STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kokile za litje v pesek

Kokile za litje v pesek

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Kokile za litje v pesek

OdgovorNapisal/-a jaka23 » 8.12.2008 18:22

Ali je forumu kakšen strokovnjak za izdelavo kokil za
litje v pesek?
ali pa če ima kdo kakšen zelo uporaben link za izdelavo
željenih kokil?

Hvala prijatelji in lep dan še naprej,
Jaka
jaka23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 8.12.2008 19:50

Mislim, da se ne motim, če odgovorim:
1. da
2. ima.

Hvala za lepe želje. In kaj si boš pomagal z odgovorom na tvoje vprašanje? Že nekajkrat je bilo navedeno, da morajo biti vprašanja čim bolj jasna glede na želje posameznika. Nihče ne vidi v tvojo glavo, kaj dejansko želiš. Ali je res tako težko vprašati konkretno, kar te zanima in seveda povedati, kaj od tega že veš. Jaz sem vedno zastopal mnenje, da bi bilo dobro vedeti tudi dejansko izobrazbo in specializacijo vpraševalca, da se da odgovor na ustreznem nivoju. Nasvet: z zadržanostjo in neodločnostjo si ne pridobiš simpatij za brezplačno pomoč.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Kokile za litje v pesek

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 8.12.2008 20:21

jaka23 napisal/-a:Ali je forumu kakšen strokovnjak za izdelavo kokil za
litje v pesek?
ali pa če ima kdo kakšen zelo uporaben link za izdelavo
željenih kokil?

Hvala prijatelji in lep dan še naprej,
Jaka

Tudi mene malo moti vprašanje. kokila za litje v pesek
Kaj naj bi to bilo? Poznam ulivanje v pesek, ulivanje v kokile (kovinske forme) - gravitacijsko, tlačno litje v kokile (aluminijeve in cinkove zlitine), nizkotlačno kokilno litje (Aluminijeve zlitine), kokile za peščeno litje pa ???
Pa sem nekaj šol dal skozi, nekaj livaren, takih in drugačnih tudi, projektiral stroje za livarsko ind.,trenutno DELAM kokile, vendar za peščeno litje :o :o
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jaka23 » 8.12.2008 22:36

Ja OK se oproščam, če vaja moti vprašanje?
morda bi bilo bolje napisati samo v litje v pesek?
Predvsem me zanima iz kakšnega lesa se delajo gravure
in kako so obrnjene letnice, kako jez odzračevanjem....
Take stvari.
Žerjavar ti pa prosim ne nori in naj te ne moti toliko stvari ker si nedolgo nazaj odgovarja nekomu, ki te je spraševal, če imaš še vrtiček a ti ga je Zoki podru
in pol si bil še hud k je moderator brisal to temo oz.
si se čudil kje je :)
pa brez zamere :)
Magnum vidim da si človek katera bi imel marsikaj za prašati?
Ali si morda kje blizu Kranja, in če si pripravljen bi se jaz kar ustavil pri tebi če bi mi lahko zadevo malo bolje razložil??? Na tem področju ˝šepam˝in bi rad to spremenil.
Kar se pa tiče izobrazbe pa mislim da ni podatek, če človek hoče nekaj pomagat.
Pa še eno vprašanje za Žerjavarja?
Ali bi na vprašalniku za službo kjer je vprašanje IZOBRAZBA: tudi odgovoril samo z ˝DA˝?
Očitno imaš tudi nek link in ti ga je težko zaupati
a te lahko podkupim s pivom?

lep dan še naprej,
Jaka
jaka23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 9.12.2008 11:03

Jaka poglej, zakaj vprašanje izobrazbe. Ker popolnoma drugače razlagam otroku iz vrtca kot, recimo dijaku s tehniške šole, študentu strojništva, ki je prišel iz gimnazije, ali pa praktiku-kovinarju, ali doktorju strojništva. Podlaga je pač različna, zato je res dobro vedeti s kom se pogovarjaš, pa to ni neko podcenjevanje ali gledanje zviška, preprosto moram vnaprej vedeti iz kaktere osnove naprej naj razlagam.
Zato sem napisal, da litje v pesek in kokile nimajo nobene povezave. Ne vem kakšno je tvoje predznanje, morda samo narobe vprašaš (izrazoslovje). Opis litja ni za forum, ker je predolg. Ti verjetno sprašuješ ne po kokilah, temveč po modelih. Kokila (italijanski izraz conchiglia - beri konkilja) direktni prevod - školjka, pomeni kovinski kalup, formo, v katero vlijemo materijal. Pri peščenem livu izdelamo to formo -votlino, ki je negativ ulitka, iz kremenčevega peska z vezivi. Model je enak ulitku, povečan za procent krčenja. Izdelaš ga pa lahko tako iz kovine kot iz plastike, lesa, celo stiroporja, ali voska. Če sprašuješ po lesenem, uporabi les, ki se ga da lepo obdelat, brusit, v načelu pa sploh ni važno kateri les to je, sploh če rabiš samo za nekajkratno formanje (izdelavo peščene forme - kalupa). Lipa, topol....se gladko brez cefranja obdeluje tudi prečno na letnice.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 6 gostov