STROJNISTVO.com • Poglej temo - Radiatorji - tipi in moč

Radiatorji - tipi in moč

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Radiatorji - tipi in moč

OdgovorNapisal/-a kolumb » 3.1.2009 5:50

Torej. Odločil sem se, da zamenjam nakaj radiatorjev po hiši, to pa zato, ker se mi ne da več 4 ure kuriti, da segrejem 2 kritična prostora v hiši.

Želel bi, da v tej temi sestavimo okvirne kataloge podatkov o velikosti im moči radiatorjev (predvsem starih tipov; aertermik, trika, aklimat, ...). Novih tipov je verjetno preveč, nekaj okvirnih podatkov pa bi bilo tudi potrebno.

Tisti, ki se spoznate na starejše tipe radiatorjev in imate o njih kakšne podatke, dobrodošli.

LP!
kolumb
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.1.2009 7:49

Ogrevanje stanovanja mora biti uravnoteženo. V vsak prostor se naj dovaja toliko toplote, kot je izgub iz tega prostora glede na željeno temperaturo. Če misliš zamenjati samo nekaj radiatorjev, moraš njihovo velikost določiti ne le na potrebno toplotno energijo prostora, ampak tudi na velikost preostalih radiatorjev. Na ta način boš z isto temperaturo vode enakomerno segreval vso stanovanje.

Če imaš kopalnico med dvema spalnicama, bo precej toplote šlo iz kopalnice skozi slaboizolativne predelne stene v hladnejše spalnice. V kopalnici moraš imeti še večji radiator, v spalnici pa manjši.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kolumb » 3.1.2009 9:08

Lepo, saj imaš prav. Le mojega problema ne razumeš.

Kurim namreč z lesnimi odpadki. Letno me pride ogrevanje od 150-300eur. Ogrevanje v hiši je že nakako uravoteženo. Toda, če moraš v peč metati vsaki 20min., da pridobivaš temperaturo v dnevni sobi, je pa malo odveč. Poleg tega, ker želim temperaturo čim hitreje povečati, peč kurim na 70-95st. C. Pa hodi ti 2-4ure gor pa dol po stopnicah. Lesni odpadki (predvsem smrekovi) pa tudi ne vzdržujejo dolgo žerjavice.
Pri peči pa imam eno prednost. Ne glede koliko teh lesnih odpadkov namečem notri (kurilnost), mi ob prižgani črpalki in odprtih radiatorjih, temperatura ne preseže ~105st. C.

Torej. Močnejši radiator in termostatski ventil, ali pa mlin in postroj peči za lesne sekance. Tukaj vidim rešitev problema.

Predvsem rabim tabelo za AERTERMIC.

LP!
kolumb
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a klaant » 3.1.2009 9:19

Kaj pa zalogovnik tople vode, kot akumulator ? Da ne bi tekal gore dole po stopnicah.
klaant
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kolumb » 3.1.2009 9:44

Kaj pa zalogovnik tople vode, kot akumulator ? Da ne bi tekal gore dole po stopnicah.

Sem razmišljal, pa mislim da ne, ker peč nima takšnih presežkov energije/moči. Prvič bi 2 uri kuril, da zgrejem še zalogovnik, potem pa bi imel 1,5ure prosto, nato pa lahko ponovno zakurim v peči. Poleg tega radiatorji niso ravno dimenzionirani na nizko temperaturni sistem. In pa pri taki ceni ogrevanja je meni čisto vseeno, če je avto na toplem in če se cunje sušijo v garaži (v kurilnici se ne morejo, ker je preveč zadimljeno - prepogosto odpiranje vratc).

Če bi menjal peč, bi kupil močnejšo in zalogovnik, ali pa sistem ne lesne sekance. Pri lesnih sekancih pa mislim, da zalogovnika tople vode ne rabiš.

LP!
kolumb
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a DynaVox » 3.1.2009 9:59

Problem brez nekega toplotnega akumulatorja po mojem ni rešljiv.
Če že imate veliko nihanje izgorevlanih parametrov na primarni strani / kurišču je možno to stabilizirati le preko nekega sistema, ki blaži nihanja.
CAD / CAM / CAE
DynaVox
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kolumb » 3.1.2009 10:22

Problem brez nekega toplotnega akumulatorja po mojem ni rešljiv.
Če že imate veliko nihanje izgorevlanih parametrov na primarni strani / kurišču je možno to stabilizirati le preko nekega sistema, ki blaži nihanja.

No, ja. Sistem na primarni strani je binaren. Odvisen pa je od prisotnosti kurjača (prva funkcija za postavitev algoritma).

Pri tej moči peči bi postavitev zalogovnika tople vode pomenilo, da bi prvi 2 uri tekal na 10min. gore dole, vmes pa bi vrgel 1 pest kičkov noter. In to vse zato, da bi potem, ko bi se naveličal tekanja, imel še 1,5ure tople radiatorje. Vmes pa še pol časa tekanja mrzlo sobo. Saj od tekanja se človek segreje, če spotoma pogledaš še skozi vrata kakšno je vreme, pa za dodatno ponudbo dobiš še pljučnico. :D

LP!
kolumb
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.1.2009 12:54

Za tako nadaljevanje debate pa je potrebno še nekaj podatkov. Kakšna je računska največja poraba toplotne energije (potrebna moč)? Kakšno maksimalno moč lahko daje peč? Morda nimaš prvega podatka, pa povej, kakšna je intenziteta kurjenja v zelo hladnih dneh. Ali moraš kar naprej nalagati večje količine? Ali je loputa dovoda zraka več časa zaprta? Za koliko ti pade notranja temperatura v takih hladnih dneh, ko čez noč ne kuriš? Kdaj zadnjič zvečer naložiš, kdaj prvič zjutraj?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kolumb » 3.1.2009 14:03

Popoldansko kurjenje od 15h-19h (22°C). Jutranje od 7h-10h. Jutranja temp. v sobi 14,5°C.

Skačem po hiši in iščem srednješolke knjige. Za vmes pa eno zgodbico:
PROFESOR: Povej mi statiko kuhinske mize!
ŠTUDENT: Miza ima 4 noge tako kot slon. Slon pa ima debelo kože, velika ušesa, okle. Živi v predelih Afrike in Indije,...

LP!
kolumb
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.1.2009 14:49

Predvsem rabim tabelo za AERTERMIC
Tega nimam. Nebi ti rad razlagal o slonovih nogah (zelo malo si povedal o mizi), kljub temu pa: Zamenjava radiatorjev ti ne bo pomagala.
Jutranja temp. v sobi 14,5°C.
Prepričan sem, da imaš slabo izolacijo hiše. Zelo verjetno pa imaš tudi premajhno peč za tvoje potrebe.

Jaz tudi kurim na drva, zvečer ob 8[nad]h[/nad] naložim in brez akumulatorja toplote mi do zelo mrzlega jutra pade notranja temperatura največ za 2[nad]o[/nad]C. Če te zanima tudi slonov rep pa povej.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a egy » 3.1.2009 17:12

lp
porajalo se mi je zanimivo vprasanje
ce med 10 in 15 ni treba kurit(a ce bi kuril na 70 bi bilo prevroce)
ce prav sklepam je potem zajec v kurilnici ne v radijatorjih.
vsekakor je pa zerjav vse povedal
egy
Sodelavec
Sodelavec

Re: Radiatorji - tipi in moč

OdgovorNapisal/-a BoštjanF. » 4.1.2009 12:26

Nekaj podatkov od starih radiatorjev JUGOTERM.

Slika

Pozdrav Boštjan.
BoštjanF.
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a DynaVox » 4.1.2009 12:41

Na primerni strani predlagam, da izvedete doziranje kurjave na avtomatski način /časovno ali temperatura. Če gre za razsuti ali lesni material manjših enakomernih dimenzij to ne bo večji problem. Naredite zalogovnik za kurjavo za cel dan. Verjetno se ga da naložiti v 15 minutah. Nato naj tekoči trak ali silos vsakih /nastavljivo... minut dozira po eno merico lesne mase /poleno itd.
Namesto tekočega traku je možna aplikacija vrtljive lopute in podobno. Vprašanje koliko je kurišče primerno za takšno aplikacijo. Brez experimetov ne bo šlo.
Verjetno pa se bo investicija kmalu povrnila.
CAD / CAM / CAE
DynaVox
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Spicy » 9.1.2009 7:45

Živijo!
Svetujem ti da se za potrebne podatke obrneš na:
Gorenje Tiki (nahajajo se v Ljubljani, Magistrova 1, ali pa jih pogooglaj).

Lp, Nina
Ni je bolj strme poti na svetu, kot je pot do izobrazbe!
Spicy
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 20.2.2009 9:22

kolumb ali si še vedno v živalskem vrtu in preučuješ slonove noge? Ne bi raje reševal kurjave doma. Morda pa sploh ni problema. Če kuriš vsega 4 + 3 ure dnevno, ti kurjava povsem zadošča ali pa si "gorenjc" in čuvaš kurjavo. Da si dobil nek katalog, pa je samo po sebi umevno.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov