STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nadstrešek 9x7m

Nadstrešek 9x7m

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Nadstrešek 9x7m

OdgovorNapisal/-a PeterM » 31.12.2008 14:21

Imam novo težavo in tudi sedaj upam, da mi boste pomagali, predvsem žerjavar. Želim postaviti nadstrešek z ravno streho dimenzije 9x7 metrov. Stal naj bi na štirih pravokotnih ceveh 200x200mm, ki bi bila zabetonirana v betonskih temeljih. Med dva stebra med seboj oddaljena 9 metrov bi postavil nosilc IPE (ravno tako na druga dva) na njih pa pravokotno postavil lesene nosilce v razmiku 100 cm. Na njih bi postavil pločecinasto kritino (sendvič ploščo). Zanima me kakšna morata biti IPE nosilca za takšno streho, če je razdalja med stebroma 9 metrov in dimenzije lesenih nosilcev na razdalji 6 metrov.
PeterM
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 31.12.2008 16:20

1. Svetla višina pod strešnimi nosilci?
2. Ali bo v bodočnosti katera stran zaprta s steno?
3. Ali morajo biti stebri na vogalih strehe? Optimalno bi naj bili približno 1/6 dolžine (širine) bolj noter.
4. Ali so lahko zgoraj v vogalih med stebri in nosilci v vzdolžni in prečni smeri poševne vezi (roke)? Na kateri višini se lahko začnejo? Če so stebri odmaknjeni od zunanjega roba strehe, morda samo na zunanji strani?
5. Ali je stvar mogoče na Primorskem (burja)? Mogoče v področju več snega?
6. Mogoče imaš podatek o nosilnosti tal za temelje? Če ne, kako ocenjuješ (vrsta zemljine)?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PeterM » 31.12.2008 18:05

1. 3 metre.(2,8 metra minimum pod 9- meterskim IPE nosilcem)
2. Dvomim, morda z nekim lahkim materialom (les)za preprečitev prepiha.
3. Da, oziroma po širini 9 metrov morajo biti na robu stehe (da dobim čim širše parkirišče), po globini so lahko zamaknjeni za 1 meter noter.
4. Niso ravno zaželjeni, vendar če so potrebni DA, vendar čim višje na 7 meterski dolžini strehe (5 metrov med stebri). Če bi pomagalo se bo nadsrešek držal po širini (9 m) hiše). Možnost sidranja v betonsko ploščo.
5. Dolenjska. Občasni sunki vetra po širini nadstreška smeri vzhod-zahod tudi neurja (Zadnje čase nič snega, drugače je lahko zapadlo do 70 cm, pa ne za dolgo)
6. Zemlja-prodnata (šentjernejsko polje). Temelji bojo armirano-betonski na 50 cm zbitega tampona,80 cm globoko, dimenzije 100x100x50 cm,zasuti s tamponom.Zaradi same stabilnosti bi bilo mogoče dobro, če bi bili nosilni stebri zaliti v povišanih temeljih.Če pomaga lahko v nosine stebre (cev 200x200 mm) vlijem armiran beton.Ne vem natančno, samo razmišljam.

Lep pozdrav.
PeterM
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 31.12.2008 21:45

Če na silvestrovo nimaš kaj drugega početi, pa nekaj računaš, morda bo komu koristilo.

Tloris sredine stebrov 460 x 900 cm, tloris strehe 700 x 940 cm, višina do strešnega nosilca 280 cm.
Prečni nosilci kritine dolžine 700 cm na razmaku 100 cm leseni 12 x 16 cm.
Vzdolžni nosilec, 2 kom, dolžine 940 cm, INP260 ali IPE270. Pri stebrih med sabo povezana z kvadratno cevjo KC 120 x 5. Vmes še dve diagonali dolžine približno 610 cm KC 120 x 5, da drži pravokotno obliko strehe.
Steber kvadratna cev KC 160 x 6,3. Do višine 70 cm bi jo napolnil z betonom, da se nebi takoj vdrla ob majhnem trku z vozilom.
Za temelj sta dve varianti:
1. Tloris 140 x 140 cm in v njega vlit steber, da je samostoječ.
2. Tloris 60 x 60 cm, steber je na njega naslonjen in varovan horizontalni premik. V tem primeru je treba gornji spoj stebra z nosilcem ojačati na upogib v obe smeri. Za vsak steber se porabi 4 kom kotnik 50 x 5 dolžine 100 cm. Detajl se pozneje dogovorimo.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PeterM » 31.12.2008 22:04

Zaenkrat hvala. Vse skupaj bom malo prelil na papir ter preštudiral in se kasneje slišiva.Verjetno bom imel še kakšno vprašanje, če dovoliš.

Lep večer še naprej in srečno novo leto 2009
PeterM
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a PeterM » 4.1.2009 17:21

Malo sem se potrudil in vse skupaj približno narisal v pravih dimenzijah in dveh varijantah. Prva varijanta ima dva vzdolžna nosilca IPE 300 in dva prečna nosilca IPE 200. Druga varijanta ima dva vzdolžna nosilca HEB 200 in dva prečna nosilca IPE 200. V obeh primeri ostanejo leseni nosilci nespremenjeni.

Zanima me, če je druga varijanta vzdržna (manjša višina silhuete strehe na račun težjih nosilcev)? Ker bi rad, da nadstrešek stoji stabilno brez križnih vezi (razen horizontalnih za pravokotnost strehe), me zanima tudi koliko globoko bi moral vkopati temelje, oziroma kakšne stebre bi moral postaviti? Ali bi podaljšanje prečnih nosilcev IPE 200 in fiksiranje v vogale stavbe kaj pripomogli k stabilnosti? Kolikšno bo posedanje lesenih nosilcev med vzdolžnima nosilcema na razdalji 4 metre pri obtežbi same strehe s 40 kg/m2, plus koristna obtežba (padavine , veter,..)? Če bi bilo veliko, razmišljam o treh vzdolžnih nosilcih na štirih stebrih.

Lep pozdrav.

1231083878_Nadstresek_-_iso_-_7.zip
1231083906_Nadstresek_-_iso_-_8.zip
[/url]
PeterM
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 5.1.2009 7:27

Nisi povedal, katero varianto temelja boš vzel. Če sem te prav razumel, boš imel na odkopani peščeno - prodnati zemljini 80 cm prodnat zbit tampon. Za temelje zadošča globina 50 cm v tamponu ali pa 80 cm na zemljino.
Vzdolžni nosilec HEB200 ni primeren, ima prevelik poves in je 50% težji od IPE. Ta profil je namenjen za uklonske stebre.
Prečni profil je obremenjen na tlak in upogib. Biti mora uklonsko togi. Boljša in lažja je cev KC 120 x 5, kot pa IPE 200. Vzdolžni nosilec je obremenjen tudi na tlak in horizontalni upogib. Za te obremenitve pa IPE 300 ne zadošča, zato ga je treba v sredini fiksirati. Predlagal sem dve horizontalni diagonali do sredine iz KC 120 x 5, pozabil pa sem napisati (in sešteti komade), da je prečni nosilec (ista dimenzija) tudi v sredini med obema vzdolžnima nosilcema. Prav gotovo bo tako horizontalno povezje cenejše kot pa dodatna stebra v sredini in nekaj lažji vzdolžni nosilec.
Vzdolžni nosilec IPE 300 ima od lastne teže in kritine poves 12 mm, skupaj s 125 kg/m[nad]2[/nad] snega pa 31 mm.
Leseni prečni nosilci glede na poves niso problematični. Predlagal sem razdaljo med vzdolžnimi nosilci 460 cm, ker so leseni nosilci nad vzdolžnima nosilcema oslabljeni zaradi vijačenja.
Vezave nadstreška z obstoječo hišo nebi priporočal, zaradi naknadnega posedanja temeljev. Morda bi se dalo, vendar z ustrezno konstruktivno izvedbo. Pridobili bi nekaj pri temeljih.

Naj še dopolnim. Če je ves nadstrešek ob nosilnem zidu hiše, bi lahko postavil le 2 stebra in en vzdolžni nosilec. Lesene prečne nosilce pa bi vsakega pritrjeval na zid. V ta namen se kupijo pločevinaste konzole, ki jih privijačiš na zid (verjetno 2 kom jekleno sidro Triglav) in nanjo nasloniš lesen nosilec ter ga privijačiš. Tesnitev strehe proti zidu je boljše. Verjetno pa se poveča vzdolžni nosilec.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PeterM » 5.1.2009 15:51

Za temelje se še nisem odločil, ker se bom prilagodil izvedbi konstrukcije. Glede globine temeljev ni omejitve, ker jih lahko še poglobim po mili volji. Teren kjer bo stal nadstrešek še ni dokončan, potrebno je še nasutje in utrditev v višini 60-80 cm.

Če dobro razumem, bi največjo togost horizontalnih nosilcev okvirja (prečni in vzdolžni) dosegel s kvadratnimi cevmi, npr. 300 x 300 primerne debeline. V sami strehi nameravam vgraditi svetlobne kupole (akripol), ki bojo simetrično razporejene v dveh pasovih med lesenimi nosilci, zato bi želel, da jih s spodnje strani ne zakrivajo zatege. Zato mi je možnost stabiliziranja nosilnih stebrov v globino boljša.

Možnost naslona lesenih nosilcev na nosilni zid hiše in uporabo samo enega vzdolžnega nosilca ter dveh stebrov mi ni ravno po okusu. Za dva vzdolžna nosilca sem se odločil zaradi prehoda strehe nadstreška na desni strani v streho prizidka 2,2m x 5,2m (veža, zid pozidan do višine 2,8m, brez AB plošče), ki je sedaj pokrit z leseno konstrukcijo (enokapnica, naklona 35 stopinj) in opečno kritino , ki bi jo podrl in zamenjal z ravno streho, da bi bilo vse v istem nivoju enako. Tako bi nastala ena streha za parkirišče, vhod in vežo, ter estetsko veliko lepše. Malo sem zakompliciral.Za boljšo predstavo sem pripel datoteko(DWG).

1231167002_Nadstresek_-_iso_-_2.zip

Lep pozdrav.
PeterM
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.1.2009 6:49

Horizontalno povezje lahko opustiš z uporabo dovolj togih vzdolžnih in prečnih nosilcev. Priporočam za prečni nosilec na vsakem koncu kvadratno cev KC 200 x 6,3 in vzdolžni nosilec pravokotno cev PC 320 x 200 x 7,1. Tako bo tudi spoj s stebrom konstruktivno lažji in dovolj togi, da boš lahko računal s temelji brez upogibnega momenta. Nekaj dodatnega dela ti bo dalo pritrjevanje lesenih nosilcev.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PeterM » 6.1.2009 11:28

Tale varijanta s cevmi mi je še najbolj všeč, se mi zdi da bo tudi lepa na pogled. Kot razumem, mi sedaj ni potrebno dajati nobenega povezja, da bo konstrukcija toga. Povesi verjetno ostanejo isti. Predlagal si dimenzije debeljine stene 6,3 in 7,1 mm, vendar v katalogu Metre iz Sežane ni takih dimenzij. Ali morajo biti cevi brezšivne? Kakšne kvalitete?

Glede pritrjevanja lesenih nosilcev sem razmišljal, da bi na zgornji strani z vsake strani lesenega nosilca na vzdolžni nosilec navaril 5 mm debelo pločevino (npr. 80 x 160)v sredini zvrtal luknjo in ga privijačil z vijakom M 12. Bo dovolj?

Verjetno ostanejo dimenzije stebrov za to konstrukcijo nespremenjeni (mogoče bi bilo smiselno dati stebre 200 x 200 glede na masiven videz ostale konstrukcije), za temelje pa bi se odločil za tiste globje in večje, da bo bolj varno.

Zanima me še, ali naj bo konstrukcija med seboj varjena ali vijačena?

Hvala.
Lep pozdrav.
PeterM
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.1.2009 12:39

Imam star katalog (11. oktomvri Skopje) za tovrstne cevi, Metre pa trenutno nisem mogel pogledati. Izberi nekaj, kar je pri trgovcu na razpolago (tanjša stena ni problem) in povej. Širina in višina pa naj bo tu blizu. Pametno je, da daš steber enak kot prečni nosilec in širina vzdolžnega, njihov stik bo lepši. Če bo spoj stebra z obema nosilcema ustrezno oblikovan pa si res ni treba delati nekih stroškov s temelji.

Kritino imaš dovolj težko, da je veter ne bo privzdignil. Lesene prečne nosilce lahko privijačiš tudi z lesnimi vijaki 8 mm. Ušesa za vijačenje daj na notranji strani nosilca.
ali naj bo konstrukcija med seboj varjena ali vijačena?
To je pa stvar tehnologije proizvajalca. Če jo boš delal na dvorišču in imaš dovolj močno avtodvigalo, jo skup zavari s stebri navzgor. Potem jo obrni in postavi na svoje mesto. Lahko prej postaviš stebre in na njih postaviš zavarjen okvir iz obeh nosilcev ter variš (ali vijačiš). Če pa moraš dvigati vsak nosilec posebej, pa je varjenje tudi možno, če si prej pripraviš na stebru konzolco, na katero boš prečni nosilec položil, predno začneš variti.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PeterM » 6.1.2009 16:21

Še eno vprašanje: Kakšne dimenzije bi morale biti jeklene pravokotne cevi, če bi z njimi nadomestil lesene nosilce 120 x 160?
PeterM
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 7.1.2009 6:56

nadomestil lesene nosilce 120 x 160?
Pravokotna cev PC 80 x 120 x 4

Malo si preračunaj cene in primerjaj z leseno konstrukcijo.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PeterM » 8.1.2009 14:00

Sem preračunal. Jeklo je približno štirikrat dražje.

Zaenkrat najlepša hvala za odgovore, če je dovolj.

Lep pozdrav.
PeterM
Pripravnik
Pripravnik

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 3 gostov