STROJNISTVO.com • Poglej temo - Mazanje

Mazanje

Vprašanja, nasveti in izmenjava mnenj na področju mazanja.

Moderatorji: -M-, eustahije

Mazanje

OdgovorNapisal/-a Robert22 » 10.11.2003 10:21

Pozdravljeni!
Zanima me če ima kdo izkušnje z mazanjem. Zanimajo me predvsem različna maziva v sprejih. Kako in katera uporabljati pri mazanju različnih materialov npr. mazanje jermenov, različnih umetnih mas, verige, guma...
Kakšne so vaše izkušnje z WD40?
LP Robert
Robert22
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Gost » 13.1.2004 9:16

Noben noče nič podmazat, saj potem ni čudno da vse škripa.
:D
Gost

OdgovorNapisal/-a Bojan J. » 14.1.2004 16:50

Zanesljivo najboljša mazila najdeš na

http://www.loctite.si/int_henkel/loctite_si/

LP

BJ
Bojan J.
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Mazanje

OdgovorNapisal/-a Gost » 15.1.2004 19:22

Robert22 napisal/-a:Pozdravljeni!
Zanima me če ima kdo izkušnje z mazanjem. Zanimajo me predvsem različna maziva v sprejih. Kako in katera uporabljati pri mazanju različnih materialov npr. mazanje jermenov, različnih umetnih mas, verige, guma...
LP Robert

Čist tako mimogrede z WD40 prej razmastiš kot namažeš.
Jaz ga uporabljam za razmastitev verige pri motornem kolesu.

LP
Gost

OdgovorNapisal/-a Robert22 » 16.1.2004 12:11

Bojan pozdravljen!
Nekako mi ni čisto jasno kako lahko z izdelki Loctite kaj namažem. Z njimi sem zelo lepo kaj zlepil ostala uporaba pa mi ni znana. Kaj sem spregeledal?
LP Robert
Robert22
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Gost » 16.1.2004 22:07

Če je to blebetanje vse kar vas naučijo na faxu nebi rad bil del stroja.

Sicer pa gospodje, Loctite proizvaja tudi maziva, Wd 40 je še vedno mazivo in niti slučajno razmaščevalec.

blebetač
Gost

OdgovorNapisal/-a jozl » 19.1.2004 9:55

Najboljša maziva v šprejih so maziva za verige na motorjih. Ker ima brat mootr in je potrebno verigo večkrat oprati in ponovno namazati. Mazivo je zelo enostavno za uporabo, ker ga našprejaš kot WD40 in se posuši in nastane pravo mazivo kot mazalna mast ali vazelin po domače. Ta keten šprej doma spridoma brez vednosti brata večkrat uporabimo, ker res dobro podmaže.
Dobro je, za koga je!
jozl
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Gost » 20.1.2004 8:04

Anonimno napisal/-a:Če je to blebetanje vse kar vas naučijo na faxu nebi rad bil del stroja.

Sicer pa gospodje, Loctite proizvaja tudi maziva, Wd 40 je še vedno mazivo in niti slučajno razmaščevalec.

blebetač

Ja v osnovi ni ampak topi marsikatere mazalne masti, če ne verjemeš probaj. Nisem pa še slišal da bi kateri strojni del mazali z WD40.
Je za mazat ja tečaje vrat pa vijake ki zarustajo, kaj več pa ne.

LP

G
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 27.2.2004 15:00

kot je že nekdo omenil maszilo v sprayu je najbolše tisto, ki se uporablja za mazanje verig pri motornem kolesu. najboljši oz. najkvalitetnejši proizvajalec le-teh je podjetje MOTUL! Cena je seveda temu primerna, vendar tu šteje pregovor več denarja -> več muzike!!

Glede ostalih maziv imam zelo dobre izkušnje z mazivi proizvajalca FUCHS!!

LP, aleš
Gost

Re: Mazanje

OdgovorNapisal/-a Gost » 27.2.2004 16:58

Anonimno napisal/-a:
Robert22 napisal/-a:Pozdravljeni!
LP Robert

Čist tako mimogrede z WD40 prej razmastiš kot namažeš.
Jaz ga uporabljam za razmastitev verige pri motornem kolesu.

LP

Glede mazanja JERMENOV!!

Najbolje da vzameš grafitno ali bakreno mast in namažeš jo uporabiš v čim večjih količinah, saj bo jermen odvečno mast že izrinil. Če bo po prvem mazanju in zagonu jermen slučajno še prijemal, moraš postopek ponavljati toliko časa, dokler se ne bo gnana jermenica vrtela v prazno. Šele tedaj je jermen "dobro namazan"!!

LP Mazač
Gost

OdgovorNapisal/-a Mare » 28.2.2004 13:12

Mazač, glede jermenov imaš povsem prav. Jermen je potrebno pravilno!zategniti, da ne drsi (servo pri nizkih vrtljajih in mrzlem olju). Občasno se lahko še vedno pojavi delno škripanje (imam izkušnje), delno pa lahko to odpraviš z rahlim dotikom trdega mila ob bokih jermena (začasno).

LP
Mare
Zadnjič spremenil Mare, dne 1.3.2004 15:30, skupaj popravljeno 1 krat.
Mare
Novinec
Novinec

Kraj: Dolenjska

OdgovorNapisal/-a Gost » 29.2.2004 19:26

Pozdravljeni!

Spremljam tole debato o mazanju jermenov in moram priznat, da ne maziva, ne milo ni preprecilo, da jermen nebi cvilil. Pomaga sicer nekaj casa, potem pa spet veselo "cvili". Po mojih izkusnjah najbolj pomaga zamenjava jermena.

LP Jernej
Gost

OdgovorNapisal/-a Slavc » 29.2.2004 22:25

Ne vem zakaj toliko smeha o mazanju jermenov.
Za preprečitev spodletavanja jermenov ali škripanja je potrebna pravilna zategnjenost le teh.
V veliko korist pa je mazanje jermenov s kolofonijo.

Prav ste prebrali mazanje.
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 1.3.2004 21:32

Slavc napisal/-a:Ne vem zakaj toliko smeha o mazanju jermenov.
Za preprečitev spodletavanja jermenov ali škripanja je potrebna pravilna zategnjenost le teh.
V veliko korist pa je namazanje jermenov s kolofonijo.

...vendar v tem primeru kolofonija ne deluje kot mazivo, temvec kot sredstvo za zvisevanje tornega kolicnika, torej kot neke vrste "antimazivo".
Osnovna funkcija maziva je namrec znizevanje koeficienta trenja in obrabe ter hlajenje kontakta. Pri jermenskem gonilu pa si zaradi izkoristka zelimo cim vecji koeficient trenja med jermenom in jermenico. Problem cviljenja pa je velikokrat povezan z obratovalnimi pogoji (temperatura, vlaga) in pa s kvaliteto izdelave (toleranca oblike utorov...)

LP Mazac
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 2.3.2004 7:43

Za zmanjševanje koeficienta trenja med trajno ali občasno gibajočemi mehanskimi deli je zelo primerna teflonska mast (PTFE, politetrafluoretilen), ki istočasno preprečuje tudi oksidacijo površin. Ker se dobro veže na površino kovinskih materialov je zelo učinkovita za mazanje zobniških prenosnikov ali tistih delov kjer med gibajočima mehanskima deloma nastopa večja sila.
Lahko pa poiskusiš mazati tudi s zelo viskoznim oljem, tistim, ki ga uporabljajo pri namaščevanju urnih mehanizmov. Za ekperiment ga v zmernih količinah dobiš pri urarju.

Tine
Gost

Naslednja

Vrni se na Mazanje in hlajenje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov