STROJNISTVO.com • Poglej temo - Dizelski ali benzinski motor?

Dizelski ali benzinski motor?

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Pablic » 16.9.2008 11:16

Živjo!
Sem lastnik Xare picasso, motor:dizel 90 KM, če nimaš težke noge dovolj, avto je prostoren, poraba pa je tudi ugodna (okoli 6 l/100 km, +- 0.5 l odvisno od noge).
Pablic
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a MC » 16.9.2008 11:32

majstor9 napisal/-a:Hvala za nasvete. Ta zadnji prispevek mi je najbolj padel v oči. Zares dobro razmišljanje. Vseeno sem se odločil za xsara picaso samo niham med dizlom in bencinarjem. Mogoče tu kak nasvet.? Ima kdo tak avto??

Imam dizla (Seat) 1.9 TDI 105 KM poraba 5.4-6 l/100km navor 250 Nm/1900 o/min-1. Po mojem mnenju je bencinar 88 KM prešibak za tako težak avto kot je xsara picaso :cry: ! 1.6B=88 KM
1.8B=115 KM bi bil boljši

LP
MC
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 17.9.2008 8:13

Na mojem grandtouru 1.9 cdi l.2002 sem šele 14 dni po po enoletni garancijski dobi opazil, da zdrsi sklopka, če med vožnjo pri 2000 vrt/min naglo pritisnem na plin do konca. Vrtljaji so v trenutku narasli na 2400 vtlj/min. Hidravlični potisni ležaj na lameli je nanjo stalno pritiskal že od novega motorja, kasneje sem se spomnil , da je motor že večkrat prej zatulil. Sprejemni na Vodovodni se ni mogel načuditi pri testni vožnji. Zamenjali so še cilinder na pedalu in lamelo, plačal sem 180.000 SIT.
Reklamacijski oddelek Renault Slovenija ni hotel slišati o skriti napaki, trdili so, da je to posledica normalne obrabe na Renaultovih delih motorja. Zgubili so zvestega kupca renaultov. Razmislite in testirajte Lagune pred nakupom.

Lep pozdrav

Čiro
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 18.9.2008 11:08

LAGUNA grantour 1.9 cdi ima včasih zelo motečo napako: prva prestava ima napačno prestavno razmerje. Za gostilno na Trojanah je pod teraso parkirišče s strmo dovozno potjo. Tega klanca se ne da speljati navzgor drugače, kot da močno stopiš na plin in spustiš sklopko, da gume zdrsijo in precvilijo dokler ga ne zvoziš. Dokler motor nima obratov ima premalo momenta za obstoječa prestavna razmerja pri takih občasnih voznih pogojih. Poleg tega ima tudi zadnja prema napako: pri hitri vožnji preko manših grbin zaniha zadek vozila, kot da bi imel togo premo. Laguna druge generacije je bolj šminkerska in ni za hribovita področja. Toliko v premislek iz žal mojih izkušenj.

Lep pozdrav

Čiro
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Dizelski ali benzinski motor?

OdgovorNapisal/-a cis » 18.9.2008 16:56

majstor9 napisal/-a:V krajšem času imam namen zamenjati avtomobil in ne vem za kater motor naj se odločim. Dizel ali bencinar?
Ali je res, da dizel ni primeren za krajše relacije?Ali to velja samo za starejše dizelske motorje?
Najbrž bom kupil laguno grandtour ali xsara picaso.
Prosim za mnenja.

Ma kup tist kaj je tebi osebno bolj všeč. V končni fazi se ti itak ne bo poznalo v denarnici, ko sem nehal kaditi sem mislil kolk bom pršparal vsak dan, pa je stanje na računu isto. Če ravno ne kupuješ avto ki žre v štandgasu 10 litrov po mojem mnenju ne boš čutil razlike.
cis
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a majstor9 » 18.9.2008 18:41

Hvala za tako podrobna pojasnila in zelo dobre informacije. Slišal sem za veliko napak, ki jih imajo lagune(npr. turbine", zdaj pa me zanima če imajo tudi xsare picaso kakšne hibe. "no pa saj jih ima vsak avto".
Hvala za odgovore.
majstor9
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mici » 21.10.2008 21:16

Živjo!
Se opravičujem ker pišem kar v to temo..ne želim odpirati nove teme.
Nekajkrat sem že zasledil opozarilo, da dizelskega motorja ni dobro takoj ugasniti, v navodilih tudi piše "po daljši obremenitvi naj motor dela v mirujočem stanju nekaj minut predno ga ugasnete" (tako nekako), mene pa zdaj zanima....kaj je daljša obremenitev? Zadeva se mi zdi hudičevo relativna in kako naj si jaz predstavljam to "daljšo obremenitev", je to 25km? 200 km? Da šteje tudi način vožnje mi je jasno, pa vseeno... Bi mi kdo znal odgovoriti bolj konkretno?

In pa še eno vprašanje glede dizlov, Če dizla voziš nekje "normalno" brez nenadnih pospeševanj....recimo ležerno.. precej črno pokadi če malo hitreje pritisneš na plin. In me zanima zakaj se to zgodi (predvidevam da ostajajo ne popolno zgoreli ostanki??) še bolj pa me zanima, če je to kakorkoli škodljivo, ali celo dobro za motor ( da ga pač "prepucaš").

Hvala in lepo pozdravljeni
Mici
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 21.10.2008 21:53

Mislim, da je tisto glede daljših obremenitev mišljena ne relacija, ampak temperatura same mašine, samo to je bolj za turbinske dizle (če imamo turbino ni pametno ugasniti avtomobila, ko je mašina zelo vroča in ne pretirano dirkati, ko je še mrzla)...
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 21.10.2008 22:38

Mici napisal/-a:Živjo!
Se opravičujem ker pišem kar v to temo..ne želim odpirati nove teme.
Nekajkrat sem že zasledil opozarilo, da dizelskega motorja ni dobro takoj ugasniti, v navodilih tudi piše "po daljši obremenitvi naj motor dela v mirujočem stanju nekaj minut predno ga ugasnete" (tako nekako), mene pa zdaj zanima....kaj je daljša obremenitev? Zadeva se mi zdi hudičevo relativna in kako naj si jaz predstavljam to "daljšo obremenitev", je to 25km? 200 km? Da šteje tudi način vožnje mi je jasno, pa vseeno... Bi mi kdo znal odgovoriti bolj konkretno?

In pa še eno vprašanje glede dizlov, Če dizla voziš nekje "normalno" brez nenadnih pospeševanj....recimo ležerno.. precej črno pokadi če malo hitreje pritisneš na plin. In me zanima zakaj se to zgodi (predvidevam da ostajajo ne popolno zgoreli ostanki??) še bolj pa me zanima, če je to kakorkoli škodljivo, ali celo dobro za motor ( da ga pač "prepucaš").

To je zaradi turbine...
teraš po avtocesti, pol pa prideš na počivališče, ugasneš motor, turbina pa še kr lepo vrti, olje pa steče iz ležajev in nimaš več filma...rezultat, zivljenska doba bistveno manjša od prišakovanje
(mamo laguno doma 19dci, pa 150kkm pa prva turbina, čeprav so prej vsi govoril, da več ko 70kkm ne bo šlo, res pa je interkuler napihnal =)

lp, boris
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mici » 22.10.2008 13:59

hvala obema za odgovor ampak me zanima na konkretni situaciji. Moram čisto vedno ko vozim po avtocesti potem čakati nekaj minut? ali je vožnja po regionalni 5km dovolj da se turbina upočasni ali kako?

Ima kdo tudi kakšno idejo glede vprašanja o "črnem izpuhu"?
Mici
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 22.10.2008 14:21

Mici napisal/-a:hvala obema za odgovor ampak me zanima na konkretni situaciji. Moram čisto vedno ko vozim po avtocesti potem čakati nekaj minut? ali je vožnja po regionalni 5km dovolj da se turbina upočasni ali kako?

Ima kdo tudi kakšno idejo glede vprašanja o "črnem izpuhu"?

normalna vožnja proti koncu poti je dovolj..
majo pa tunerji (bencin+turbo) t.i. tubro timerje, ki ti preračunava kolk je še treba da se ti počasi ohladi.
to potem zgleda tak, da ti avto sparkiraš, potegneš kluč ven, avto pa še dela določen čas, pol pa ugasne, sam to pride upoštev pri navitih strojih, za serijski avto je dovolj da se normalno peleš proti koncu. bolj je problem pri začetku vožje, če bi ga tišal...

lp, boris
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mmeister » 22.10.2008 19:47

Mici napisal/-a:hvala obema za odgovor ampak me zanima na konkretni situaciji. Moram čisto vedno ko vozim po avtocesti potem čakati nekaj minut? ali je vožnja po regionalni 5km dovolj da se turbina upočasni ali kako?

Ne ni ti treba vedno čakati. Če voziš 130km/h v najvišji prestavi potem verjetno da ne. Če pa voziš 230km/h potem pa... skrajna primerjava.

(Problem je, ko sta motor in turbina zelo vroča, v tem primeru se zgodi, da se turbina lahko ohlaja počasneje, kot hlajeno ohišje, takrat se lahko mazalno olje prežge, ležajno mesto sklopa pa se deformira zaradi temp. napetosti, za mogoče 0.01 ali 0,1mm, kar pa uniči oljni film pri naslednjem obratovanju, in potem se življenska doba zelo zmanjša)

Slika
(pec :lol: to so izpušne cevi pri polni obremenitvi, samo tukaj ni turbine!)

Mici napisal/-a:Ima kdo tudi kakšno idejo glede vprašanja o "črnem izpuhu"?

Črni izpuh - to so saje. Tako kot si sam napisal, to so slabo oz. neizgoreli delci, ki jih spuščajo avtomobili brez filtra trdih delcev.

Nastane zaradi ''prehitrega '' zgorevanja mešanice. Ko pohodiš plin, potem šoba vbrizgne več goriva, kar pa žal ne ustvari večjega izkoristka, čeprav je eksplozija močnejša... potem je problem tudi v količini zraka, turbo luknji, kar pa vse vpliva na kvaliteto in čistost zgorevanja.
Mmeister
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mmeister » 22.10.2008 20:10

Mici napisal/-a:Živjo!

Škodljivo/dobro za motor...

Nobena sunkovita oz. dinamična obremenitev ponavadi ni dobra.
Strojni deli zdržijo marsikaj ob dobrem vzdrževanju. Torej ne pomaga če se stopi na plin enkrat na leto ves ostali čas pa se vozi skrajno zamorjeno.

Dinamična, nepretiravajoča vožnja, bi morala zagotoviti primerno mazanje in hlajenje motorja z komponentami.

Zakaj ne tiščati hladnega avtomobila...
Ker ni primernega mazanja(vizkoznost olja), pojavijo se notranje temperaturne napetosti, ki povzročijo razpoke na bloku motorja, vztrajniku,(notranjost vroča, zunanjost mrzla)...

:D Ko se pa stvar segreje, pol pa gas pa dolge luči :D
Mmeister
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mici » 22.10.2008 21:38

ufa, super, najlepša hvala za odgovore, to je tisto kar sem želel slišati oz. me je zanimalo.
Ja no..tiste saje opazim malo večkrat kot le enkrat na leto, hehe. pač...tako sem mislil..če se nabirajo...verjetno ni najbolje? pa jih je mogoče pametno pognati ven, pri normalni vožnji pač ne gredo (brez nenadnih pospeševanj).
v glavnem ja, iskrena hvala!
Mici
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov