STROJNISTVO.com • Poglej temo - Globoko vrtanje

Globoko vrtanje

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Globoko vrtanje

OdgovorNapisal/-a MNT » 18.11.2008 13:30

Zanima me , če ima kdo izkušnje z vrtanjem izvrtine premera 10mm globine 1000mm v material HARDOX450.
MNT
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a radolca » 2.1.2009 9:10

pozdravljen,
pred kakšnega pol leta smo veni firmi vrtali HARDOX 550, mislim da. Vrtali smo s s HSS-E svedri z globoko spiralo in TCN prevleko, pa se je stvar kar dobro obnesla :D
no, ne glih en meter globoko :-?
Zadnjič spremenil radolca, dne 2.1.2009 10:14, skupaj popravljeno 1 krat.
radolca
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 2.1.2009 9:32

O mater! Pa res ne obstaja nobena druga enostavnejša rešitev? Namreč namesto Fi10 X 1 meter ??? Mogoče ti je samo dolgčas in se malo za()bavaš?
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a miha_mm » 2.1.2009 12:32

Kaj pa če vrtaš z obeh strani, pa nato na eni strani izvrtino zapreš. 1m globoko mislim da bolj težko.
miha_mm
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 2.1.2009 12:53

Spomnim se, da je včasih to tudi bil problem. O materjalu ne bi mogel nič reči. Vrtalo se je na stružnici, da se je komad vrtel, sveder pa se je vpel na konjička. O času in pogostosti ven vlačenja svedra zaradi špen ne bi govoril. Je pa sveder lepo šel po osi vrtenja, pri navadnem vrtanju pa je šla luknja v ovinek.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a expert » 3.1.2009 0:04

Pozanimaš se lahko v Unior Strojna oprema. Nekoč sem bil tam na ekskurziji, in če me spomin ne vara fi10x1000 naj nebi bil problem.
expert
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a radolca » 3.1.2009 9:43

so pa za to najbolj primerni in uporabni topovski svedri z notranjim hlajenjem.
kot sem pa že zgoraj napisal, smo v Hardox vrtali v ETI Izlake v orodjarni
radolca
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 3.1.2009 10:28

Vrtalo se je na stružnici, da se je komad vrtel, sveder pa se je vpel na konjička. Je pa sveder lepo šel po osi vrtenja, pri navadnem vrtanju pa je šla luknja v ovinek.

Tudi sam sem slišal, da svedra ne zanaša, če ta miruje in se vrti obdelovanec. Ampak na moji stružnici se ta teorija v praksi nič kaj ne potrjuje. Navsezadnje gre vedno za relativno gibanje enaga predmeta proti drugemu???
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kolumb » 3.1.2009 10:57

--------------------------------------------------------------------------------

Citiram:
Vrtalo se je na stružnici, da se je komad vrtel, sveder pa se je vpel na konjička. Je pa sveder lepo šel po osi vrtenja, pri navadnem vrtanju pa je šla luknja v ovinek.

Tudi sam sem slišal, da svedra ne zanaša, če ta miruje in se vrti obdelovanec. Ampak na moji stružnici se ta teorija v praksi nič kaj ne potrjuje. Navsezadnje gre vedno za relativno gibanje enaga predmeta proti drugemu???

+1
To bi bila primerna raziskava za diplomsko nalogo. Bi bila vsaj ena diplomska manj z naslovom Čumba-bumba.
Slavcr
Če smem vprašati, kakšen fi in globina ter material? Ali je bila izvrtina v lok ali samo iz centra?

LP!
kolumb
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vrzi1 » 3.1.2009 12:33

Na sejmu FORMATOOL je BTS predstavljal globoko vrtanje.
Najbolje se je povezati z njihovimi predstavniki, radi pomagajo. Vrtanje pa mora biti na obdelovalnem centru da je dovolj stabilno, imet mora tudi hlajenje skozi vreteno. Najprej se vrta s kratkim svedrom do globine 50mm, nato pa z dolgim do končne globine in to brez čiščenja. Gre ko šus. Mogoče bo težava material Hardoks, mislimda so na sejmu vrtali sivo litino. Vprašati BTS
vrzi1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kolumb » 3.1.2009 13:46

Na sejmu FORMATOOL je BTS predstavljal globoko vrtanje.
Najbolje se je povezati z njihovimi predstavniki, radi pomagajo. Vrtanje pa mora biti na obdelovalnem centru da je dovolj stabilno, imet mora tudi hlajenje skozi vreteno. Najprej se vrta s kratkim svedrom do globine 50mm, nato pa z dolgim do končne globine in to brez čiščenja. Gre ko šus. Mogoče bo težava material Hardoks, mislimda so na sejmu vrtali sivo litino. Vprašati BTS

Aja? Pa si se vprašal, kakšne ostružke pa dela siva litina? Tudi v med bi šlo kot šus, le da je le tega malokrat potrebno vrtati. Mislim, da se največ globoko vrta orodna jekla.

LP!
kolumb
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vrzi1 » 3.1.2009 16:17

Pri vseh mojih letih v strojni industriji sem delal že marsikaj, tudi vrtal v orodna jekla. Vem kakšne špene nastajajo pri gusu. Z dovolj dolgim svedrom smo zvrtali že kar nekaj globokih lukenj. Še v starih časih smo normalen sveder sami podaljšali z svetlo vlečenim jeklom pa je šlo. Ne mogoče zelo hitro. Še pred kratkim smo vrtali luknjo 350mm globoko premera 5 mm in to ročno, saj je občutek najboljši. Čiščenje špen pa tudi enostavno. Luknja je bila prej zvrtana kot na NC Centru. Samo malo izkušenj recimo 30 let ne škodi pri nobenem delu. Znanje se prenaša tudi na forumih in pameten nasvet zapomni za kasnejšo uporabo.
vrzi1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 18.1.2009 22:43

Daj no, MNT, odgovor kaj?? Zakaj vraga bi kdo vrtal luknjo fi 10 v meter debel Hdox?? Jaz se kar nekaj ukvarjam s Hdoxom, pa do zdaj sploh nisem vedu, da obstaja meter debel. Al b rad plato po dolgem prevrtal? Daj no, povej, zdaj pa tud mene zanima, kako je s tem.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

Nacrt

OdgovorNapisal/-a MNT » 19.1.2009 14:47

Normalno,da gre za ploščo.

Slika
MNT
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 23.1.2009 21:27

Tole je videt kot vodilna plošča. Hdox vrtat tolk globok bo bolj čudn-bo treba kar nekajkrat sveder brusit, pa še bo težka. Sicer dela čist neprekinjene špene, ampak meter globoko??? Vidim, da je oznaka za površinsko kaljenje, sam po mojih izkušnjah se Hdoxa ne da kalit,induktivno pa res nism nikol poskusu. Po moje ne boš nobenga najdu, k je že kaj tacga naredu.Nimam izkušenj s topovskimi svedri.Me pa zanima, če ti bo ratal.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov