STROJNISTVO.com • Poglej temo - Zavora na IMT 539

Zavora na IMT 539

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Zavora na IMT 539

OdgovorNapisal/-a masin_men » 23.12.2008 14:47

Na traktorju IMT 539 mi neenakomerno prime leva in desna zavora. Sem poizkušal nastaviti s nastavljanjem dolžine povezovalnih palic, vendar mi ni uspelo. Levo kolo prime zelo slabo. Zanima me ali je imel že kdo takšen problem?

lp, mm
masin_men
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 29010707 » 23.12.2008 14:54

Po mojem mnenju je prišel čas, da nastaviš ekscenter oziroma zamenjaš zavorne obloge. Zavorne obloge lahko daš tudi obnoviti.
29010707
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a miha_mm » 23.12.2008 15:27

Ja, imel sem tak problem. Ni bila fora v zavornih oblogah, ampak nekaj nastaviš.. Je prišel mehanik in je v pol ure popravil, da zdaj prime enakomerno. Na žalost me ni bilo doma in nimam pojma kaj je naredil.
miha_mm
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čebi » 23.12.2008 15:55

Zdi se mi, da je zadaj na bobnu luknja skozi katero z izvijačem nastaviš distanco med oblogami in bobnom, ponavadi je zobat kolešček. Najbolje je če snameš boben in daš obloge obnovit v Ferodo, njihove obloge so bolj mehke od originalnih zato je zavorni učinek boljši,slaba lastnost pa je da se bolje obrabljajo. Če snameš boben boš videl tudi princip nastavitve distance oblog na boben. Najboljše je dvigniti zadnji konec in sneti oba bobna naenkrat da ju nastaviš enakomerno.
čebi
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a gslobod1 » 23.12.2008 17:58

Najprej razkopaj in vse ocisti.Če je obloga bila zamaščena nebo nikoli več držala tako kot treba ker se napije olja.
2 leti nazaj sem rihtal na 542 in ,če se še dobro spomnim
ima na eni strani ekscentrično osovino na drugi pa vijak za nastavljanje.Če je bila obloga pregreta bo zavora samo
cvilila in je neboš nastavil.
gslobod1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a promehanik » 24.12.2008 2:27

Od kje pa pride olje da se zamasti?

lp,prom
promehanik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 29010707 » 24.12.2008 7:36

Od kod pride olje?
Pri večini traktorjev z bobnastimi zavorami so zavore narejene na način, da obloge stojijo na mestu, zunanji boben se pa vrti.Eni traktorji imajo boben kar v kolesu (manjši traktorji-manjša zavorna sila), drugi traktorji pa imajo boben preko gredi povezan na menjalnik in od tam na kolesa (zmanjšanje vrtilne hitrosti bobna in posledično večja zavorna sila). V obeh primerih se torej boben vrti. In v obeh primerih je vrteča gred v olju in pri bobnu zatesnjena s semeringom. Semering spusti ali zaradi staranja-povečanje trdote-slabše naleganje oziroma tesnjenje, ali zaradi okvare ležaja s katerim je uležajena gred (ponavadi razleti mrežica ki drži distanco med kroglicami in potem ti drobci uničijo semering). In tako dobiš olje na zavorne obloge.
29010707
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a promehanik » 24.12.2008 8:26

Hvala za pomoč. Bom poročal kaj sem naredil.

lp, prom
promehanik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 24.12.2008 9:21

Nastavljaje zavor na IMT 539
Najprej se je potrebno prepričati, če je so zavorne čeljusti še dobre in ne mastne. Sname se kolo in boben, preveri tesnost semeringa polosi. Po potrebi ga zamnejati, ampak to je zelo redko. Prah je potrebno očistiti, preveriti obrabljenost čeljusti, stanje vzmeti, ekscentra,... S smirkovim papirjem prebrusiti naležno površino čeljusti in bobna. Na tanko z mastjo namazati naležno površino med čeljustmi in ekscentrom. Očistiti in namazati navoj na "mašinci" (vijačno vreteno z zobatim kolesom) za nastavljaje zavor. Vse zmontirati, dobro je tudi namazati z mastjo naležno površino med pestom in bobnom, da nebo do naslednjega popravila preveč zrjavelo. Pred montiranjem kolesa je dobro tudi z kladivom na rahlo potočti po bobnu, da se čeljusti postavijo namesto.

Za samo nastavitev je potrebno zadnja kolesa dvigniti in s izvijačem vrteti zobati kolešček na "mašinci", tako da se čeljusti približujejo bobno. Ob tem vrtiš kolo in ko kolo zablokira, malo (po občutku) odpustiš "mašinco", da se kolo začne vrteti brez trenja med bobnom in zavornimi čeljustmi.
Enako ponoviš na drugem kolesu in spustiš traktor.
Z daljšanjem oziroma krajšanjem vzvoda, pa nastvljaš mrtvi hod pedala.
Na koncu je dobro preskusiti še, da se zavore ne pregrevajo.

Ali je to težko delo?

Je rekel en mojster, da ni težko pakne zamenjat,.......... če jih znaš. Težko je cement premetat, pa gnoj kidat,...
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 8 gostov