STROJNISTVO.com • Poglej temo - Avtoradio Grundig SC303 in menjava akumulatorja

Avtoradio Grundig SC303 in menjava akumulatorja

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Avtoradio Grundig SC303 in menjava akumulatorja

OdgovorNapisal/-a ostap » 27.7.2008 11:58

Najbrž sodi vprašanje na kakšen drug forum, ampak gotovo je tudi med strojniki kdo, ki lahko presodi.

Moral bi zamenjati akumulator, bojim pa se, da ne bi avtoradio, ki bo nekaj trenutkov brez napajanja, domneval, da je bil ukraden, in ponovno zahteval kodo, ki je varno spravljena bogvekje. Da ne bi brez potrebe obračal stanovanja na glavo, sprašujem tole:

Enkrat mi je že crknila varovalka (v avtu, ne tista, ki je v avtoradiu), tako da je bil avtoradio kakšen dan že brez napajanja, vendar po zamenjavi ni zahteval kode, tako da je morda ta možnost v nastavitvah izključena. Ali je odklop akumulatorja identična situacija ali ne?

Če se zdi komu vprašanje trapasto, naj pomisli na ponoven zagon računalnika ali modema: vroč in hladen ponovni zagon nista povsem enaka.
ostap
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a advokat » 27.7.2008 12:52

Vzami varovalko, ki ti je že pregorela ven...
avtoradio bo tako brez napajanja, kot takrat...
zamenjaj akumulator...
Po približno enakem času kot tedaj vstavi varovalko...
zadeva mora špilat :D
advokati niso za strojnike
advokat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a advokat » 27.7.2008 13:04

Pa še nekaj, slišal sem že da z neko kombinacijo tipk lahko preveriš ali je avtoradio zakodiran ali ne. poglej navodila!
advokati niso za strojnike
advokat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vouka » 27.7.2008 14:42

Vse je odvisno od radioaparata, vendar je garantirana rešitev v tem, da radio ostane pod stalno napetostjo tudi potem, ko nameravaš zamenjati akumulator in to tako, da mu pred zamenjavo priključiš pomožni (sposojen) akumulator, ki ga po montaži novega odklopiš.
To deluje 100% in varno, motor ob zamenjavi ne sme teči.
AVlr
vouka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a frapor » 27.7.2008 20:05

Običajno sta na avtoradio vezani dve žici s plus 12V napetostjo. En dovod služi za spomin in kodo,( če je zakodiran), drugi pa za vklop in normalno delovanje.
Naredi, kot ti je svetoval vouka.
frapor
Strokovnjak
Strokovnjak

Spomin in koda

OdgovorNapisal/-a ostap » 27.7.2008 21:02

frapor napisal/-a:Običajno sta na avtoradio vezani dve žici s plus 12V napetostjo. En dovod služi za spomin in kodo,( če je zakodiran), drugi pa za vklop in normalno delovanje.
Naredi, kot ti je svetoval vouka.

Če tole o dveh žicah drži, bi rekel, da sta pri meni na isti varovalki. Ko mi je takrat crknila, sem moral ponovno nastaviti vse postaje, pa tudi datum in uro, kode pa ni zahteval. Če se spomin in koda res hranita iz istega vira, je koda najbrž izklopljena.
Vsem hvala za nasvete!
ostap
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vouka » 28.7.2008 7:33

Ko boš ugotovil, da ni tako kot si mislil, bo prepozno. Kot sem Ti že svetoval prej napravi tako in ne boš študiral na kodo ali ponovno nastavljanje radioaparata.
AVlr
vouka
Strokovnjak
Strokovnjak

Car memory keeper

OdgovorNapisal/-a ostap » 29.7.2008 12:09

vouka napisal/-a:Ko boš ugotovil, da ni tako kot si mislil, bo prepozno. Kot sem Ti že svetoval prej napravi tako in ne boš študiral na kodo ali ponovno nastavljanje radioaparata.

Pri nadaljnjem brskanju sem našel, da se dobi 'ohranjevalec spomina', ki ga priklopiš v vtičnico za vžigalnik. Kajpak to ni nič drugega kot dodatni akumulator iz tvojega nasveta. Hvala!
Še varnostno opozorilo za bralce: z akumulatorja snet +kabel moramo primerno izolirati, da ne bi prišlo do kratkega stika z maso!!!
ostap
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vouka » 29.7.2008 19:43

Ko odstraniš akumulator v avtu tudi vtičnica za vžigalnik nima napetosti zato moraš uporabiti dodatni začasni akumulator, ki je za ta namen lahko skoraj prazen, ki pa bo vdržal vse funkcije, do zamenjave z novim akumulatorjem.
SAMO TO DELUJE!!!!!
AVlr
vouka
Strokovnjak
Strokovnjak

Ali je vtičnica pod napetostjo?

OdgovorNapisal/-a ostap » 29.7.2008 20:27

vouka napisal/-a:Ko odstraniš akumulator v avtu tudi vtičnica za vžigalnik nima napetosti zato moraš uporabiti dodatni začasni akumulator, ki je za ta namen lahko skoraj prazen, ki pa bo vdržal vse funkcije, do zamenjave z novim akumulatorjem.
SAMO TO DELUJE!!!!!

Nekoliko nerodno povedano. Vtičnica bo seveda pod napetostjo, saj bom vanjo vtaknil začasni akumulator, vprašanje je le, če bodo napetost dobile tudi druge varovalke. Z voltmetrom moramo torej preveriti, ali je vtičnica pod napetostjo vselej ali samo tedaj, ko sklenemo kontakt s ključem za vžig. Pri mojem avtu velja slednje, zato bo treba med zamenjavo ključ obrniti v kontakt položaj. V tem položaju bo napetost tudi na vseh drugih varovalkah. Če pa je vtičnica vezana direktno, bodo druge varovalke pod napetostjo tudi brez kontakta ključa za vžig.
ostap
Novinec
Novinec

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov