Napisal/-a 3,14 » 4.1.2009 15:01
Tudi sam sem se večkrat soočil z slabo izvedenimi škarpami. Čeprav nisem gradbenik pa sem kot strojnik prišel do enakih zaključkov o zdrsu plasti. Spominjam se tudi osnov mehanike in nasipnega kota različnih materialov ki mora biti enak kotu notranjega trenja. Vsekakor bi prosil če ste naredili kakšen lep spreadsheet za Excel z zbranimi podatki da ga prispevate za javno uporabo ali vsaj meni pošljete na email.
Drugače pa glede sanacije slabo narejene škarpe je edina možnost poskus izdelave drenaže ki je nujna za odpravo hidrostatičnega tlaka, in zasutje plasti grobega gramoza ki se hitro in lahko odcedi in tako, klub temu da je v področju zmrzovanja, ne odriva škarpe naprej.
Torej je potrebno odkopati vso zemljo, narediti drenažo, in zasuti plast grobega gramoza (15-30mm granulacija) v plasti širine 20-30cm od tal do vrha. Zasipavanje je mogoče preprosto opraviti z pomočjo elementa za šolanje ob katerega položimo lahko tudi geotekstil (filc). Desko vsakič ko zasujemo 20-30 cm v višino povlečemo navzgor in tako počasi pridemo do vrha škarpe.
Geotekstil (filc) pa je koristen če je teren blaten in prepreči da blato ne zamaši prehode med kamni drenaže in nas čez 20 let vrne na začetek zgodbe z kopanjem.
Arguments are to be avoided; they are always vulgar and often convincing