STROJNISTVO.com • Poglej temo - Primerjava sončnih kolektorjev

Primerjava sončnih kolektorjev

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Primerjava sončnih kolektorjev

OdgovorNapisal/-a Gost » 5.3.2004 11:12

Pravkar sem gledal internetno stran firme Franc Stroj. Njihovi kolektorji so narejeni iz 2 plošč. med katerimi se pretaka voda. Kolektorji proizvajalca Lentherm pa imajo cevi, na katere ne punktirana bakrena pločevina. Prav tako imajo Lentherm 1 steklo, Stroj pa 2 stekla. Zanima me primerjava tih dveh (izkoristek, cena itd), saj bi jih uporabil za ogrevanje stanovanja v zimskem obdobju (v kombinaciji s toplotno črpalko)

lp, Damjan
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 22.4.2004 10:45

V Sloveniji so daleč najboljši kolektori IMP KLIMAT-a. Poglej še na njihovo spletno stran.
http://www.imp-klimat.si/?k=120&j=1

lep dan
Gost

Kake so prednosti?

OdgovorNapisal/-a gost2 » 29.4.2004 10:02

Kakšne prednosti pa so pred konkurenčnimi?

lp
gost2

OdgovorNapisal/-a Gost » 19.5.2004 14:33

le reklama za IMP
drugače pa jih v Slo dela še Lentherm v Lenartu, ki so enaki ali pa celo morda boljši. "Stroj "pa je država zase z močnimi referncami predvsem za zimsko uporabo - Vogel.....
Lp
te še kaj zanima
Gost

OdgovorNapisal/-a Valuk » 5.6.2004 15:24

Za pozimi z njimi ne boš mogel ogrevati nič!

Edino z dogrevanjem se lahko kaj prihrani, ampak je investicija prevelika.

Predlagam ti VIESSMAN-ove cevne vakumske kolektorjem ker imajo le ti majhne izgube toplote v zimskem šasu.
Valuk
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Oldi » 17.6.2004 9:01

Kdo pri zdravi pameti bo vlagal toliko denarja v nekaj, kar se bo amortiziralo ob svetem Nikolet, če bo veliko sonca morda celo preje :lol: :lol: .
Po moje je (kar se tiče ogrevanja stvab) poleg pasivnih sistemov edina za silo rentabilna varianta samogradnja ploščatih kolektorjev, kakršnjo se bom verjetno šel to poletje in jesen. Predvidoma 3 x 8 m zastekljene strehe na garaži pod kotom nekaj čez 50°, z bakrenimi ploščami z nalotanimi cevmi.
Oldi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sokol » 29.5.2005 15:56

Valuk napisal/-a:Za pozimi z njimi ne boš mogel ogrevati nič!

Edino z dogrevanjem se lahko kaj prihrani, ampak je investicija prevelika.

Predlagam ti VIESSMAN-ove cevne vakumske kolektorjem ker imajo le ti majhne izgube toplote v zimskem šasu.

ne bodi neumen pa ne piši nekaj kar ne poznaš dobro!!
Strojevi kolektorji so v primerjavi s tvojim predlogom neprimerno cenejši in imajo v povezavi z centralnim ogrevanjem veliko več kombinacij kot tvoj VIESSMAN.
Poleg tega pa je razvijal sam zato pa vsaka čast takšni glavci kot je Stroj.
in še link do njegovega sistema: http://www.stroj-si.com/images/SISTEM_SLIKA.gif
sokol
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a kruster » 2.6.2005 11:23

Kolektorji so ekološko gledano prava stvar in energetsko , vendar po moje ni nekih drastičnih razlik med njimi(proizvajalci), važno je kako so zmontirani in vklopljeni v sistem ogrevanja.Pozimi ko rabimo veliko energije je malo sonca (sneg ,megla ,oblačno) v praksi zelo malo koristijo , poleti pa je poraba energije(tople vode) zelo majhna pa je problem pregretja (prevelika kolektorska površina)povrhu pa ogromo energije vlagamo v razna hlajenja (klime, hladilniki,..)in odpadno toploto mečemo stran.Recimo že z ohlajevanjem ene shrambe dobimo dovolj toplote za sanitarno vodo in tudi kakšno stopinjo hladneje v etaži.Če je sistemček prav zastavljen deluje neverjetno ekonomično in zagotavlja toplo vodo čez celo leto (razen v kurilni sezoni), je cenovno zelo ugoden in se ga da brez večjih predelav vklopit v obstoječi sistem ogrevanja.

lep dan!
kruster
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Primerjava sončnih kolektorjev - Izkoristek

OdgovorNapisal/-a astronavt » 26.7.2005 11:05

Ima mogoče kdo izračun kolikšna je mesečna poraba električne energije za dvočlansko gospodinjstvo, če se ogreva 300 l bojler kvalitetne izdelave? Zanima me primerjava z montiranimi solarnimi kolektorji.

Letos sem investiral v solarne kolektorje ( 3m2)in po 3 mesecih imam 240 kw pridobljene moči z 107 urami delovanja črpalke (60W). Kolektorji vakumski, investicija, da glava boli, a recimo, da gre za drago plačan občutek prispevka zeleni filozofiji.

Izkušnja sicer, da za poletne mesece zadeva prehuda, saj že ob 14:00 segreje vodo tudi na max. 77 C, kolektorji pa na stand by pri 170 C. Zanimivi bodo prehodni meseci pomladi in jeseni.

LPA

Gost napisal/-a:Pravkar sem gledal internetno stran firme Franc Stroj. Njihovi kolektorji so narejeni iz 2 plošč. med katerimi se pretaka voda. Kolektorji proizvajalca Lentherm pa imajo cevi, na katere ne punktirana bakrena pločevina. Prav tako imajo Lentherm 1 steklo, Stroj pa 2 stekla. Zanima me primerjava tih dveh (izkoristek, cena itd), saj bi jih uporabil za ogrevanje stanovanja v zimskem obdobju (v kombinaciji s toplotno črpalko)

lp, Damjan
[/img]
Zadnjič spremenil astronavt, dne 28.7.2005 15:18, skupaj popravljeno 2 krat.
astronavt
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a stbe » 26.7.2005 12:00

Mi porabimo letno 2500 kw/h energije za ogrevanje vode in to v cenejši tarifi.

LP
Stbe
stbe
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gregorNo.X » 26.7.2005 13:22

Sam se loti izdelave, bo najbolje.
gregorNo.X
Pripravnik
Pripravnik

Kraj: Nm.

OdgovorNapisal/-a Oldi » 31.8.2005 20:14

Stroj je en navaden fušar. Eno navadno steklo odbije 8% sevanja, prehodne izgube so pa 22%. Če to kvadriramo (dvojna strojeva zasteklitev) dobimo 51% izgub. Že same izgube v steklu le to tako segrejejo, da je velikokrat toplejše kot obsorber in torej dvojna zasteklitev nima smisla, razen morda ko je zunaj pod ničlo. Z Optiwhite steklom se prehodne izgube zmanjšajo na 11%. Torej že pri steklu imaš lahko velike izgube in z dobrim enojnim verjetno premagaš slabo dvojno tudi pri 0°C v okolici in temperaturi absorberjev 50°C. Dvomim, da stroj uporablja kake specialna stekla.
Strojev sistem ima veliko maso, s kar veliko vode, kar poveča vztrajnost, le ta pa ni dobra.
Potem je tu barva in sam sem Stroja spraševal kaj uporablja, da bi pobarval moje v samogradnji, pa ni povedal. Expert za to mi je pa rekel: Stroj je en trap, namesto da bi izboljšal svoje zanič kolektorje, po zraku leta s helikopterjem, raja pa naseda na rostfrai. Kot glavnega za te barve ga ni Stroj niti enkrat kontaktiral, jaz za samogradnjo sem ga pa večkrat ?!?.
Fušarji so znani po tem, da se ne obračajo na strokovnjake, saj sami vse najbolje vejo.
PS: To je samo moje mnenje
Oldi
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov