STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kardan - izdelan doma

Kardan - izdelan doma

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Kardan - izdelan doma

OdgovorNapisal/-a imott37 » 4.6.2008 20:22

Naredil sem sistem za vlečenje špage za sušenje perila z gumijastim pogonskim koleščkom pritrjenim na os (8mm). Poganjal ga bom s poceni bor mašinco. Težava je ker je pogonska os (s koleščkom) pod kotom glede na steno (kot med koleščkovo osjo in b mašinco je cca 110). Bor mašina pa mora biti zaradi upravljanja vzporedno s steno. Za prenos vrtenja iz mašine na kolešček sem sprobal gumjast šlauf in nazadnje fedr, pa se nič od tega ne obnese ker je sila za premik prevelika.
Razmišljam da bi si naredil preprost kardan iz polne metalne palice (2-3cm fi)in kocke iz teflona. Kakšen metalni materijal moram uporabiti?
imott37
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 4.6.2008 20:33

Kaj pa če bi uporabili kar takšnega kot je pri gedorah?
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a imott37 » 4.6.2008 21:10

Nicomajstr***???*** napisal/-a:Kaj pa če bi uporabili kar takšnega kot je pri gedorah?

Sem tudi o tem razmišljal ampak pri gedorah je kocka v bistvu kvader in osi na njej se ne sekata ampak sta zamaknjeni za nekaj mm. Sem probal ta kardan zavrtet v statični poziciji pogona in gnanega kolesa pa se ne obnese. Statične točke se premakneta. Pri ročnem navijanju ali dovijanju šraufov to ni pomembno za fiksne naprave pa je.
imott37
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 5.6.2008 5:18

(kot med koleščkovo osjo in b mašinco je cca 110).

Kardan je uporaben praktično do 60[nad]o[/nad], pa še to z zmanjšanim momentom in veliko neenakomernostjo vrtljajev. Boš moral uporabiti dva z vmesnim kosom gredi. Pazi na zamik vilic vmesne gredi.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a imott37 » 5.6.2008 7:43

Žerjavar napisal/-a:
(kot med koleščkovo osjo in b mašinco je cca 110).

Kardan je uporaben praktično do 60[nad]o[/nad], pa še to z zmanjšanim momentom in veliko neenakomernostjo vrtljajev. Boš moral uporabiti dva z vmesnim kosom gredi. Pazi na zamik vilic vmesne gredi.

Predlagaš kaj drugega? Naprimer kotni zobniški prenos? Samo kje ga dobit.
imott37
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Kardan - izdelan doma

OdgovorNapisal/-a programer79 » 5.6.2008 8:58

imott37 napisal/-a:Naredil sem sistem za vlečenje špage za sušenje perila z gumijastim pogonskim koleščkom pritrjenim na os (8mm). Poganjal ga bom s poceni bor mašinco. Težava je ker je pogonska os (s koleščkom) pod kotom glede na steno (kot med koleščkovo osjo in b mašinco je cca 110). Bor mašina pa mora biti zaradi upravljanja vzporedno s steno. Za prenos vrtenja iz mašine na kolešček sem sprobal gumjast šlauf in nazadnje fedr, pa se nič od tega ne obnese ker je sila za premik prevelika.
Razmišljam da bi si naredil preprost kardan iz polne metalne palice (2-3cm fi)in kocke iz teflona. Kakšen metalni materijal moram uporabiti?

Pozdravljen

kaj pa pletenica (zajla)
programer79
bolje pocasi pa pravilno kot hitro pa narobe
programer79
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Hijab » 5.6.2008 9:15

Uporabi standardne osne zglobe (kardane), ti bo 100% funkcioniralo!

Npr: http://www.ideal-velenje.si/pdf,cdr/str ... zglobi.pdf
imajo jih pa še verjetno kje drugje.

LP, Hijab
Hijab
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 5.6.2008 9:21

Meni še ni čisto jasen kot 110 (vsaj težko razumem). Če bi uporabil zajlo, ali jo moraš ukriviti za več kot četrt kroga?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a imott37 » 5.6.2008 20:36

110 stopinj sem mislil med obema osema se pravi kot bi odpru knjigo. Mogoče narobe interpretacija kota.

Hijab
Sem že naročil po pošti mi bodo poslali tanajmanjšega z osnim premerom 8mm. Mislim da bo najboljša rešitev ker za 12€+6€ppt ga ne bom naredil tako kvalitetnega. Ta info pa sem dobil na eni temi o zobnikih. Tako da vseeno hvala.

Na zajlo pa res nisem pomislil in če bi jo uporabil bi na oseh zvrtal horizintalno luknjo dal zajlo notr na obeh koncih in zalotal. To bi pa šlo. Sicer sem poskusil s fedri pa mi je vse scefralo.

Hvala vam vsem za pomoč in nasvete.
imott37
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.6.2008 7:21

To je dejansko lomljenje gredi za 70[nad]o[/nad], kar je za kardan veliko. Jaz bi dal dva kardana z vmesnim kosom gredi.
Ko bo stvar delovala sporoči, kako se obnese.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov