STROJNISTVO.com • Poglej temo - Načini varjenja

Načini varjenja

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Načini varjenja

OdgovorNapisal/-a Mitja320 » 5.2.2004 18:57

Lp

Mene pa zanimajo imena in različni načini varjenja. Do sedaj sem vse varil z električnim (na elektrode), sedaj se mi pa zdi, da bom potreboval tudi kaj drugega. Mislim, da so meni uporabni samo štirje načini. El. na elktrode, el.+CO2, el. s kleščami za "pikanje" in tisto, kjer je samo ogenj (ne znam drugače povedati). Se pravi rabil bi imena teh načinov varjenja (TIG ipd), kakšen varilni aparat/jeklenke se rabi (CO2, elektrika.....) Ne rabim natančnih odgovorov, samo na hitro, da se znajdem.

Kot drugo me pa zanima, kaj se uporablja za varjenje jekla in kaj za avtomobilsko pločevino (varjenje ne "pikanje")

Hvala
Mitja320
Novinec
Novinec

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gost » 6.2.2004 16:02

Knjiga "Tehnologija spajanja in rezanja"
srednjesolski ucbenik, da se dobiti v CTK.

kratka razlaga osnovnih pojmov:
Do sedaj sem vse varil z električnim (na elektrode) - rocno oblocno varjenje (z oplasceno elektrodo) ali tudi REO
el.+CO2 - MAG varjenje
el. s kleščami za "pikanje" - tockovno varjenje
in tisto, kjer je samo ogenj (ne znam drugače povedati

za varjenje jekel obicajno MAG (MIG), plamensko, TIG se za barvne kovine in kaksna mocno legirana jekla, tockovno varjenje jekla.

avtomobilska industrija uporablja tockovno varjenje (oz. v zadnjem casu lasersko).

svetujem nakup/ izposojo zgornje knjige.
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 6.2.2004 21:02

Hvala, to sem rabil. Bom poiskal knjigo.
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 13.9.2004 21:45

mig -mag varjenje je enostavno, aparati niso predragi, slabost pa je to, da se tezko vari na prostem, ker zascitni plin(CO2) odpihuje veter.
Plamensko varjenje - kisik in acetilen - potrebno kar nekaj znanja. Od poznavanja plamena(vec vrst) do uporabe dodajnega materiala.

Jaz imam aparat CO2 in elektrooblocni aparat. elektro ap. uporabljam samo za vecje debeline varjencev, vse ostalo se da narediti z CO2.
Gost

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov