STROJNISTVO.com • Poglej temo - Priklopi za pec

Priklopi za pec

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Priklopi za pec

OdgovorNapisal/-a jurk » 18.10.2008 18:25

Zivjo,

Imam pec fehrotherm letnik 1982 in ker mi je ravnokar zmajkalo olja sem odstranil gorilnik in sedaj kurim na drva. Vse super, ampak sanitarna voda bo sedaj topla le, ko bom kuril.

Zato sem se odlocil in kupil se elektricni bojler in ga zmonitral na prikljucke, za katere je prejsnji lastnik hise rekel, da so pripravljeni za bojler.

Ampak ker nisem cisto preprican, da vse deluje kakor more, me zanima ce ima kdo tako pec doma in tocno ve, kaksni vodni priklopi so na tej peci in kaj pomenijo.

Kar sem gledal ima pec poleg 2 priklopov za ogrevanje, 1 priklop za dotok / odtok vode v kotel se tri prikljucke za saniratno vodo.

A mi lahko kdo pove, kaj kaksen priklop pomeni in kako se pravilno veze elektricni bojler na te prikljucke.

Hvala
jurk
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 19.10.2008 17:57

Ali so leta 1982 v Selnici delali samo en tip peči? Koliko forumašev pa ve, kateri je ta edini tip in kje ima ustrezne priključke. Morda bi dal fotko ali skico peči, kjer bi se videli ti priključki. Običajno se iz lege in dimenzije priključka, ne glede na tip peči ugotovi, čemu kateri služi.

Govoriš o električnem bojlerju. Sanitarno vodo bi želel koristiti iz peči (kot do sedaj), če pa ni dovolj topla pa iz elektrobojlerja? Preklop avtomatski? Morda imaš v mislih kombinirani bojler, ki ga ogrevaš z vodo iz peči, če pa voda ni dovolj topla, pa se vklopi električni grelec?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jurk » 19.10.2008 20:12

Zivjo,

Najprej hvala za odgovor in pa seveda opravicilo, k sm ga dolzan z moje strani, saj sem res dokaj nepopolno opisal problem.

Bom sel slikat pa objavim slikce.

Drgac bi pa rad samo razumel kako to deluje. Prejsnji lastnik hise (in peci) mi je rekel, da na obstojece prikljucke lahko dam se elektricni grelnik za sanitarno vodo in da je vse tako kot mora biti za avtoamtsko delovanje in sicer tako, da se topla voda s peci akumulira v bojler, ce jo ni pa bojler vodo pac segreje.

Ne razumem pa zakaj trije prikljucki v pec in kako (glede na to da ima bojler 2 prikljucka in sicer mrzlo za noter pa toplo za ven) lahko to deluje avtomatsko, saj je voda, kjer naj bi prisla v bojler, mrzla, ne glede na to, a imam pec toplo ali ne.

Skratka se se enkrat opravicujem za pomankanje informacij, bom poslikal pa postal slikco pa upam, da mi bo kdo znal razloziti kako naj bi ta proces potekal.
jurk
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 19.10.2008 20:47

glede na tvoje pisanje predvidevam, da imaš v peči vgrajen grelnik-bojler sanitane vode. na ta bojler se da vgraditi tudi električni grelnik, ki pa ti bo poleg sanitarne vode grel tudi vodo v peči, zato razmisli o električnem grelniku, boš moral kar kuriti, nič ne pomaga

Slika

še o priključkih:
VV varnostni ventil
TVS topla sanitarna voda
OVS obtočna sanitarna voda
HVS hladna sanitarna voda
TV topla voda
HV hladna voda
P polnjenje
RV regulator vleka

največkrat sta na bojlerju priključena le priključka TVS in HVS, kar pomeni, da je potrebno na toplo vodo malo počakati, če pa imaš priklopljeno tudi OVS pa imaš v hiši obtočni sistem tople sanitarne vode in na toplo vodo ni potrebno čakati, ker topla voda kroži v razvodnem sistemu
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jurk » 19.10.2008 21:40

No tole mi je pa zdej mal bolj jasno, hvala za slikco ap prispevek, bi reku da je to kar zlo podobno moji peci. In zdej predvidevam da vem kako je vse skupaj zvezano, torej...

Na priklopu za toplo vodo (ne obtocno) imam en ventil k ga lahk zaprem. Predvidevam da je cev za toplo vodo iz bojlerja povezana s cevjo za priklop tople vode, ni ce zaprem ventil voda ne bo sla skozi pec ampak iz bojlerja, ce odprem pa iz peci.

Cudno se mi je zdelo, k sm prklopu bojler pa ga nisem prizgal da je topla voda prisla do cevi elektricnega bojlerja za toplo vodo, zdej je to jasno (ce je seveda moje predvidevanje zgoraj resnicno).

Kar pomeni, da v poletnem casu enostavno zaprem ventil na peci pa uporabljam elektricni bojler, pozimi pa pac k itak kurm zarad ogrevanja hise.

Edin problem zdej nastopi, ce recimo za 2 dni nekam grem, zelim pa imet toplo vodo, kar pomeni da peci ne bom kuril, ventil pa pozabil zapreti in to pomeni da bo bojler sicer ogrel vodo, ampak jo bo ogrel ne samo 80l ampak se 100l v peci, al se motim?
jurk
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 19.10.2008 22:36

tvoje pisanje je precej zmedeno ali imaš v peči vgrajen bojler, ki ga ogreva kotelna voda ali ne, prilagam vezavo še s samo električnim bojlerjem, če bo takšna vezava ti ta ne bo nič ogreval bojlerja v peči. tripotni "ventil" onemogoča, da točiš sanitarno toplo vodo iz bojlerja v katerem je toplejša. to se da avtomatizirati.

Slika
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jurk » 19.10.2008 22:55

Hmm, ja zmedeno je lih tko k sm jst zmeden k mi ni cist jasno.

Bom probu po domac povedat tko da bo jasno, torej...

V peci imam bojler za sanitarno vodo, v ta bojler grejo tri cevi tko k gor kaze slikca, torej hladna, topla pa krozenje. Na tisti kjer topla voda zapusca pec je en ventil k se ga da zapret al pa odpret.

Poleg tega imam v kurilnici poleg peci na steni pripravo za elektricni bojler (torej 2 ventila, 2 cevi in elektriko).

Ko sem na to prikljucil elektricni bojler in odprl ventile za vodo ( v peci je bila topla voda, elektricni bojler pa ni bil prikljucen na elektriko ) se je cev, ki povezuje izhod tople vode iz elektricnega bojlerja segrela.

Zato predvidevam, da sta cev za toplo vodo iz bojlerja v peci in cev za toplo vodo iz elektricnega bojlerja povezana.

Na podlagi tega, predvidevam da je potrebno ventil za toplo sanitarno vodo v bojlerju v peci zapreti, ce hocem uporabljati toplo vodo iz elektricnega bojlerja, saj bo drugace topla voda iz bojlerja potovala tako do pipe v kopalnici kot do kotla v bojlerju v peci, kar pomeni, da bo elektricni bojler kapacitete 80 litrov ogrel 80 litrov vode kot tudi 100l vode, ki se nahaja v bojlerju v peci.

Upam, da sem povedal dovolj nazorno, hkrati se pa opravicujem za cudno pisanje, saj nimam nikakersnih izkusenj na tem podrocju :oops:
jurk
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 20.10.2008 6:42

kot je že žerjavar napisal, poslikaj zadevo in ti bomo potem lažje svetovali
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jurk » 24.10.2008 17:43

No mislim da sem dolzan vsaj zakljucit tole temo in se zahvalt vsem, k ste mi poskusal pomagat, torej....hvala!

Sem dojel kako sistem deluje in naceloma sploh ni nobena znanost. Tako elektricni bojler kot bujler v peci sta povezana, zdej je pa samo odvisno s katere strani odpres vodo za vstop v cevi za toplo vodo, ce zapres ventil na peci, kjer izstopa topla voda pa odpres podumetni ventil za elektricni bojler potem pac ta greje vodo, v nasprotnem primeru pa se voda crpa iz peci :)

Skratka logicno in nic tezkega ko enkrat postudiras, kako deluje :)

Se enkrat hvala vsem za pomoc :D
jurk
Novinec
Novinec

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost