STROJNISTVO.com • Poglej temo - Priključki

Priključki

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Priključki

OdgovorNapisal/-a T_Eclipse » 2.6.2008 20:17

Pozdravljeni,

ko sem kupoval CO2 varilni aparat me je en prodajalec čisto zmedel s tem ko je rekel da moram pazit da ne kupim aparata z medfaznim napajanjem.

Sm mislil da obstajajo enofazne vtičnice, (dvofazne naj nebi obstajale?), trofazne in zdej po novem sem prvič slišal za medfazno vtičnico?!?!?!

Enofazna je tista navadna, ki jo imamo po hišah
Trofazna je tista podolgovata s tremi priključki

Kera je tista okrogla s štirimi? Slika

Doma imam namreč trofazne priključke v delavnici (podolgovate)

Kako je s temi priključki?
http://www.bolha.com/index.php/ukaz/ima ... 81/slika/2
iz enofaznega toka kar v trofazni?!?!?! Ali pa iz enofaznega v tisto okroglo s štirimi konektorji?

v čem je fora teh priključkov?

Lep pozdrav!
Zadnjič spremenil T_Eclipse, dne 2.6.2008 20:40, skupaj popravljeno 1 krat.
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A.Einstein
T_Eclipse
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vouka » 2.6.2008 20:27

Torej napetost med fazami je 380V (400V)-3X ali
med ničelnim vodnikom 0 in vsako fazo 220V (240V)

Vrednosti med oklepaji so maksimalne.
Elektromotorji so vezani preko stikal v zvezdo na trikot.

Varilni aparat je pa odvisen od same izdelave, kako je lahko priključen, tvoj je lahko na max. 240V.
AVlr
vouka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a T_Eclipse » 2.6.2008 20:36

Sej še nisem kupil aparata. Torej če hočem trofaznega (podolgovata vtičnica)moram gledat tiste varilne aparate ki imajo priključno napetost 3~400 V / 50 Hz ali pa možnost enofaznega in trofaznega?

Pa se pri varjenju veliko pozna če je enofazni tok ali trofazni?

LP
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A.Einstein
T_Eclipse
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 2.6.2008 20:51

Po mojem mnenju so tisti priključki samo nekakšni "prehodi" in ne neki adapterji, potem pa tako ali tako na samem aparatu izberemo kateri tok je priključen.

Pri tistih bolj hobi variantah (takšen kot je na sliki), je osnovni priklop trofazni podolgovat, potem je pa še zraven nekakšen prehod, da se da priključiti na enofaznega, izbere se pa z gumbom za vklop kakšen tok je.

Se pa kar nekaj pozna (pri mojem aparatu cca. 20A), kar je pa že kar nekaj razlike pri delu...

Res, da nimam pojma o elektriki, ampak tole se mi zdi zelo čudno, kar ste napisali. Ali je mogoče prišlo do nesporazuma med vami in prodajalcem in je prodajalec hotle le povedati tole:
Pri uporabi varilnega CO2 sta mogoča le naslednja prehoda materiala: kratkostičen in mešan. Mešanega prehoda se je pa potrebno vedno izogibat zaradi pretiranega brizganja in nestabilnega obloka. Pri uporabi varilne žice je kratkostičen prehod do 160A, mešani prehod od 160 do 200A, pršeč prehod pa nad 200A. Priporočam vam, v kolikor je to mogoče uporabo tokov nad 200A ali pa uporabo tokov do 160A, le takrat boste imeli upravičeno smotrno uporabo varilne mešanice. Mešanega prehoda materiala se je potrebno izogibati.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a janez03 » 2.6.2008 21:46

Z napajanjem je takole:
-Aparat je priključen na eno fazo in nulo - na napetost 1 x 240V. To je klasičen enofazni priklop in priključek.

-Aparat je priključen med dve fazi - na napetost 1 x 380(400)V. To je v bistvu enofazni priključek na napetost ki je za koren iz 3 večja od običajnih 240 V in zato omogoča nekaj večjo moč, transformator v aparatu pa je v bistvu enak kot enofazni. Vtikač za take aparate je na zunaj enak trofaznim, vendar sta v njem povezana dva vodnika na dva fazna kontakta in pa ozemljitveni vodnik.

-Aparat je priključen na tri faze - na napetost 3x 380(400)V. To je klasičen trofazni priključek. V takem aparatu je nameščen trofazni transformator (ali ustrezna elektronika pri novejših). Praviloma so to zmogljivejši aparati (200 A+).

L.p.; Janez
Pomagaj si sam in forum ti bo pomagal.
janez03
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a T_Eclipse » 2.6.2008 22:18

Hvala Janez! Si razjasnil vse kar me je zanimalo!

LP
A.Einstein
T_Eclipse
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov