STROJNISTVO.com • Poglej temo - Pro engineer vs solidworks vs catia vs autocad

Pro engineer vs solidworks vs catia vs autocad

Hiter za učenje, enostaven za uporabo, celovita rešitev.

Moderator: -M-

Pro engineer vs solidworks vs catia vs autocad

OdgovorNapisal/-a fireStorm » 2.6.2008 21:07

Sem nov na forumu in nisem vedel točno kam napisat ta post . Uglavnem sem prvi letnik strojne fakultete in sem ugotovil, da bi se bilo dobro naučit uporabljat kakšen 3d program. Pač v tem programu bi delal kar je potrebno za šolo, a ker ne poznam nobenega od zgoraj navedenih me zanima kateri je najbolj primeren.kaj mi svetujete??
fireStorm
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a -M- » 3.6.2008 6:10

O različnih modelirnikih je bilo že veliko debat na foromu , če boš kaj gledal.
Je pa tako, da bo vsak hvalil tisti modelirnik, s katerim dela sam...
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a salko » 3.6.2008 6:20

Če si začetnik bi bil zate najbolj primeren Solidworks, ki ima med vsemi temi modelirniki nekako najbolj "userfriendly". Da ne bo kdo vzel to kot da hvalim SW, ker ga ne... :wink:
salko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gregors2 » 3.6.2008 6:22

Dobordošel na forumu

Jaz bi predlagal takole:

1. SolidWorks, SolidEdge - mislim da sta to najboljša programa za učenje 3d-ja
    2. Catia, ProEngineer, Unigraphics - ti imajo bolj strmo krivuljo učenja
    3. Rhinoceros - vredu za učenje (podoben acad-u) ampak malo bolj eksotičen

AutoCAD pa nebi priporočal za 3D učenje. Tu je še 3D veliko programov, malo pobrskaj med novicami na tem forumu.
gregors2
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sven » 3.6.2008 8:42

No, da dam še svoje mnenje.
Vrstni red bi dal skoraj enak kot ga je pred menoj napisal gregors2. Razliko bi naredil samo v tem, da Pro/E ne bi bil ob Catii in NX-u (bivši Unigraphics in Ideas), ampak bi bil sam na tretjem mestu.
Sem sam delal s Pro/E, zdaj pa že več kot 5 let z NX in SE. Catio in SW pa sem samo malo sprobal. Od vseh teh se je Pro/E najtežje naučit in obvladat. Catia in NX pa sta težja za učenje kot SW in SE zato, ker omogočata neprimerno več stvari. To sta dejansko kompletna CAD/CAM/CAE programa.
sven
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bajker » 3.6.2008 10:47

sven napisal/-a:To sta dejansko kompletna CAD/CAM/CAE programa.

In kaj po tvojem mnenju manjka ProEngineerju do tega "naziva"?

Firestorm, na tvojem mestu bi se raje vprašal, s katerim programom najlažje dobim dobro službo in ne, kateri je najlažji (saj boš inženir in ne tajnica, ne). Najboljšega pa itak ne boš našel, ker ga ni (kljub nasprotnemu mnenju nekateri "spoštovanih" članov tega foruma).
bajker
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a sven » 3.6.2008 12:14

Dobro, glede naziva je Pro/E tudi kompletni CAD/CAM/CAE program.
Toda, Pro/E-ju zamerim predvsem enostavnost dela z njim. S Catio in NX-om sem pač hitreje (in bolje) naredil isto zadevo kot pa s Pro/E-jem.
Imaš pa prav, da najboljšega programa na forumu ne bo nihče našel. Ker vsi pač hvalimo oziroma smo bolj naklonjeni tistemu, s čemer delamo.
Glede službe je pa tako. Če se ti približno sanja (v 1. letniku fakultete), v katero firmo boš šel delat, se seveda učiš tisto, kar tam uporabljajo. Pa še v tem primeru ti noben ne more zagotovit, da bo ta firma čez štiri leta, ko boš diplomiral, še vedno uporabljala ta program. Zato je verjetno na faksu najboljše, če se seznaniš z vsemi programi. Za potrebe študija pa delaš s tistim, ki ti je najlažji za uporabo.
sven
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a erikb » 3.6.2008 12:35

Hmm, zanimivo da nobeden Inventorja ni omenil...

(menda je najbolje prodajan 3D modelirnik)
Erik Bačar
erikb
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Vikk » 3.6.2008 13:10

Prej sem delal s SW, sedaj delam v Inventorju....meni sta oba nekje podobna....SW ima določene prednost, vendar jih ima tudi Inventor.
Sam Inventor sicer tudi ni težak za učenje..Solidedge, Solidworks ali Inventor...tisti, ki ti bo lazje dostopen, je po moje kar prava izbira.
Ko enkrat obvladaš logiko 3d modeliranja, potem prehod od enega do drugega ni težaven. Le nekaj trikov, ki so vsakemu paketu značilni, se je treba nučiti.
Vik
Vikk
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a drejcek » 3.6.2008 13:57

Definitivno zmaga ProE. Nova verzija se mi zdi, da prekaša vse druge programe.
Definitivno pa je poleg modelirnika se mi zdi tudi najbolj uporaben za CNC/CAM.
Strojnik za vedno.
drejcek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fireStorm » 3.6.2008 15:25

Na uho mi je prišlo, da v drugem letniku nekaj malega učijo delat s Catio, tako da bi bilo mogoče bolše kar s tem začet. Imajo tej programi kakšno skupno točko, ali se moreš vsakega posebej učit iz nule?
fireStorm
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a fireStorm » 3.6.2008 16:26

Pozanimal sem se in ugotovil, da pride 4 dnevni osnovni tečaj Solidworksa 350 €. Kaj menite se da dobit kje kaj ceneje, ali je to primerna cena? Seveda je brez študentskega statusa cena 720€.
fireStorm
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a advokat » 3.6.2008 17:04

Zdravo!
Sigurno imaš že nekaj pojma o tehničnem risanju, si dobiš kakšna navodila v jeziku, ki ga obvladaš, pa veselo na delo. Še tole, vseeno katerega paketa se boš lotil, nikoli ne boš več takšen začetnik kot si zdaj.
Veliko uspeha.
advokati niso za strojnike
advokat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a qro1000 » 3.6.2008 20:33

Dragi moji strokovnjaki, to če obvladate kakšen 3D program, na pomeni da obvladate konstrukcijo. Zame je vse eno, ali narišeš v cici cad ali v slikarju ali ...itd... Če ne veš kaj počneš oz. kaj bi rad je vse ena figa, če znaš zmodelirat uranov elekton...

p.s.
nisem starokopiten, nisem star gospod inženir, sem pač sodobno praktičen inženir...
p.p.s.
seveda tudi jaz obvladam 3D programe, a tudi jaz imam svojega favorita...heheheheh
qro1000
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a erikb » 3.6.2008 21:37

qro1000 napisal/-a:Dragi moji strokovnjaki, to če obvladate kakšen 3D program, na pomeni da obvladate konstrukcijo. Zame je vse eno, ali narišeš v cici cad ali v slikarju ali ...itd... Če ne veš kaj počneš oz. kaj bi rad je vse ena figa, če znaš zmodelirat uranov elekton...

p.s.
nisem starokopiten, nisem star gospod inženir, sem pač sodobno praktičen inženir...
p.p.s.
seveda tudi jaz obvladam 3D programe, a tudi jaz imam svojega favorita...heheheheh

He he, sicer bi lahko lepse povedal samo se popolnoma strinjam s teboj.

Z zelo veliko 3D CAD programi se da v nekem smislu priti do istega koncnega rezultata. Samo ce je stvar samo zmodelirana potem je itak brez uporabnosti. V tem primeu predlagam raje uporabo 3D studio maxa, Maye ali Cineme 4D.

Cilj 3D Cad modelirnikov v osnovi niti ni ne vem kako natancno zmodeliran model, ampak koncen 2D nacrt. In preveckrat novi nadobudni uporabniki komlicirajo brez potrebe z detalji. Kaj pomaga, ce natancno zmodeliras neki npr. ventil, ce ga potem kupis v trgovini??? Vedno se je potrebno osredotocit na natancost pri delih, kjer je to potrebno.
Erik Bačar
erikb
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na ProEngineer Wildfire

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov