STROJNISTVO.com • Poglej temo - Koliko zaslužimo strojniki - 2007

Koliko zaslužimo strojniki - 2007

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a jani.m » 23.9.2008 6:42

Baklava in Inad mečeta pravnike v nič, M jih brani, nekateri jih poveličujete, spet drugi mečete v nič vse kar nima veze s strojništvom...
Se vam ne zdi da je to vse skupaj malo otročje? Če nebi bilo strojnikov bi bili še vedno v kameni dobi, vendar bi bilo tako tudi če ne bi bilo pravnikov, arhitektov, medicine in vseh ostalih poklicev...
Dejstvo je, da če bi na svetu bili samo strojniki, bi nas na svetu živelo le miljon ali dva v tropskih krajih, žrli bi klobase ki bi jih stroji sami pripravili in spekli, pili pivo ki bi ga stroj sam zvaril in nam ga natakal, itd. Pol bi se pa med sabo pobili kdo je te stroje naredu, če nebi že od kakšne bolezni pomrli...
No, šalo na stran - moja bivša punca je arhitektinja in je na faksu delala 2x več kot jaz (risala, delala makete, se učila,...), sedanja punca pa je pravnica in vam povem da toliko gradiva kot ga je požrla, mi meni niti na kraj pameti ne pride da bi se ga nauču. Pa da ne bo kdo reku da na ta način ne bom ničesar dosegu - pri 22 letih imam 900-950€ plače mesečno, delovne dobe pa slabo leto dni. Nobenih vez, nobenega lazenja v rit...
Dejstvo je, da je tvoja plača odvisna le od tebe samega, koliko si sposoben in koliko se boš boril za plačo. Kljub temu, da firme in privatniki pazijo na vsak cent ki ga morejo plačat, bojo sposobnega človeka opazili in ga temu primerno nagradili. Če imaš kaj pokazat, te ne bojo kar tako predali konkurenci...
Ne zaničujte ostalih poklicov...
LP
jani.m
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Krajnčan » 23.9.2008 7:17

jani.m napisal/-a:Baklava in Inad mečeta pravnike v nič, M jih brani, nekateri jih poveličujete, spet drugi mečete v nič vse kar nima veze s strojništvom...
Se vam ne zdi da je to vse skupaj malo otročje? Če nebi bilo strojnikov bi bili še vedno v kameni dobi, vendar bi bilo tako tudi če ne bi bilo pravnikov, arhitektov, medicine in vseh ostalih poklicev...
Dejstvo je, da če bi na svetu bili samo strojniki, bi nas na svetu živelo le miljon ali dva v tropskih krajih, žrli bi klobase ki bi jih stroji sami pripravili in spekli, pili pivo ki bi ga stroj sam zvaril in nam ga natakal, itd. Pol bi se pa med sabo pobili kdo je te stroje naredu, če nebi že od kakšne bolezni pomrli...
No, šalo na stran - moja bivša punca je arhitektinja in je na faksu delala 2x več kot jaz (risala, delala makete, se učila,...), sedanja punca pa je pravnica in vam povem da toliko gradiva kot ga je požrla, mi meni niti na kraj pameti ne pride da bi se ga nauču. Pa da ne bo kdo reku da na ta način ne bom ničesar dosegu - pri 22 letih imam 900-950€ plače mesečno, delovne dobe pa slabo leto dni. Nobenih vez, nobenega lazenja v rit...
Dejstvo je, da je tvoja plača odvisna le od tebe samega, koliko si sposoben in koliko se boš boril za plačo. Kljub temu, da firme in privatniki pazijo na vsak cent ki ga morejo plačat, bojo sposobnega človeka opazili in ga temu primerno nagradili. Če imaš kaj pokazat, te ne bojo kar tako predali konkurenci...
LP

Pozdravljen,
se povsem strinjam glede spoštovanja ostalih poklicev.
Za razliko od inženirskih poklicev, pa so zdravniki in pravniki dobro organizirani (tega mi nismo sposobni! ) Medtem, ko naši sindikati prodajajo nogavice in ozimnice, višek sindikalnega boja pa je sindikalni izlet, nekateri sindikati delajo! Kriv je tisti, ki plačuje slab sindikat! Niso krivi pravniki in zdravniki za naš položaj.
Delodajalci hitro opazijo, kdo jim prinaša dobiček. Toda , če se ne izpostaviš in si ne IZBORIŠ povišnice, ti je sam ne bo dal nihče!
Kar se tiče izobrazbe je pa tako: sem zadnja generacija, ki je imela sprejemne izpite na strojni fakulteti (502 prijavljena za 200 mest na visoki in 180 na višji, generacija ali dve pred menoj celo 900 prijav!). Ne poznam junaka, ki bi v naši generaciji z levo roko naredil strojni faks. Nasprotno, kdor je imel poleg faksa še kakšno drugo stvar (npr. šport...), je bil samo eno leto z nami pol se je prepisal na višjo, to je pa mogoče naredil, mogoče pa tudi ne!
Skratka tiščali smo, da smo naredili v štirih letih + absolvent. Slišati pa je, da je sedaj stanje povsem drugačno...
Še enkrat pa si upam trditi: zdravniki, sploh pa pravniki po izobrazbi (težavnost in čas študija) ne odstopajo prav veliko od inženirjev. Tudi njihova odgovornost ni bistveno drugačna ( a si prestavljate odgovornost statika za klinični center v katerem je 1000 zdravnikov!). Je pa velikanska razlika v organiziranosti. Če bi zdravniki tako slabo sodelovali, kot strojniki, bi jih pravniki že vse zaprli!

Je pa tako, komur ni dani poklic v veselje, naj stopi na drugo pot. Poznam magistra, ki je šel tik pred upokojitvijo delati doktorat, da je šel v penzijo kot doktor.
Torej kdor jamra, da je prestar ali da nima časa, to zgolj pomeni, da je že dosegel svoj maksimum. :D :lol:

l.p.
Ni lepše rožice na svet, kot je ta vinska trta...
Krajnčan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a baklava » 23.9.2008 7:24

jani.m napisal/-a:Baklava in Inad mečeta pravnike v nič, M jih brani, nekateri jih poveličujete, spet drugi mečete v nič vse kar nima veze s strojništvom...
LP

oprosti, vendar jaz ne zaničujem prava kot poklica. napačno sklepaš. spošutjem pravo in pravnike in se dobro zavedam kakšen trud in energija je potrebna da končaš pravni faks. jaz samo poskušam postaviti strojništvo in strojnike na pravo mesto kar se tiče vseh ostalih poklicev, ker menim, da sodimo v sam vrh kar se tiče pomembnosti poklicev.

moja "pripomba" se nanašala na to, da kolega strojnik ne bi smel imeti takšnega zaničevalnega mnenja do poklica, ki ga opravlja, kot ga je imel "M".

Par postov nazaj si lahko prebral, kakšno negativno presenečenje in razočaranje je doživel naš mlajši kolega in še v času študija razmišlja o odohodu......

LP
baklava
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Vajhun » 25.9.2008 19:42

Pozdravljeni!

Ko berem to temo o plačilu strojnika me zanima,kolikšna je oziroma bi bila neto plača strojnega tehnika, ki ovladuje klasične obdelave rezkanje, struženje, valjanje, kovanje, vlečenje pločevine/žice, termične obdelave...praktično ,ter delo CNC operaterja/programerja (programiranje CNC rezkalnika:3D,2D) in še modeliranje-korekcije 3D virtualnih modelov, ker marsikaterem "tehnologu" :( ni jasna geometrija orodja, žalost.Tako, da si za vse sam. Poleg tega da še za tabo stojijo delovodje z prakso na jeziku!!!!! :cry: In še kakšen ekonomist/komercealist, ki o vsem vse ve teoretično,praktično pa tema. :cry:
Vajhun
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a dejan_pod. » 26.9.2008 6:20

A smo res samo strojniki taki, da kr skos kurcamo svoje sodelavce, kolege, svojo stroko?... Bolj sodelovat skupaj, spoštovat delo posameznika... ti znaš eno, drugi drugo... verjemi da mora tehnolog, delovodja, ekonomist/komercealist opravljati tudi delo za katero ti sploh veš ne...
Skup je treba držat pa bo!

Da ti odgovorim... ko sem js delal pri privatniku (cnc-nc stroji), sam programiral in seveda potem delal na stroju sem mesečno vlekel okol 800€... kolk je pa v večjih firmah ti pa ne znam rečt...
dejan_pod.
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Vajhun » 26.9.2008 8:57

Imaš prav skup je treba držat, bil sem kritičen, ker sem govoril iz svojih izkušenj.Vendar kot praviš da ima vsak svoje delo, se mi večkrat zgodi, da tisto delo opravim jaz ne pa nekdo, ki je zato delo določen, a lovorike pa pripadajo komu ,ki spolh neve/ve kaj se je delalo. Ja sem istega mnenja, da je vsak določen za svojo nalogo in naj bo tako. Ter naj bo opravljeno delo temu primerno nagrajeno!
Vajhun
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Vajhun » 26.9.2008 10:13

A pozabil sam povedati koliko je vreden moj mesečni trud: 640 eur neto, sem lahko zadovoljen s tem :cry: !!
Vajhun
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a BountyH » 26.9.2008 13:12

Po Virantovi sistematizaciji delovnih mest te prekaša vsaka učiteljica za 100%.
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jani.m » 26.9.2008 14:31

BountyH: upam da si se zmotil in je učiteljičina bruto plača 100% višja... drugače kar direkt vpišem drugo diplomo iz pedagogike... :D Cele dneve se bom z mularijo po travnikih podil in gledal rožice... In življenje bo spet brezskrbno... :D
jani.m
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a BountyH » 26.9.2008 15:38

Ne, mislim na netto izplačilo. Mene so na faksu tudi farbali, da strojnike full rabijo, da smo perspektiven kader itd. Ampak v moji plači se to ni nikoli poznalo. Poznam primer sošolca s katerim sva skupaj diplomirala in mi je zaupal, da ga draga, ki dela kot učiteljica, šiba za 100 % neto kot začetnica, ki je prejemala takratnih 190.000 SIT on pa kot pripravnik 83.000 SIT. No to je še več kot 100%.
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a franca » 26.9.2008 17:34

@Vajhun

Za znanja, ki jih navajaš in če jih korektno izvajaš, nebi smel biti problem kateremo koli delodajalcu izpačati plače od 900 EUR navzgor.

Lp
franca
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Vajhun » 26.9.2008 19:05

Saj, samo kako to doseči...900 eur ali več, če prvi in zadnji nadrejeni v verigi nadrejenih imajo fobijo pred inovacijami, novitetami in svežim znanjem. No tako je v naši firmi, kako je drugot-boljše, pa mi povedo kolegi, ki so zaposleni v drugih istobranžnih firmah. Očitno, vedo kok iztržiš ugodno začetno postavko plače. Vrjetno sem se lotil napačno, jaz menim da se je treba dokazati skozi delo se izobraževati o novih tehnologijah. Upam da mi bo kaj pripomoglo to, da bom kmalu končal faks, ampak kaj mi bo diploma če ti ne priznajo, da kaj ovladaš in to kar delam lahko dobijo kogarkoli brez problema in bo že jutri vse ovladal pač strojniki stojijo v vrsti za službe. Potem pa se pogajaj,tako da ti itak vse dol pade :-? .
Vajhun
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a kaki11 » 30.9.2008 12:59

Ali kdo od vas dela na gradbišču???

Kakšne so plače vodij na terenu?

L.p.
kaki11
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Krajnčan » 30.9.2008 13:22

Vajhun napisal/-a:Saj, samo kako to doseči...900 eur ali več, če prvi in zadnji nadrejeni v verigi nadrejenih imajo fobijo pred inovacijami, novitetami in svežim znanjem. No tako je v naši firmi, kako je drugot-boljše, pa mi povedo kolegi, ki so zaposleni v drugih istobranžnih firmah. Očitno, vedo kok iztržiš ugodno začetno postavko plače. Vrjetno sem se lotil napačno, jaz menim da se je treba dokazati skozi delo se izobraževati o novih tehnologijah. Upam da mi bo kaj pripomoglo to, da bom kmalu končal faks, ampak kaj mi bo diploma če ti ne priznajo, da kaj ovladaš in to kar delam lahko dobijo kogarkoli brez problema in bo že jutri vse ovladal pač strojniki stojijo v vrsti za službe. Potem pa se pogajaj,tako da ti itak vse dol pade :-? .

Pozdravljen,
poglej, si mlad, zagnan, znanja imaš precej. Kaj te zadržuje v taki firmi? Tudi meni je bilo zelo težko zamenjati prvo službo. Potem pa nič več! V dveh službah so mi bili pripravljeni dati 50% večjo plačo, zagotoviti ustreznejše delo ..., ko sem dal odpoved. Seveda sem vseeno odšel, ko sem se odločil, sem se odločil! Mi je pa dalo mislit, da bom naslednjič najprej stopil do svojega šefa in se temeljito pogovoril, nato pa začel iskati drugo delo.
Vedi, da prodajaš sebe (svoje znanje, svoje delo). Prodajanje pa zahteva svojo spretnost. Takrat, ko bo v hišo prišel kakšen velik projekt, ko te bodo začeli spraševati, če poznaš še kakšnega strojnika, takrat jim povej, da imaš zelo zanimivo ponudbo in da verjetno odhajaš....

Kar korajžno !
Ni lepše rožice na svet, kot je ta vinska trta...
Krajnčan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mare27 » 30.9.2008 18:59

strojtech napisal/-a:...Resno razmišljam, da si še malo bolje pogledam nemščino in po faksu čez 3 leta hop v Avstrijo. Pa je tam sploh kaj boljše? Ali v Avstriji tudi primankuje strojnikov?...

Pravilno razmišljaš! Če te dopolnim, obvezno še malo poglej nemščino, saj je nepogrešljiva, če imaš kolikor toliko ambicij v strojništvu, kar se tiče zaposlitve in plače!
Preverjeno na lastni koži!
Mare27
Novinec
Novinec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov