SW. !!!
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a DynaVox » 2.6.2008 17:15

Na vseh do danes znanih CAD sistemih so kote skalarji.
To pomeni, da je znana njihova velikost ne pa tudi smer. Torej z eno in isto koto pri skalarjih ne morete spreminjati obeh robov po želji. Vedno je en rob fiksen drugi pa prilagodljiv. Sicer pa poizkusite pri sebi to napraviti sami v SW, Inventorju, Catia ali Pro/E. Žal ne bo šlo.

V sinhronih tehnologija so rešili tudi ta 3D problem.
NX6 in Solid Edge, imata 3D kote v vektorski obliki. Imajo direktni parametrični vpliv na končno obliko Parta. Izhajajo pa iz predhodne skice ali pa jih postavimo direktno na 3D model, kakor vas je volja. Za ostalo poskrbi sinhronizacija sistema.
Spodnji sliki sta odgovor na vprašanje od "Kovacija".
Prva slika prikazuje kako uporabnik vektorsko premika položaj luknje - rob telesa ostaja fiksen.

Dočim druga slika prikazuje inverzno delo iste kote - rob telesa se spreminja, pri čemur luknja ostane na svojem mestu. To deluje v Partu in/ali na Assm.
Slika

Slika

Mikronska točnost pri temu ni vprašanje. Vsako koto lahko bodisi potegneš grafično ali odviješ/priviješ s koleščkom na miški ali pa jo numerično vpišeš. Kolikor sem do sedaj opazil je možno kote nastavljati do 5/100 mm točno brez ročnega vpisovanja. Odvisno od izvedbe miške.
CAD / CAM / CAE
DynaVox
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sven » 5.6.2008 7:15

Še enkrat lep pozdrav na temo Sinhrone tehnologije.
Pod rubriko Dogodki je ITS objavil, da organizira predstavitev te nove tehnologije 17.6.
Torej se bo takrat končno dalo videt, ali je kaj na tej novi tehnologiji ali pa so to samo filmčki in slikice.
Lp.
sven
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Izpust » 5.6.2008 13:43

magnum357 napisal/-a:

mislim, da sem dobro prebal vprašanje, odgovoril pa le na del: praviš da želiš spremeniti distanco od roba do luknje (na to sem odgovoril), ali pa od luknje do roba-se pravi premakniti rob. Ja saj to je (skoraj) isto, samo popravil boš mero ki definira rob. Če je ta fiksen, ga verjetno ne moreš premakniti, (tudi to je možno-če praviš da znaš ne bom razlagal). To kar pa NX nova verzija prikazuje-filmčki, bo verjetno v redu, vendar uprašanje: kako boš s potegom točno premaknil neko stvar, naprimer natančno za 1,325mm ?????. Ne boš mogel !!!
Vpisati boš moral ročno natančno mero-številke-in to isto narediš danes pri SW. !!!

No kolega Magnum ... in ostali
Kako vam sedaj delujejo vaše kote v SW2008.
Ni vse tako enostavno kot vam je izgledalo prej a ne !
Precej dela je z izkanjem konstarinov, redefinicijo in postavljanjem novih fiksnih točk v skici, da se vam samo smisel kotiranja lahko obrne.Grozljivo e ne ?
Izpust
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 5.6.2008 15:11

Izpust napisal/-a:
magnum357 napisal/-a:

No kolega Magnum ... in ostali
Kako vam sedaj delujejo vaše kote v SW2008.
Ni vse tako enostavno kot vam je izgledalo prej a ne !
Precej dela je z izkanjem konstarinov, redefinicijo in postavljanjem novih fiksnih točk v skici, da se vam samo smisel kotiranja lahko obrne.Grozljivo e ne ?

Kaj naj ti odgovorim, ko se ravno na mene spravljaš. Še enkrat ti povem, da je to zame v SW mala malica. Konkretno, kar je bilo v vprašanju problem, sam rešujem "miže" in tega sploh ne jemljem kot problem, ker v SW VSE deluje. To kar (zaenkrat samo) obljublja NX, je pa "golob na strehi", če veš kaj to pomeni.
pozdrav.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a DynaVox » 5.6.2008 17:48

Torej boste Magnum sprejeli mojo naslednjo ponudbo:
Dobimo se nekje v Sloveniji. Vi daste na mizo 500 €, ravno tako tudi jaz.
Zatem boste pokazali to malo malico v SW, kot je bila opisana nekaj postov zgoraj. Oba bova delala na isti nevtralni datoteki, da bo bolj pošteno. Samo ena kocka z luknjo bo dovolj.
Seveda moram tudi sam dokazati, da se da pri nas res voziti oba: rob in luknja z ISTO koto brez kakršnih koli drugih posegov.
Da ne bo pomote: ena kota mora voziti oba, brez vsakršnih sprememb na relacijah znotraj ene ali več skic.
Kdor ni lagal pošlje "golobčka" s tisočakom domov !
Ker vem, da tudi vi rabite denar, boste ponudbo seveda takoj sprejeli. Posnetke tega srečanja bomo objavili tule na forumu. Vse skupaj bo pri meni trajalo od 1 do 2 minuti.

Predlagajte termin za srečanje !
CAD / CAM / CAE
DynaVox
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sven » 5.6.2008 18:07

1. kar NX obljublja, zaenkrat ostali samo sanjajo
2. to kar zmore SW zdaj, je NX že pred nekaj časa
3. glede tega, da VSE deluje pa samo nekaj vprašanj:
Kako je v SW kaj z odprtimi profili?
Kaj se dogaja z roundi na robovih, če narediš luknjo čez tak rob?
Kakšne informacije o spremembah ti da v lepo skotirani tehnični dokumentaciji, če se je model spremenil?
Koliko pogledov na risbi ne zgine, če model pomotoma zbrišeš ali samo perstaviš v drugo mapo?
No ja, verjetno bi še lahko našteval. Tako, da prosim, tisti VSE lahko drugič spustiš.
Vsi programi imajo prednsoti in pomanjkljivosti tako, da je tisti VSE res za lase privlečen.

Lp.
sven
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fedr » 6.6.2008 16:54

Modeliranje brez zgodovine oz. direktno editiranje še zdaleč ni pogruntavščina UG-ja oz. Siemens PLM-ja. V angleščini se za te tehnologije uporabljajo različni izrazi, skupno pa je, da se način modeliranja razlikuje od modelirnikov, ki vodijo zgodovino modeliranja. Seveda ne želim podcenjati nove sinhrone tehnologije Siemensa (posebej to velja za možnost spoznavanja določenih geometrijskih relacij), ki je prav gotovo sodobna in napredna, je pa podprta s precej agresivnimi marketinškimi prijemi, ki odvračajo resen dialog.
Je pa tudi potrebno povedati, da je to tehnologijo Siemens PLM dobil z nakupom podjetja Geolus in ni nastala v okviru skupine za Parasolid oz. D-Cubed.

Diskusije o prednosti ene ali druge tehnologije se vlečejo že od kar ta dva pristopa obstajata. Pred par leti pa so se začele dogajati razne aktivnosti in pojavljati produkti, ki znova potiskajo v ospredje modeliranje brez zgodovino oz. kombinirajo oba pristopa. Tu je precej razburjenja povzročil pojav modelirnika SpaceClaim (http://www.spaceclaim.com), ki se deklarira kot prvi naravni modelirnik na svetu. Kaj je naravni (Natural 3D CAD system) je seveda lahko stvar dodatne diskusije. Ilustrativni so njihovi primeri, ki nazorno pokažejo nov pristop. Si jih velja pogledati na njihovi strani http://www.spaceclaim.com/forum/files/9/default.aspx.

Še pred SpaceClaimom je obstajal tudi v Sloveniji prisotni CoCreate (oz. One Space Designer, ipd..), ki tudi dela s tehnologije brez zgodovine. To tehniko imenujejo explicitno modeliranje. To podjetje je pred časom kupil PTC, kar je zanimivo, saj je ravno PTC s Pro/e-jem utemeljil logiko modeliranja z zgodovino. Izgleda, da so tudi v PTC-ju začutili trend kombiniranja obeh tehnik. Predpostavljam, da bo že nova verzija Pro/e-ja omogočala kombiniranje ene in druge tehnike.

Tudi SolidWorks ima že vključene nekatere rutine, ki temeljijo na modeliranju brez zgodovine, ko je npr. SWIFT Instant 3D. To je od verzije 2008. Primer je recimo na http://www.solidworks.com/pages/onlinet ... ant3d.html

Bi me pa zelo zanimajo, kako bi tako enostaven primer z uporabo sinhrone tehnologije rešili 100x hitreje.

Dynavox?
fedr
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 7.6.2008 9:08

sven napisal/-a:1. kar NX obljublja, zaenkrat ostali samo sanjajo
2. to kar zmore SW zdaj, je NX že pred nekaj časa
3. glede tega, da VSE deluje pa samo nekaj vprašanj:
Kako je v SW kaj z odprtimi profili?
Kaj se dogaja z roundi na robovih, če narediš luknjo čez tak rob?
Kakšne informacije o spremembah ti da v lepo skotirani tehnični dokumentaciji, če se je model spremenil?
Koliko pogledov na risbi ne zgine, če model pomotoma zbrišeš ali samo perstaviš v drugo mapo?
No ja, verjetno bi še lahko našteval. Tako, da prosim, tisti VSE lahko drugič spustiš.
Vsi programi imajo prednsoti in pomanjkljivosti tako, da je tisti VSE res za lase privlečen.

Lp.

Nimam časa čisto na vse....
Vseeno:
3 odprti profili: so za izdelavo "surface" ali tankostenskih solid oblik. Kje je tu problem?. Če ZNAŠ, pač veš kaj delaš: odprti in zaprti. Luknja skozi zaokrožen rob: ni problem, rob ostane enak, če si luknjo naredil kasneje kot radius. Dokumentacija: bilo kje popravljaš: v partu, asembliju ali drawu, popravi se povsod, seveda ko prvič odpreš ostalo dvoje. Kako pa kaj shranjuješ na disk, je pa stvar zdrave pameti-računalnik pač ne more biti pametnejši od mene (morda od tebe :) ).
Še en primer: kolega je cca 1 teden modeliral z I-deasom. Ta je shranjeval v dve datoteki izdelek. Stvar se mu je malo pred koncem sesula, in ni mogel več do rezultatov. Je obupal in začel v SW. isti izdelek je končal v 10 urah.
Še ena basen: Nekoč je bil Camax s programo Camand Machinist (3d surface modeler z zelo zmogljivim CAM-om). Tega je požrla večja riba SDRC, in naj bi znanje vgradila v I-deas, pa ga ni, samo Camax so zradirali kot konkurenco. Potem je prišel še večji kit - Siemens, in gladko požrl I-deasa, in morda nekaj znanja spet porabil pri NX-u, veliko pa zavrgel. Nauk basni si ustvarite kolegi sami.
2. To kar zmore SW zna tudi NX. Točno tako, vendar v SW narediš vsako stvar z nekaj ukazi-koraki manj.
10. Primer premikanja lukenj: program pač ni zasnovan enako kot NX, vendar deluje brez problema, celo nekakšen meter se pojavi, potem pa z miško premikaš. Vendar je to neuporabno, ker zaradi natančnosti je EDINO pravilno, da sam ročno vneseš cifro-vse drugo so približki (zato dobiš odprte profile, ki si jih prej omenjal, ker nekateri rišejo samo približno, decimalke jim niso pomembne).

Slika
Slika
primer: prva slika je osnova, kliknem v luknjo, se mi pokažejo vse mere, ki so delno iz sketcha (črne), delno iz featurja (plave). Popravim ali ročno bilo katero, ali kliknem na vogal kote in z miško potegnem-premaknem. Hočeš še kaj ?
In še malo antireklame: od firme, ki ima skoraj 100 licenc NX, prej so imeli Ideasa, že 20 let dobim ob naročilu orodja 2d risbo iz ME10, 3d modele pa naredijo s CoCreatorjem (samo za svojo uporabo, za nadaljnje delo so neuporabni, ker ne upoštevajo toleranc, ki jih na 2d risbah predpišejo: v +, v -, ali +-,). Potem pa jaz izdelek najprej deset dni spravljam v 3d obliko. Žalostno. Saj ni kriv NX. Vendar to je končni rezultat.
Kot če bi kirurg rekel: operacija uspela, bolnik umrl.
Slava mu.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na NX, Solid Edge, Teamcenter

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov