STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nosilnost betonske plošče

Nosilnost betonske plošče

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Nosilnost betonske plošče

OdgovorNapisal/-a TekO » 21.6.2008 14:39

Torej zdaj ko prihajajo vroči dnevi imam namen postavit manjši bazen za malce ohladitve in ker drugje nimam prostora, je edina možna postavitev na terasi v 1. nadstropju, kjer je spodaj garaža. (vmes je betonska plata)

Zanima me kolikšna je nosilnost betonske plošče oz če bi zdržala bazen premera 3m in višino cca 70-75cm. Torej to je cca ~ 5 ton. Betonska plošča je debeline 20cm in širine ter dolžine 4x11m.

Najlepša hvala za odgovore.
LP
TekO
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 21.6.2008 14:59

Kolikor jaz poznam gradbene predpise, se računajo privatne hiše na 150 kg/m[nad]2[/nad] koristne obremenitve + lastna teža plošče + predvidena stalna oprema. 75 cm vode predstavlja 750 kg/m[nad]2[/nad], bazen 3 m pa je skoraj po vsej širini. Nič nisi povedal, kakšna je plošča (armatura, koliko, kje, morda kupljeni nosilci in polnila). Bojim se, da ne bo šlo.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BANE » 21.6.2008 16:38

Morda bi moral, pod bazenom narediti dodatno plosco(seveda, ce so zidovi dovolj mocni)in bi imel, do bazena stopnicko.
opcija bi bil tudi dodatni nosilec + stebri pod plato.

To dadajam, kot idejo saj to ni moje podrocje vec bo gotovo zerjavar povedal. :wink:
BANE
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a TekO » 22.6.2008 11:48

150kg/m^2 ? Ali ni to nekam malo? Mislim, jaz se sicer ne spoznam in nočem pametovati :), samo razmišljam..če 2 človeka stopita skupaj je to že nekako 150kg ?

Za armaturo bom moral pogledati načrt hiše, lahko pa povem, da je hiša stara 4 leta, če kaj pomaga..(kakšni novi standardi ali kaj podobnega)

Bane, hvala za idejo samo v kakšno bolj resno delo se, zaradi bazena, ne bi rad podajal. Use skupaj je mišljeno bolj tako, če se že bo dalo narest "na izi" :wink:

Tu sem naredil še eno sliko za lažjo predstavo kako use skupaj zgleda
Slika

Hvala vama za odgovore.

Edit: Aja še eno vprašanje, ko sem bral tvoj prispevek in ko si rekel da je to 750kg/m^2. A potem je vseeno, če je bazen velik 3m ali 2.5m (fi) in velik 75cm, saj bo na m^2 v vsakem primeru 750kg/m^2? Pa čeprav je razlike 5 ton proti 3,3 tonam?
TekO
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 22.6.2008 20:36

150kg/m^2 ? Ali ni to nekam malo?

V sobo 4 x 4 m povabi 24 krepkih možakarjev. Skoraj nemogoče, da bi se to zgodilo v privatni hiši. Na 1 m[nad]2[/nad] lahko stlačiš tudi 4 možakarje (se tiščijo in se ne morejo premakniti), vendar se ne more zgoditi, da bi vseh 16 m[nad]2[/nad] bilo tako obremenjeno. Teža pohištva šteje med predvideno stalno opremo.

Ko postaviš na ploščo 4 x 11 m bazen premera 3 m, boš obremenil le del plošče, ostali del pa bo praktično neobremenjen. Vprašanje je tudi, ali je bazen v sredini plošče, ali na robu. Jasno je, da bo manjši vendar enako globok bazen ploščo obremenjeval manj, ker je tlak (kg/m[nad]2[/nad]) sicer isti, vendar na manjši površini.

Praviš, da imaš novo hišo. Vprašaj projektanta, ali je možna taka obremenitev. Mislim, da ti bo brez problema odgovoril.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a advokat » 22.6.2008 20:57

Me zanima za tale konkreten primer:
Ali na nosilnost vpliva marka betona s katero je plošča zalita?
advokati niso za strojnike
advokat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.6.2008 5:59

Marka betona je oznaka trdnosti (meja rušilnosti), podobno kot pri jeklu. Nosilec (plošča) obremenjen na upogib ima tlačno in natezno cono. V natezni coni vse obremenitve prenese armatura (beton nateg prenaša zelo slabo in se ga običajno ne upošteva). Pri izjemnih obremenitvah (III. slućaj) prihaja do deformacij, ko beton razpoka, jeklo pa se plastično deformira in v bodoče jeklo še prenaša nateg, beton pa sploh ne. V tlačni coni pa običajno vse obremenitve prenaša beton. Višja marka betona bo sposobna prevzeti več tlačnih obremenitev. Pri računu napetosti pa je treba najprej določiti položaj nevtralne linije (napetost = 0), ki običajno ni v težišču prereza ampak blizu tlačnega roba.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a spital » 23.6.2008 6:36

Morda si nad ploščo narediš dodaten pod. Jaz sem bazen postavil v bregu tako, da sem naredil leseno konstrukcijo. in sicer tloris 4 x 4 m (toliko so dolge deske).

Na tla sem postavil betonske kvadre in jih zložil v višino do predvidene ravnine. Na te kvadre sem postavil špirovce 12x14 cm (3 špirovci vsak podprt s 3 kvadri). Prečno na te špirovce sem dal 8 tanjših (10x10 cm) na njih pa sem iz desk 2,5 cm debeline naredil pod in nanj postavil bazen premera 3 m. Podest je zdržal dve leti in verjetno bo še kakšno.
spital
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a advokat » 23.6.2008 15:17

Žerjavar napisal/-a:

Marka betona je oznaka trdnosti (meja rušilnosti), podobno kot pri jeklu. Nosilec (plošča) obremenjen na upogib ima tlačno in natezno cono. V natezni coni vse obremenitve prenese armatura (beton nateg prenaša zelo slabo in se ga običajno ne upošteva). Pri izjemnih obremenitvah (III. slućaj) prihaja do deformacij, ko beton razpoka, jeklo pa se plastično deformira in v bodoče jeklo še prenaša nateg, beton pa sploh ne. V tlačni coni pa običajno vse obremenitve prenaša beton. Višja marka betona bo sposobna prevzeti več tlačnih obremenitev. Pri računu napetosti pa je treba najprej določiti položaj nevtralne linije (napetost = 0), ki običajno ni v težišču prereza ampak blizu tlačnega roba.

Hvala za pojasnilo.
LP
advokati niso za strojnike
advokat
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov