STROJNISTVO.com • Poglej temo - Varstroj 1400 - par vprašanj

Varstroj 1400 - par vprašanj

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Varstroj 1400 - par vprašanj

OdgovorNapisal/-a Primozp » 7.6.2008 20:38

Pozdravljeni

Že nekaj mesecev nazaj sem kupil MIG varstroj 1400, do zdaj pa sem varil le pohištvene cevi in nisem imel večjih težav.

Danes sem poskušal variti okrogle cevi z debelino stene 0,9mm pa mi nikakor ne uspeva. Če poskušam vleči mi takoj nastane luknja že na 1. stopnji. Nekako mi je uspelo le punktiranje z 2. stopnjo. Žica je 0,8mm.

Zanima me ali naj kupim tanjšo žico, ali je tudi ta vredu za tako tanke materiale? V kratkem nameravam tudi popravljati karoserijo avtomobila (podvozje).

Čemu služi na omenjenem aparatu nastavitev med 2. in 3. stopnjo? Nisem dobil navodil zraven, ker sem kupil rabljenega.

Katero nastavitev toka uporabljate za varjenje pohištvenih cevi 2x2cm? 3. ali 4.?

Kakšen tlak CO2 imate nastavljen za delo v delavnici (brez vetra)?

Do kakšne debeline se da variti s tem aparatom?
Primozp
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a drejcek » 7.6.2008 20:59

A imaš mogoče kakšno sliko aparata? Drugače pri nas varimo vse vrste kovin, imamo tudi starejše Varstrojeve varilne aparate in lahko vprašam očeta kako pa kaj.
Strojnik za vedno.
drejcek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Primozp » 7.6.2008 21:08

gre za ta aparat: http://www.nakup.merkur.si/default.asp? ... XJ8G5DCCTI

Zanima me še kakšno zatemnitev rabim? Grem v ponedeljek kupit novo masko, pa da vem katero steklo vzet.
Primozp
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 7.6.2008 22:33

Zatemnitev za MAG postopek: (40-80A)-10, (80-125A)-11, (125-175A)-12 ; torej najbolje za vaš aparat zatemnitev 12

Pretok plina: pretok plina v litrih/minuto naj bi bil približno enak premeru šobe (mislim, da ima vaš aparat 12mm) - torej približno 12l/min

Glede varjenja 0,9mm jekla, z žico 0,8 in minimalnim tokom 30A: z navadnim CO2 bo precej težko, poskusite malo zmanjšati hitrost podajanja žice in klemo pripnite malo bolj stran od mesta varjena ali imate pravilno razdaljo šobe od mesta varjenja?, poskusite s smerjo varjenja naprej, ki naredi najbolj plitev uvar. (pred nekaj dnevi sem dokaj normalno varil 0,6mm debelino stene, s 30A, žico 0,8, vnedar imam mešanico 82%Ar in 18%CO2)

S takim aparatom naj bi se teoretično dalo variri nekje do 0,6mm jeklo, vendar mora biti pomojem izkušen varilec, žica 0,6 in mešanica-ne čisti CO2.
Navzgor pa nekje 4-5mm mogoče z nekaj "matranja" kakšen mm več.

Za pohištvene cevi (če so to 20×20×2; debelina stene 2mm), bi sam uporabil kar najvišjo nastavitev na vašem aparatu-140A)- pa ni treba delati zvarnih robov.

Gleden tiste vmesne stopnje za nastavitev amperaže, pa prilepite sliko pa bo mogoče kdo vedel...
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 8.6.2008 10:15

Mene pa zanima naslednje:
zraven varilnega aparat, ki ima max. varilni tok 180A, je bila pištola za katero piše, da je namenjena max. varilnemu toku 160A(če varimo s CO2) in 115A(če z CO2/Ar)

Ali zaradi tega, ker je pištola po teh podatkih premalo močna, lahko pride do kakšnih težav pri varjenu (nepravilen zvar ali porozen)? Ali je to samo zaradi pregrevanja pištole?
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Primozp » 8.6.2008 18:56

Hvala za odgovor.

Glede pretoka plina je pri meni tako, da uporabljam priložen regulator, kateremu sem dodal manometer. Mislim da gre za tlačni regulator in ne regulator pretoka. Če varim zunaj imam nastavljeno nekje 2 bara, če varim notri pa nekje 1,5 bar. Zanima me zato, da ne trošim plina brez veze.

Glede varjenja cevi bom poskusil jutri, danes nisem imel časa, žal pa imam samo co2 in ne co2 + Ar.

Glede vmesne nastavitve pa bom jutri slikal. Je nek čuden simbol ki si ga ne znam razložit, malo je podoben gasilnemu aparatu, zraven mislim da je narisano "beri navodila" :)

Še to me zanima. Je varilna žica železna ali jeklena? Mislim da je jeklena, ker je zelo prožna, a ko jo enkrat segreješ se obnaša kot železo :-?
Primozp
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Primozp » 8.6.2008 19:07

Navzgor pa nekje 4-5mm mogoče z nekaj "matranja" kakšen mm več.

Za to je treba narediti zarezo v material v obliki črke V? Nekako mi ne uspe doseči ustrezne globine zvara na materialih debelejših od 3mm. Z zarezo sicer še nisem poskusil.
Primozp
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 8.6.2008 20:51

Logično, da je treba narediti zvarni kanal :wink:

Žica je jeklena, če bi bila železna sploh ne bi bila žica, pa tudi po 4€/kg ne bi bila, ker vse čemur takole pravimo železo je ubistvu jeklo, za čisto železo sploh ne vem, če se ga kje dobi.

Glede varjenja tiste cevi, pa predvidevam, da imate zgrešeno nastavitev pretoka plina. Plin ni kar tako, da se reče, da je zraven, ampak ima naslednje naloge:
-hladi zvar in pištolo
-preprečuje vdor nečistoč in plinov iz atmosfere na mesto varjenja (pri elektrodah to naredi žlindra, ki nastane s topljenjem plašča elektrode)
-oblikuje zvar, določa globino uvara
-pri MAG (s CO2 in mešanicami, kjer je prisoten CO2), reagira s talino pri varjenju

Če je nastavitev pretoka plina napačna oz. če je izbran napačen plin pride do nepravilnosti pri varjenju (obrizgavanje, lepljenje taline na šobo) in pri lastnostih zvara (šibak zvar, lahko je samo zlep, porozen zvar).

Torej predlagam vam, da kupite en malo boljši reducirni ventil (70-80€), kjer se da lepo nastaviti in odčitati pretok plina, ker s tistim original nima smisla kar koli delati...
Pa zgleda, da ste bolj začetnik varjenja, zato vam predlagam, da si preberete malo teorije o varjenju (če želite vam pošljem nekaj ppt-jev, in povezave do tem o varjenju na stronjnistvo.com)
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Primozp » 8.6.2008 21:21

Ja, sem bolj začetnik kar se varjenja tiče, prej sem sicer nekaj malega ustvarjal z elektrodami, ker pa večinoma varim tanke materiale (cevi izpuhov, pohištvene cevi ipd) sem ob ugodni ponudbi kupil ta CO2 varilni aparat. Prej nisem nikoli varil na ta način.

Jutri bom malo pogledal za kakšen resnejši reducirni ventil, ker tale je res bolj za silo. Takoj ko pritisnem na gumb močno pihne s pištole, potem pa piha bolj malo.

Bom malo pregledal ta forum, če imate kaj pri roki pa se priporočam. Sicer sem našel zelo uporaben link: http://www.mig-welding.co.uk/tutorial.htm

Lp
Primozp
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 8.6.2008 21:35

Posredujte mi vaš emali naslov (lahko na moj email) pa vam bom poslal 2 ppt o varjenju, napakah pri varjenju... zraven pa so tudi linki do tem na forumu.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Primozp » 9.6.2008 9:51

Prišel sem na idejo, da bi pri obstoječem tlačnem ragulatorju izmeril pretok na pištoli (plin bi spustil v vrečko, nato pa izračunal volumen). Nastavljal bi toliko časa, da bi bil pretok pravi, torej 12L/min. Potem bi si zapisal tlak, ali odstranil gumb na regulatorju.

Kaj pravite? Mi je nekam težko dajati za reducirni ventil polovico cene za katero sem dobil kompleten varilni aparat z jeklenko in žico.
Primozp
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a marko1 » 9.6.2008 11:20

Primozp napisal/-a:Prišel sem na idejo, da bi pri obstoječem tlačnem ragulatorju izmeril pretok na pištoli (plin bi spustil v vrečko, nato pa izračunal volumen). Nastavljal bi toliko časa, da bi bil pretok pravi, torej 12L/min. Potem bi si zapisal tlak, ali odstranil gumb na regulatorju.

Kaj pravite? Mi je nekam težko dajati za reducirni ventil polovico cene za katero sem dobil kompleten varilni aparat z jeklenko in žico.

Lp!
Jaz sem kupil reducirni ventil z manometrom v Iskra Varjenje v Stegnah in je bil pred enim letom 25€ in je bila to najcenejša ponudba, malo pokontaktiraj pri njih.
marko1
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a kopron » 9.6.2008 20:41

Za 25EUR še jaz kakšnega vzamem. Drugače je pa cena 50EUR.
LP Jože
kopron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Primozp » 9.6.2008 21:48

Pa ti reducirni ventili za 25 oz 50 evrov imajo regulacijo tlaka ali pretoka? Ker z novim reducirnim ventilom z regulacijo tlaka ne bom prav nič na boljšem kot zdaj, ko sem na priložen reducirni ventil montiral manometer.

Tisti z regulacijo pretoka mislim da niso cenejši od 70 evrov.

Danes sem sprobal tisto vmesno stopnjo. Ne zgodi se nič. Glede na simbol se morda uporablja za gašenje, a se mi zdi neumno, ker potem ima isto funkcijo kot stopnja izključeno.
Primozp
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 9.6.2008 22:16

Sicer se nikoli nisem poglabljal v reducirne ventile, ampak po mojem vsi znižajo pritisk zraven pa posledično pretok, samo eni imajo potem manometer s skalo za merjenje pritiska, drugi pa na manometru ubisvu, ki nam pove pretok (meri se pa ubistvu samo pritisk).
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov