STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vžig fiat 126

Vžig fiat 126

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Vžig fiat 126

OdgovorNapisal/-a Stenni » 28.10.2008 14:25

Pozdravljeni!
Prosil bi, če lahko kakšen voznik fiata 126, objavi sliko na kateri se vidi kako je približno obrnjena zadevšna v kateri so platine. Ko sem razstavljal mašino sem pozabo označit kako je blo obrnjeno zdaj bi pa rabo eno sliko, da usaj približno vidim kak je obrnjen.
(tam kjer so platine noter)
LP.
Stenni
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Vžig fiat 126

OdgovorNapisal/-a Pelton » 29.10.2008 14:14

Stenni napisal/-a:Pozdravljeni!
Prosil bi, če lahko kakšen voznik fiata 126, objavi sliko na kateri se vidi kako je približno obrnjena zadevšna v kateri so platine. Ko sem razstavljal mašino sem pozabo označit kako je blo obrnjeno zdaj bi pa rabo eno sliko, da usaj približno vidim kak je obrnjen.
(tam kjer so platine noter)
LP.

postavi motor v fazo in ponovno nastavi vžig!
Pelton
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Primož

OdgovorNapisal/-a advokat » 29.10.2008 16:17

advokati niso za strojnike
advokat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Stenni » 29.10.2008 22:43

js ga mam tule
Slika
zdaj me pa zanima kako more bit to obrnjen
Stenni
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 29.10.2008 22:56

Sicer ne vem točno kako mislite "obrnjen". Če nima kakšnih posebnih utorov narejneih je vseeno kako je obrnjen...
Ali sveča ne da iskre oz. kje je problem?
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pelton » 29.10.2008 23:33

karburator = po slovenjsko uplinjač.
Avtor teme pa sprašuje za del, v katerem so platine(torej se gre za razdelilec vžiga).

uplinjač pa je na vrhu glave, kamor pride zračni filter in še dovod goriva iz membranske pumpe se vidi :)

Lp,M
Pelton
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Stenni » 29.10.2008 23:41

ja tu not so platine in zato more bit stvar prav obrnjena da je iskra na svečki v točno določenem času (ko je bat v najvišji točki) če obrneš mal v smeri urinega kazalca bo iskra prehitevala in bojo platine prej sklenjene kot bi mogle bit
Stenni
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 29.10.2008 23:58

nekje na jermenici imaš zarezo, ki se mor pokrivati z zarezo na ohišju motorja in to določa mrtvo lego prvega valja. rotor v razdelilniku mora biti obrmjen proti jezičku v pokrovu razdelilnika prve sveče. vžig pa nastavi cca 5°pred gornjo mrtvo lego.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pelton » 30.10.2008 0:03

Stenni napisal/-a:ja tu not so platine in zato more bit stvar prav obrnjena da je iskra na svečki v točno določenem času (ko je bat v najvišji točki) če obrneš mal v smeri urinega kazalca bo iskra prehitevala in bojo platine prej sklenjene kot bi mogle bit

zato pa sem napisal da postavi motor v fazo in ponovno nastavi vžig. Če si odstranil razdelilec vžiga ...potem je problem ker lahko zasučeš zobnik po mili volji.

Tako, da ti preostane samo ta možnost, da nastavljaš tako dolgo da bodo za priv celinder na ZML odprte platine. Za točno (4-15°predvžiga pri prostem teku) pa...rabiš stroboskopsko lampo (za nastvaljanje predvžiga)
Pelton
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 30.10.2008 0:08

do preskoka iskre na sveči ne pride takrat, ko se "platine" stikalo stisne ampak takrat, ko se odpre. ko se stikalo odpre prekine tok v primarnem krogu vžigalne tuljave, to pa povzroči indiciranj visoke napetosti v sekundarnem krogu vžigalne tuljave. tok steče po vodniku do pokrova razdelilca. razdelilec pa deli tok tisti sveči proti kateremu kontaktu je zasukan
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pelton » 30.10.2008 0:29

vili napisal/-a:do preskoka iskre na sveči ne pride takrat, ko se "platine" stikalo stisne ampak takrat, ko se odpre. ko se stikalo odpre prekine tok v primarnem krogu vžigalne tuljave, to pa povzroči indiciranj visoke napetosti v sekundarnem krogu vžigalne tuljave. tok steče po vodniku do pokrova razdelilca. razdelilec pa deli tok tisti sveči proti kateremu kontaktu je zasukan

saj sem napisal da sem morajo takrat platine odpreti!!!...če hoče da bo motor zalavfal (kolk tolk) za kaj več pa .... stroboskop....
Pelton
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Stenni » 30.10.2008 1:01

a 5° pomeni da je iskra takrat ko je blajerca obrnjena za 5° pred ZMT
Stenni
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a advokat » 30.10.2008 6:42

Pelton napisal/-a:

karburator = po slovenjsko uplinjač.
Avtor teme pa sprašuje za del, v katerem so platine(torej se gre za razdelilec vžiga).

uplinjač pa je na vrhu glave, kamor pride zračni filter in še dovod goriva iz membranske pumpe se vidi :)

Lp,M

To je bil komentar, ki sem ga dodal, ko sem prvi trenutek videl majhno stvarco :D , mi je jasno, da je avtor spraševal za razdelilec vžiga... po domače verteiler.
Zanimivo, imel sem več "fičekov" nikoli pa "pičipokija" :)
Vseeno hvala za opombo.
advokati niso za strojnike
advokat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 30.10.2008 10:53

1.Odvij svečke z obeh cilindrov.
2.S prstom zamaši luknjo v glavi cilindra, kjer je privita svečka in vrti motorno gred z roko v smeri delovanja motorja, dokler začutiš pritisk pod prstom. S paličko (izvijačem) se dotakni bata, da ugotoviš zgornjo mrtvo točko bata. To je takt zaključene faze kompresije in svečka mora v tej bližini vžgati, oziroma platine se morajo pričeti odmikati. Na jermenici vidiš zareze, ki takrat kažejo na cahen na bloku. Ta prva zareza kaže položaj gredi,ko mora svečka vžgati s predpisanim prevžigom pred zgornjo mrtvo točko. Lahko je več zarez, zadnja kaže zgornjo mrtvo točko bata.
3.Pri fičkotu je bila gred razdelilca gnana preko utorne gredi, ki si jo izvlekel in ponovno spustil v novo lego, dokler nisi dosegel, da so se začele platine odpirati v bližini zgornje mrtve lege kompresijskega takta, potem si pa s fino regulacijo, spodnji aluminijasti del razdelilca si razrahljal na spoju z blokom motorja in v omejenem območju si sukal ohišje razdelilca, da je svečka vžgala s predvžigom (pomagaš si z 12 v žarnico, ki priključiš na 12 V priključka vžigalne tuljave: neha svetiti, ko se platine odmaknejo, v tem trenutku svečka vžge). Če nisi uspel nastaviti predvžiga, si ponovno prestavil utorno gred v novo lego "i tako više puta". Pri tem je treba paziti, da kaže jeziček na rotorju razdelilca na pravi kabel za svečke, ker bo drugače vžgala sosednja svečka.
4. Tudi v tvojem primeru moraš imeti podoben sistem pogona razdelilca, ker imaš verjetno original Fiatov motor. Zadnji modeli poljskih Peglic niso imeli razdelilca, ampak dve vžigalni tuljavi(vsak cilinder svojo) in je svečka dvakrat vžgala na en delovni cikel.
5. Sporoči, če si uspel. Žal ima večina forumašev maniro, da tega ne sporočajo.

Lep pozdrav

Čiro
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Stenni » 30.10.2008 11:31

aha najlepša hvala letim kr zdajle, poročam, če bom zrihto
Mal prej sn probavo pa mi je ogenj urezo skozi uplinjač :lol:
Stenni
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja