STROJNISTVO.com • Poglej temo - Problematika cinkanja avtomatnih jekel

Problematika cinkanja avtomatnih jekel

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Problematika cinkanja avtomatnih jekel

OdgovorNapisal/-a coba2000 » 11.11.2008 21:52

Pozdravljeni vsi skupaj
Pred časom se nam je v podjetju pojavila precej velika težava. Namreč izdelek je skupaj zvarjena kombinacija okroglega avtomatnega jekla brez svinca, upognjene pločevine in toplo valjanega ploščatega jekla. Izdelek damo po izdelavi na galvansko zaščito z belo-modro pasivacijo....
Koliko se spoznam na te reči, je linija, ki jo imajo v tem podjetju izključno za alkalni cink.
Glavni problem je v tem, da se na avtomatnem jeklu čez kakšen teden pojavijo sive ali pa rjave lise, ki plast cinka pivzdignejo in nanos dobesedno zacveti...in to samo na svetlo vlečenem avtomatnem jeklu brez svinca.
Tukaj bi želelel odprti diskusijo in poiskati nekaj odgovorov, kakšna je razlika med alkalnim in kislim galvanskim nanosom. Namreč, poskusili bomo še s slednjim (kislim) in videli, ali se bomo s tem izognili težavam. Seveda sem od podjetnika, ki nam je z alkalnim cinkanjem povzročil glavobole poslušal litanije, da imajo avtomatna jekla nekašne primesi, da je material porozen, itd....od prodajalca materiala pa seveda nasprotno....da tisti, ki cinka ne obvlada procesa....itd. Če se je kdo od vas že srečal s podobnimi težavami, vas prosim, da jih opišete in napišete, kako ste jih odpravili......
Hvala za odgovore in lep pozdrav vsem
coba2000
Novinec
Novinec

Pa še to...

OdgovorNapisal/-a coba2000 » 11.11.2008 22:02

Da ne bo pomote.....izdelki se pocinkajo na obešalih in ne v bobnih. Za kakršnekoli odgovore bom hvaležen.....
coba2000
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a kopron » 11.11.2008 23:46

Dobro da si napisal oznako ali standard avtomatnega jekla, da ti bomo lahko svetovali.
LP Jože
kopron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a coba2000 » 12.11.2008 11:18

Ups...sem pozabil 9 SMn 28.K premera 9mm. Hvala za opozorilo....
Pločevina je DC01

pa LP
coba2000
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a samouk » 12.11.2008 23:38

S kakšnim čistilnim sredstvom razmaščujete izdelek?

Lp, Janko
samouk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a doc603 » 13.11.2008 10:47

Čistost izdelkov pred cinkanjem je zelo pomembno.
Razmaščevanje naj bi se naredilo v pocinkovalnici, vendar je tudi njihov proces razmaščevanja omejen, kaki ostanki zašunega olja(naprimer olja za globoki vlek) znajo bit problem. Če so izdelki bili ustrezno očiščeni, potem je to napaka cinkanja in lahko zadevo reklamiraš.Pa tudi če izdelki niso bili očiščeni je dolžnost pocinkovalnice, da te opozorijo. Mi smo imeli podoben problem, ki je nastal zaradi zasušene emulzije na izdelkih, ki so bili narejeni na večmesečno zalogo in taki umazani stali v zabojih na skladišču.
Kar se materiala tiče menim, da tukaj ne bi smel bit problem.
Od trdega dela dobiš bolečine...
Naredimo Slovenijo deželo brez bolečin-DELAJMO PAMETNO!
doc603
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a coba2000 » 17.11.2008 21:37

hja....nemara bo to tisto, kar ste napisali, da bi znal biti problem v razmaščevanju....bom videl, ko dobim kislo pocinkane komade. Res pa ni vseeno, kam daš stvari pocinkat.
Avtomatno smo stružili v rezalnem olju in ne emulziji.
Razmaščevali komadov nismo. Naj še povem, da ta izdelek izdelujemo in prepuščamo v cinkanje že vrsto let. Šele ko je nam bližnji pocinkovalec menjal linijo, oz. odprl popolnoma nov obrat z alkalnim cinkanjem, so se pojavile težave. Kot sem napisal...ko dobim komade ta teden, javim, kaj sem dobil.
LP VSEM IN HVALA ZA ODGOVORE
coba2000
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a doc603 » 18.11.2008 14:39

Izgleda , da imamo istega dobavitelja. (Glavno, da se je minister prišel slikat ob otvoritvi te nove linije.)
Jaz sem bil nekajkrat pri njih na sestanku, skupaj z našimi dobavitelji, ki nam dobavljajo dele za cinkanje.
Nove pošiljke so boljše, vendar so še zmeraj po izdelku prisotni madeži. Oni garantirajo obstojnost zaščite s testom v slani komori, ki so jo pred kratki nabavili.
Dogovorili smo se, da bodo vse morebitne bodoče reklamacije kupcev krili oni.
Od trdega dela dobiš bolečine...
Naredimo Slovenijo deželo brez bolečin-DELAJMO PAMETNO!
doc603
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a coba2000 » 14.1.2009 15:50

HJA...zgleda, da sem moral samo zamenjati pocinkovalnico....
Izkušnja mi je požrla maskikatero urico življenja....
Roki dobave so bili tik pred zdajci, jaz pa s slabo pocinaknimi komadi ne upam pred kupca.
Malce smo dajali materiale na analizo, tako da smo tudi ugotovili, da vse ustreza.....
Skratka problematika, je bila v razmaščevanju in nemara problematično cinkanje avtomatnih jekel v alkalnem cinku.
Če so pri izdelku avtomatna jekla (tudi brez svinca), raje dajte pocinkati v kislem cinku.
Toliko z moje strani...proizvodnja teče dalje, z drugo pocinkovalnico pa sem do nadaljnjega zelo zadovoljen.
Hvala za nasvete
coba2000
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a pkoscak » 14.1.2009 17:52

Coba2000, a ni njihova stara linija namenjena kislemu cinkanju?
lp, Peter
pkoscak
Strokovnjak
Strokovnjak

Coba 2000 pokliči me prosim na 01 366 80 53! thx

OdgovorNapisal/-a exwork » 13.2.2009 11:22

coba2000 napisal/-a:HJA...zgleda, da sem moral samo zamenjati pocinkovalnico....
Izkušnja mi je požrla maskikatero urico življenja....
Roki dobave so bili tik pred zdajci, jaz pa s slabo pocinaknimi komadi ne upam pred kupca.
Malce smo dajali materiale na analizo, tako da smo tudi ugotovili, da vse ustreza.....
Skratka problematika, je bila v razmaščevanju in nemara problematično cinkanje avtomatnih jekel v alkalnem cinku.
Če so pri izdelku avtomatna jekla (tudi brez svinca), raje dajte pocinkati v kislem cinku.
Toliko z moje strani...proizvodnja teče dalje, z drugo pocinkovalnico pa sem do nadaljnjega zelo zadovoljen.
Hvala za nasvete
exwork
Novinec
Novinec

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov