STROJNISTVO.com • Poglej temo - Poliranje orodij

Poliranje orodij

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Poliranje orodij

OdgovorNapisal/-a xy » 18.1.2004 19:32

Zanima me če mi lahko kdo pove kaj več o poliranju orodij,kdo to izvaja ,kakšno znanje je potrebno ,literatura o tem,opremljenost delavnice in cene poliranja
xy

OdgovorNapisal/-a Gost » 20.1.2004 8:46

Moje izkušnje iz srednješolskih počitnic na praksi: polirni kamen (kamni), veliko povečevalno steklo in petrolej. Ostalo je enostavno: 8 ur nežnih, krožnih gibov. Do visokega sijaja!
Pa veliko sreče!
CD
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 23.1.2004 0:41

Obiščite spletno stran www.imas.si
lp
Igor
Gost

POLIMO

OdgovorNapisal/-a Gost » 23.1.2004 15:00

Polimo-Igor Mlakar s.p.
Gabernik 37A, 2314 Zgornja Polskava
(02) 803 51 77
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 19.2.2004 15:05

Anonimno napisal/-a:Moje izkušnje iz srednješolskih počitnic na praksi: polirni kamen (kamni), veliko povečevalno steklo in petrolej. Ostalo je enostavno: 8 ur nežnih, krožnih gibov. Do visokega sijaja!
Pa veliko sreče!
CD

Tako ne boš spoliral nič, morda v kakšni betonarni. Poliranje do visokega sijaja (N2) se v redkih primerih sicer začne z kamnom, v glavnem pa z brus pabirjem 300 nadaljuje po stopnjah 400,600,800,1000, nato pa pridejo paste cca 4 stopnje no in sedaj lahko govoriš o visokem sijaju.
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 11.3.2004 18:22

glede na to da so ročni orodjarji vedno manj spoštovani ker ročno delo ni več denarno zanimivo se obrni v ordjarne kot so iskra otc liv orodjarna gorenje orodjarna ... pa najdi kakega mojstra blizu 50 pa ti on pokaže kaj vse se da narediti da se orodje zapre, spolira 3d obdela itd pa veliko sreče
Gost

OdgovorNapisal/-a oTa » 5.4.2006 19:17

Zelo se strinjam z zadnjima dvema odgovoroma.Orodjarskih del in poliranja se vsi izogibajo,a nihče teh del ne ceni.LP
oTa
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a KLAN » 5.4.2006 22:31

v bistvu dodajam vprašanje: zakaj pa se ne uporablja papirja še višje zrnatosti (1500)? Ali se pričakuje kakšen problem?
KLAN
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ribnica

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 6.4.2006 10:18

Po mojih izkušnjah (priznam, da na visoki sijaj še nisem poliral), je najprej treba pričeti z brusnimi kamni, ne s papirjem. Kamen teče preko površine in pobere samo vrhove neravnin, medtem ko papir gre tudi v neravnino - videz je lep, svetleč, pod njim se pa kažejo zareze od rezkanja, grobih brusnih kamnov... Gremo od grobega kamna postopno do najfinejšega, vsakič spremenimo smer (križno), potem pa nadaljujemo z brusnimi papirji. Vprašanje zakaj ne 1500, ali sploh obstaja?. Mislim da nad 1000 lahko nadaljujemo z diamantnimi pastami na filcu.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a D. » 6.4.2006 18:37

jaz sem videl najbolj fin vodobrusni 1200...kar je več je lahko skoraj samo papir.
se da zelo lepo spolirat s kamni in na koncu seveda s pasto...seveda najprej z grobo pol pa vedno bolj fino
D.
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KLAN » 11.4.2006 17:34

no čakte malo no, seveda obstajajo taki papirji. sam imam v posesti tudi 2000... sicer sem 1500 (od 3M) uporabljal za poliranje osi amortizerja in sem bil zadovoljen z rezultatom (s sijajem). Me pa zanimajo razlogi, zakaj tega ne uporabljate ostali.
KLAN
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ribnica

OdgovorNapisal/-a rmatija » 12.4.2006 11:31

Fantje tako ne boste daleč prišli.
Poliranje in "poliranje" ni vseeno.
Pri orodjih za plastiko je zelo pomembno, da veste , kateri material se bo uporabljal pri brizganju. Glede na material morete prilagoditi kvaliteto polirane površine.
Obstajajo tabele za posamezne skupine materialv in, če površine niso prilagojene materialu, se lahko zgodi, da komada ne boste dobili iz orodja.
Včasih ima visoki sijaj nasproten učinek.

Pozdrav
Nič na svetu ni tako pravično razdeljeno kot inteligenca.
Vsak misli, da je ima dovolj![René Descartes]
rmatija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sijaj » 1.5.2006 9:40

Vsi poznamo izrek: Če se nekaj sveti ni nujno da je to zlato! tudi poliranje na visoki sijaj ne pomeni kvlitetnega dela če se orodje le lepo sveti.glede brusnih kamnov in šmergla pa je tako da pač vsakdo zagovarja svoje.osebno uporabljam kamne ki se velikokrat boljše obnesejo kot šmirgel saj imajo bolj enakomeren odrez in s tem boljšo ravnost površine,šmirgel pa ima to slabost da nima enakomernega odreza ker se obrablja.uporaba šmergla nad 1000 pa je že nepotrebna saj je to področje za paste.je pa predpogoj da so vse prejšne obdelave izvedene pravilno,saj lahko drugače govorimo le o blefiranju!

Pa lep pozdrav,
Tomaž
sijaj
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a graverstvo » 2.5.2006 19:06

sijaj napisal/-a:Vsi poznamo izrek: Če se nekaj sveti ni nujno da je to zlato! tudi poliranje na visoki sijaj ne pomeni kvlitetnega dela če se orodje le lepo sveti.glede brusnih kamnov in šmergla pa je tako da pač vsakdo zagovarja svoje.osebno uporabljam kamne ki se velikokrat boljše obnesejo kot šmirgel saj imajo bolj enakomeren odrez in s tem boljšo ravnost površine,šmirgel pa ima to slabost da nima enakomernega odreza ker se obrablja.uporaba šmergla nad 1000 pa je že nepotrebna saj je to področje za paste.je pa predpogoj da so vse prejšne obdelave izvedene pravilno,saj lahko drugače govorimo le o blefiranju!

Pa lep pozdrav,
Tomaž

Pozdrav !

Popolnoma se strinjam s Tomažem, sam sem veliko orodij izdelal in spoliral. Najprej sem začel s kamnom in nato
nadaljeval z brusnimi paprji od 400 - 1200, nato diamantne paste vsaj 3, nazadnje brusni papir 2000 za
" hohglanz". Vsa ta orodja so bila za zlatarstvo, kjer se res zahteva dobro spolirana orodja.[/u]
graverstvo
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a sijaj » 3.5.2006 19:16

Pozdravljen !

Lepo to da se nekdo strinja z mano!Ampak me vseeno zanima zakaj si šel po poliranju z pasto 3 še na šmirgel 2000?
Glede na tabele je pasta 3 enaka granulaciji 5000, šmirgel pa si imel 2000 kar je enko granulaciji paste 9.A ni to potem le korak nazaj?

Lep pozdrav,
Tomaž
sijaj
Novinec
Novinec

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov