STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vzrok okvare ...

Vzrok okvare ...

"Friziranje", sam svoj mojster, modelarstvo ...

Moderatorji: -M-, čopi, eustahije

Vzrok okvare ...

OdgovorNapisal/-a vikbrig » 1.1.2009 21:31

Lep pozdrav.
Kaj bi lahko bil vzrok okvare?Gre za 200ccm 4t,vodno hlajen, bencin motor ATV-ja.Prevoženih 1200km brezpotja.Z normalno uporabo nikoli hladen preganjan in nikoli vroč ugastnjen.Poškodba bata-odlomljen perešček in odlomljen spodnji del cilindra.Motor pa je v tem stanju še vedno lepo deloval.Razdru sem ga zaradi odpovedi 3.prestave v menjalniku(odlomljen del pride med zobnik).Nakar se pokaže še to.

Slika

Slika
lp vik
vikbrig
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 2.1.2009 9:22

Vzrok bi lahko bil napaka v materialu bata. Zaporedje poškodb je bilo skoraj zagotovo takšno:
1.Odlomila se je drsna ploščica bata
2.Motorna gred in ojnica sta odlomljeni del potisnila ob spodnji del cilindra in odkrušila ali vsaj načela cilinder
3.Ker bat ni imel spodnje opore je v skrajnih legah ob prihodu v GMT in SMT "udarjal" ob cilinder. Zgoraj ni mogel narediti škode, ker je cilinder zgoraj dovolj ojačan, spodaj pa je bil cilinder poškodovan že od prej opisanega..
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a miha_mm » 2.1.2009 12:36

Čudno, k praviš da to ni bil glavni vzrok okvare. To bi po mojem moglo kar precej pokat, ko se je zgodilo.
Po mojem je bil vzrok slab material, saj to je kitajc ane?
miha_mm
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vikbrig » 2.1.2009 14:26

Je kitajc ja.Je malo zaškrtalo ko je crknla 3. prestava.Drugače pa ti motorji delajo brezhibno-preverjeno.Kar je dobrega na teh ATV-jih je cena in kvalitetni motorji.Ostalo se pa itak ,da izbolšat ko crkne-gumi puše in gumi cevi.
Bencin pa pomoje tudi ni kriv-al pa tudi(100 okt.).Zgornji del bata je brezhiben.
Motor je po zvoku lepo deloval.
Sedaj se vrti že nov motor.
Pač zanima me vaše mnenje :wink:
vikbrig
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a miha_mm » 2.1.2009 15:10

Ja saj to je res, motorji so ponavadi dost kvalitetni, je vse drugo večji problem. Jah mal dnarja mal muske, najbrž ne preverijo vseh izdelkov 100%. Saj bo pa tanovi motor boljši :wink:
miha_mm
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čebi » 2.1.2009 23:37

Po mojem mnenju pa se je začela okvara pri celindru,zaradi višjih temperatur in napaki na materialu je odlomilo spodnji del cilindra v katerega je nato udaril spodnji del bata ki se je vračal v SML in je bat odkrušilo. Te drobce je nato vrglo v notranjost motorja kjer so prišli med zobnike 3. prestave. Motor pa je deloval normalno ker je spodnji del cilindra v motorju in ni prišlo do izgube kompresije. Ta motor bi deloval normalno,saj je bil zgornji del bata in cilindra cel, edina napaka bi bila pri prestavljanju zaradi drobcev.
čebi
Pripravnik
Pripravnik

Vrni se na Friziranje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov