STROJNISTVO.com • Poglej temo - 2.0 HDI-težave

2.0 HDI-težave

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

2.0 HDI-težave

OdgovorNapisal/-a strojnix » 23.10.2008 22:44

Pri Jumpyu 2.0 HDI (66 kW,l.2001, 170kkm) se zadnje čase dogaja tole:
-nenadoma se med vožnjo prižge oranžna luč-napaka motorja
-motor se prestavi v varnostni način-obrati do max 3000/min
-po prvem ugašanju in ponovnem prižiganju motor deluje normalno, lučka pa sveti še kak dan ali dva, nato po danem kontaktu ugasne in se ne prižge nazaj
-zadeva se pojavlja na nekaj dni do nekaj tednov, ne glede na prevožene km (zadnjo rundo cca 5000 km brez težav, enkrat prej v treh dneh in 50 km)
-pojavi se neodvisno od mrzlega-ogretega motorja
-pojavi se neodvisno od obratov motorja (zgodilo se je že pri vožnji po klancu navzdol brez plina, kot tudi na prehitevalnem pasu pri polnem plinu, voznik za mano je bil najprej :o , nato pa :evil: )
-na testerju kaže napako turbine
-enkrat v tem obdobju je za kratek čas (cca 20 sekund) zmanjkal servo ojačevalnik zavor-ali so zadeve preko podtlaka lahko v povezavi?
-še to: na motorju sta bila pred tremi meseci menjana merilec pretoka zraka in tlačno stikalo podtlaka
-v vmesnem obdobju deluje motor lepo, gladko, ne kadi in ne pije olja, tudi moč je prava...

Naprošam vse, ki so imeli ali odpravljali podobne težave za kakršnokoli koristno informacijo!

Hvala in lep pozdrav!

Matjaž
strojnix
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a mitt » 24.10.2008 7:23

Pri vag so zadeve lahko povezane preko podtlaka, namreč ventil turbine (?) in še nekaj teh zadev se odpira pnevmatsko. vsaj pri starejših letnikih. verjetno imajo francozi podobno. nisem pa noben mehanik, to vem samo iz pripovedovanja mojega mehanika, ko sva tudi iskala napako na turbini.

LP
mitt
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: 2.0 HDI-težave

OdgovorNapisal/-a MC » 24.10.2008 8:37

Nekatere napake kažejo na okvaro sonde lambda (3000 o/min-1). Ostalo pa je potem lahko posledica te okvare oziroma težav z motorno elektroniko (morda vlaga)... :cry:
Preveriti (zamenjati) tipalo, ki meri temperaturo hladilne tekočine, ker le to uravnava hladen-topel motor. Tipalo je lahko le delno v okvari in pošilja napačen signal računalniku, potem se pa motor "čudno" obnaša!

LP
MC
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a romi » 24.10.2008 19:27

Točno to se je dogajalo pri moji laguni. Ko sem že hotel avto peljati na servis, sem malo pobrskal po motorju in opazil da so na spoju cevi iz intercoolerja na vsisni kolektor rahlo odviti vsi trije vijaki. Menjal sem o-ring in zategnil vijake. Avto od takrat deluje bp že kakšno leto.

Lp
romi
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov